Την περασμένη χρονιά, η ενέργεια αποδείχθηκε ένας από τους πιο ενεργητικούς και συστηματικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, ακολουθώντας τις εξελίξεις και τις συνεχείς αναδιοργανώσεις. Ο δυναμισμός και ο ανταγωνισμός στην αγορά ήταν γεγονός, με αναφορές σε σπουδαίες διεθνείς συμπράξεις και ενισχύσεις αλλά και με καινούργιες εξαγορές. Η Ελλάδα διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο με την δράση της και την έντονη συμβολή της. Στην αναδιαμόρφωση του ενεργειακού χάρτη, συμμετείχαν η ΔΕΗ, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η Helleniq Energy, η Metlen και η Motor Oil.
Σημαντικό γεγονός των ενεργειακών εξελίξεων υπήρξε και η εξαγορά της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από την Masdar. Πρόκειται για μια συμφωνία που αποτιμάται σε 3,2 δισ., με τιμή κτήσης τα 20 ευρώ ανά μετοχή, αποτελώντας τη μεγαλύτερη συναλλαγή στον τομέα της ενέργειας στην ιστορία του Χρηματιστηρίου Αθηνών και μία από τις μεγαλύτερες στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ευρώπη. Η αραβική εταιρεία θα φέρει μακροπρόθεσμα κεφάλαια και διεθνή τεχνογνωσία για να επιταχύνει τα σχέδια ανάπτυξης της TΕΡΝΑ Ενεργειακή, η οποία στοχεύει σε 6 GW εγκατεστημένης ισχύος ανανεώσιμης ενέργειας έως το 2029, υποστηρίζοντας την ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα και την Ανατολική Ευρώπη. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Διευθύνων Σύμβουλος της Masdar, Μοχάμεντ Τζαμίλ Αλ Ραμάχι, σε συνέντευξή του στο Economy Middle East: «Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αποτελεί έναν σημαντικό παίκτη στην ευρωπαϊκή αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ η εμπειρία και οι δυνατότητές της συνιστούν πολύτιμη προσθήκη στο όραμά μας». Προσθέτοντας, τόνισε: «Η Ελλάδα είναι για εμάς μια στρατηγικής σημασίας αγορά, και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή διαθέτει την ιδανική βάση για να στηρίξει την υλοποίηση του οράματός μας».
Στις 20 Δεκεμβρίου, η Masdar Hellas ολοκλήρωσε την αγορά 16.984.573 κοινών ονομαστικών μετοχών της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Με την ολοκλήρωση αυτών των αγορών, το ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου της Masdar Hellas στην εταιρεία αυξήθηκε σημαντικά, φτάνοντας περίπου το 84,78%, από το 70,43% που είχε καταγραφεί στις 28 Νοεμβρίου 2024.
Helleniq Energy: Οι τρεις εξελίξεις των τελευταίων ημερών
Τρεις σημαντικές εκκρεμότητες έκλεισε πρόσφατα η Helleniq Energy. Πρόκειται για κινήσεις οι οποίες αναμένεται να αλλάξουν εκ βάθρων τον Όμιλο. Η Helleniq Energy βρίσκεται σε φάση ταχύρρυθμου μετασχηματισμού, υλοποιώντας το στρατηγικό πρόγραμμα Vision 2025, μετά και την πρόσφατη απόκτηση νέου χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών έργων στην Κοζάνη, συνολικής ισχύος 110 MW.
Πρόκειται για μια νέα επένδυση που αφορά 6 φωτοβολταϊκούς σταθμούς, εξοπλισμένους με πλαίσια διπλής όψεως (bifacial modules) και συστήματα αυτοματισμού τελευταίας γενιάς για την παρακολούθηση και τον έλεγχο της παραγωγής, που συνδέονται στο νέο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Κοζάνης, λειτουργώντας ως ενιαίο έργο. Σε συνδυασμό με το υφιστάμενο πάρκο των 204,3 MW, επίσης στην Κοζάνη, αποτελούν τη μεγαλύτερη ολοκληρωμένη επένδυση σε φωτοβολταϊκά στην περιοχή, με τη συνολική ισχύ να ξεπερνά τα 314 MW.
Μέσα στον Δεκέμβριο η Helleniq Energy ανέλαβε τον πλήρη έλεγχο της Elpedison, έπειτα από τη συμφωνία για την εξαγορά του μεριδίου της Edison στην κοινή εταιρεία, η οποία ανακοινώθηκε προ ολίγων ημερών. Παρά τις αρχικές εκτιμήσεις για μια δημοπρασία που θα περιλάμβανε διαδοχικούς κύκλους προσφορών και αντιπροσφορών μεταξύ των δύο μετόχων, η διαδικασία ολοκληρώθηκε με μία και μοναδική πρόταση, αυτήν της Helleniq Energy. Ο ελληνικός όμιλος, που είχε ανοίξει τη συζήτηση για το «διαζύγιο» με τον επί 15ετίας συνεταίρο του στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, προσέφερε 164 εκατ. ευρώ για το 50% των μετοχών της Elpedison, που κατείχε η Edison. Το διοικητικό συμβούλιο της Edison αποφάσισε να αποδεχθεί την προσφορά και να μην υποβάλει αντιπροσφορά, όπως είχε αρχικά εκτιμηθεί. Η συμφωνία κλείστηκε στα οικονομικά μεγέθη που είχαν αναφερθεί στο παρελθόν από τη διοίκηση της Helleniq Energy. Το συνολικό τίμημα, συμπεριλαμβανομένων αναπροσαρμογών ύψους έως 31 εκατ. ευρώ για υποχρεώσεις και διαφοροποιήσεις στα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας, ενδέχεται να φτάσει τα 195 εκατ. ευρώ.
Στις 19 Δεκεμβρίου υπεγράφη η σύμβαση πώλησης και μεταβίβασης στο ΤΑΙΠΕΔ του 35% των μετοχών που κατείχε η Helleniq Energy στη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Έπειτα από δύο αποτυχημένες προσπάθειες αποκρατικοποίησης, η ΔΕΠΑ Εμπορίας αλλάζει ρότα και οδηγείται στην πλήρη κρατικοποίηση. Το αρχικό τίμημα ορίστηκε στα 208 εκατ. ευρώ, με πρόβλεψη αναπροσαρμογής βάσει των οικονομικών αποτελεσμάτων της ΔΕΠΑ Εμπορίας για το 2024, λαμβάνοντας υπόψη τυχόν επιπτώσεις από εκκρεμείς νομικές διαφορές. Η αποχώρηση από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας και η εξαγορά του πλήρους ελέγχου της Elpedison εντάσσονται σε έναν ενιαίο στρατηγικό σχεδιασμό της Helleniq Energy, που εξελίσσεται παράλληλα. Οι κινήσεις αυτές σηματοδοτούν μια νέα κατεύθυνση για την εταιρεία, με στόχο την αναδιάρθρωση και τη συγκέντρωση των δραστηριοτήτων της σε έναν φορέα, πλήρως ελεγχόμενο, στον τομέα του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας.
Metlen: Το νέο όνομα και η είσοδος στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου
Η ξεκάθαρη στρατηγική στόχευση της Metlen στις ανάγκες της μεγάλης ευρωπαϊκής και παγκόσμιας αγοράς για νέα προϊόντα, επισφραγίστηκε και με την αλλαγή της επωνυμίας φέτος το καλοκαίρι. Η νέα ονομασία Metlen Energy & Metals (πρώην Mytilineos) συνδέεται με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό για τη δημιουργία ενός διεθνοποιημένου brand, καθώς το χαρτοφυλάκιο του Ομίλου διευρύνεται. Η είσοδος του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου ήταν και είναι ο κεντρικός ήχος της διοίκησης της METLEN.