1. Home
  2. Το
  3. θέμα
  4. της
  5. ημέρας
  6. Επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο εξετάζει η Κομισιόν
Επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο εξετάζει η Κομισιόν

Επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο εξετάζει η Κομισιόν

0

Στην επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου ως προσωρινό μέτρο ανάσχεσης της αύξησης των τιμών, που τις τελευταίες δύο ημέρες έχουν φτάσει σε ιστορικό υψηλό δύο ετών, προσανατολίζεται η ΕΕ. Στόχος της Επιτροπής είναι να μειωθεί η απόκλιση των τιμών φυσικού αερίου από αυτών στις ΗΠΑ, καθώς εμφανίζονται τρεις με τέσσερις φορές υψηλότερες.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times, η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν στο πλαίσιο της συζήτησης για την πολιτική για “καθαρή βιομηχανική συμφωνία”, θέμα που θα παρουσιαστεί τον Μάρτιο.

Θέμα συζήτησης είναι η στήριξη της βαριάς ευρωπαϊκής βιομηχανίας απέναντι στις πολιτικές του προέδρου Τραμπ και της πράσινης μετάβασης.

Η συζήτηση περί επιβολής πλαφόν δεν άφησε αδιάφορα επιχειρηματικά λόμπι με συμφέροντα από τις υψηλές τιμές. Ανάμεσα στις επιχειρηματικές ομάδες που αντέδρασαν, έντεκα συνολικά, είναι η ένωση ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ενέργειας, Europex και η Ένωση Χρηματοπιστωτικών Αγορών στην Ευρώπη, AFME. Οι επιχειρηματικές ομάδες σε επιστολή που απέστειλαν στην πρόεδρο της ΕΕ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναφέρουν “πιστεύουμε ότι αυτό το μέτρο, εάν ανακοινωθεί, θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες αρνητικές συνέπειες για τη σταθερότητα των ευρωπαϊκών αγορών ενέργειας και την ασφάλεια του εφοδιασμού σε ολόκληρη την ήπειρο”.

Η ΕΕ είχε προτείνει την εφαρμογή ανώτατου ορίου τιμών για το πρώτη φορά το 2022, το οποίο όμως δεν ενεργοποιήθηκε καθώς οι τιμές έμειναν κάτω από την τιμή αναφοράς των 180 ευρώ ανά MW που είχε τεθεί.

Αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν επίσης ότι τα σχέδια που εξετάζονται περιλαμβάνουν μέτρα αποτροπής αύξησης των τιμών φυσικού το καλοκαίρι με αφορμή την προσπάθεια των χωρών της Ευρώπης να αυξήσουν τα αποθέματά τους ενόψει του επόμενου χειμώνα.

Ανάμεσα στις χώρες που αντιτάχθηκαν στο προηγούμενο ανώτατο όριο ήταν η Γερμανία και η Ολλανδία. Διπλωματικές πηγές από την EE ανέφεραν ότι πιθανόν και τώρα κάποια κράτη να είναι “διστακτικά”.