1. Home
  2. Το
  3. θέμα
  4. της
  5. ημέρας
  6. Υπέγραψαν Κύπρος και Αίγυπτος για τα κοιτάσματα “Αφροδίτη” και “Κρόνος”
Υπέγραψαν Κύπρος και Αίγυπτος για τα κοιτάσματα “Αφροδίτη” και “Κρόνος”

Υπέγραψαν Κύπρος και Αίγυπτος για τα κοιτάσματα “Αφροδίτη” και “Κρόνος”

0

Σε συμφωνία για την εξαγωγή του φυσικού αερίου από τα κυπριακά μπλοκ “Κρόνος” και “Αφροδίτη” στην Αίγυπτο κατέληξαν οι δύο χώρες στο πλαίσιο του Egypt Energy Show (Egypes 2025) που διεξάγεται στο Κάιρο. Το φυσικό αέριο απο τα κυπριακά κοιτάσματα θα μεταφέρεται στις εγκαταστάσεις υγροποίησης στο Ίντκου και στην Νταμιέτα, πριν εξαχθεί ως υγροποιημένο, πλέον, φυσικό αέριο (LNG).

Το μνημόνιο συνεργασίας είναι πολύ μεγάλης σημασίας για τις δύο χώρες, με την Κυπριακή Δημοκρατία να τη χαρακτηρίζει ως “πραγματικά ιστορική”, καθώς “διευρύνει και τις προοπτικές ενεργειακής συνεργασίας με την Αίγυπτο”, “αλλάζοντας τα δεδομένα για την ευρύτερη περιοχή, αλλά και πέραν αυτής, και για την Ευρώπη”, σε μια “εποχή γεμάτη προκλήσεις και πολυπλοκότητα”

Για την Αίγυπτο η συμφωνία είναι ύψιστης σημασίας, καθώς η παραγωγή της τα δύο τελευταία χρόνια έχει μειωθεί απότομα, δημιουργώντας θέματα αποπληρωμής των χρεών προς τις αλλοδαπές πετρελαϊκές εταιρείες  και καθυστέρησης επενδύσεων.

Το Μνημόνιο Συναντίληψης (MoU) για το κοίτασμα “Αφροδίτη” υπογράφηκε μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας, Αιγύπτου και των αδειούχων για την εκμετάλλευση του που είναι οι Chevron Cyprus Limited με 35%, NewMed Energy LP με 30% και BG Cyprus Limited με 35%.

Ο αντιπρόεδρος της Chevron International Exploration & Production, Frank Cassulo, δήλωσε ότι η συμφωνία θα παρέχει τη βάση “για να προχωρήσουμε με τις σχετικές εμπορικές συμφωνίες”.

Η Συμφωνία Φιλοξενούσας Χώρας (Host Government Agreement) για το μπλοκ “6” της κυπριακής ΑΟΖ, καθορίζει το πλαίσιο, με το οποίο η αδειοδοτημένη κοινοπραξία των Eni και Total και η Αίγυπτος θα εργαστούν από κοινού για την εμπορευματοποίηση του φυσικού αερίου που θα εξαχθεί από τα κοιτάσματα “Κρόνος”, “Ζεύς “και “Αφροδίτη” που έχουν ανακαλυφθεί σε αυτό. 

Η Eni χαρακτήρισε τη συμφωνία ως “ορόσημο” για την καθιέρωση κόμβου φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.