
Ξεκινά από την ΤΕΡΝΑ ο αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας
Ξεκίνησε τις εργασίες προετοιμασίας κατασκευής του αγωγού Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας η ΤΕΡΝΑ. Η εκκίνηση των εργασιών αφορά το σκέλος του αγωγού που βρίσκεται επί ελληνικού εδάφους. Το συνολικό management του έργου έχει αναλάβει ο ΔΕΣΦΑ, δηλαδή τόσο για το τμήμα του έργου στην ελληνική πλευρά όσο και για εκείνο στη Βόρεια Μακεδονία, κάτι που θεωρείται ιδιαίτερα θετικό για το συντονισμό του έργου, για την εναρμόνιση των προδιαγραφών που το διατρέχουν και, εν τέλει για την επιτάχυνση και έγκαιρη υλοποίησή του. Σύμφωνα με το σχετικό χρονοδιάγραμμα το έργο θα δοθεί σε λειτουργία σε ένα έτος, περίπου, τον Μάρτιο του 2026.
Το συνολικο μήκος του αγωγού προβλέπεται να είναι 123 χιλιόμετρα και θα ξεκινά από τη Νέα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης και θα καταλήγει στο Νεγκότινο μέσω Ευζώνων-Γευγελής, συνδέοντας τα εθνικά συστήματα μεταφοράς φυσικού αερίου της Ελλάδας με της Βόρειας Μακεδονίας, δίνοντας πρόσβαση για τη γειτονική χώρα στο αέριο από το Αζερμπαϊτζάν και στις εισαγωγές LNG που καταφθάνουν στην Ελλάδα και εισέρχονται στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου μέσω των τερματικών στη Ρεβυθούσα και στην Αλεξανδρούπολη.
Το ελληνικό τμήμα του έργου θα έχει μήκος 55 km και αυτό της Βόρειας Μακεδονίας 68 km. Για τη σκοπιανή πλευρά, το έργο διαχειρίζεται η Nomagas και σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, αναμένεται η έναρξη των εργασιών. Για την κατασκευή του αγωγού προκρίνεται η κατασκευαστική εταιρεία Rapid Build.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο προβλέπεται να είναι “Hydrogen Ready” και συμβατό με τον αγωγό που κατασκευαζει ο ΔΕΣΦΑ στη δυτική Μακεδονία, όπως και με το έργο που σχεδιάζεται για τη δυτική Ελλάδα. Επίσης, σημαντική είναι η προοπτική διασύνδεσης και της Σερβίας μέσω επέκτασης του αγωγού, η οποία θα μπορεί να προμηθεύεται αέριο από την Ελλάδα. Εξάλλου, η επέκταση αυτή θα συμβάλει περεταίρω στην ενεργειακή απεξάρτηση της Βόρειας Μακεδονίας από τη Βουλγαρία, η οποία αυτή τη στιγμή είναι ο μοναδικός της προμηθευτής σε φυσικό αέριο.