1. Home
  2. Το
  3. θέμα
  4. της
  5. ημέρας
  6. Οι προτεραιότητες του Σταύρου Παπασταύρου στην ηγεσία του Υπουργείου Ενέργειας
Οι προτεραιότητες του Σταύρου Παπασταύρου στην ηγεσία του Υπουργείου Ενέργειας

Οι προτεραιότητες του Σταύρου Παπασταύρου στην ηγεσία του Υπουργείου Ενέργειας

0

Ο κυβερνητικός ανασχηματισμός του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη επανέφερε τον Σταύρο Παπασταύρου ως επικεφαλής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 

Ο Παπασταύρου, ένας στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αντώνη Σαμαρά, την εποχή της πρωθυπουργίας του,  με ισχυρές διεθνείς διασυνδέσεις, αντικαθιστά τον Θεόδωρο Σκυλακάκη, ενώ ο Νίκος Τσάφος σύμβουλος σε θέματα ενέργειας, αναλαμβάνει τη θέση της Αλεξάνδρας Σδούκου ως υφυπουργός. Οι δύο άνδρες συνθέτουν ένα  ισχυρό τεχνοκρατικό ηγετικό δίδυμο. 

Ο ανασχηματισμός διατηρεί τον Νίκο Ταγαρά ως αναπληρωτή υπουργό αστικού και χωροταξικού σχεδιασμού, υποδηλώνοντας τη συνέχιση της εστίασης σε αυτά τα σύνθετα ζητήματα παράλληλα με τις ενεργειακές προκλήσεις, όπως η ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.

Στις άμεσες προτεραιότητες του Υπουργείου Περιβάλλοντος περιλαμβάνονται μια σειρά από βασικά ζητήματα, όπως ο αστικός σχεδιασμός, στον οποίο προτεραιότητα έχει η επίλυση του καθεστώτος των αδειών δόμησης που ακυρώθηκαν μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικά τα «μπόνους» για την κατασκευή στον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό. Η προηγούμενη ηγεσία είχε προγραμματίσει να εισαγάγει διάταξη που θα επέτρεπε στους κανονισμούς αυτούς να προχωρήσουν μέσω Προεδρικού Διατάγματος, ώστε να διασφαλιστεί η νομιμότητά τους μέσω του ελέγχου από το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο.

Ο Καθορισμός του μέλλοντος της εκτός σχεδίου δόμησης σε οικόπεδα άνω των 4 στρεμμάτων που δεν έχουν πρόσοψη σε δημόσιους δρόμους είναι μια άλλη προτεραιότητα. Πρόθεση είναι να επιλυθεί αυτό μέσω του εν εξελίξει πολεοδομικού σχεδιασμού που καλύπτει το 80% της ελληνικής επικράτειας.

Όσον αφορά τις περιβαλλοντικές ρυθμίσεις, οι άμεσες προτεραιότητες είναι η επιτάχυνση των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών (ΕΠΜ) για τις περιοχές Natura, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για τον καθορισμό των χρήσεων γης σε αυτές τις προστατευόμενες περιοχές. Παρά τη σημασία τους τόσο για την ανάπτυξη όσο και για την προστασία του περιβάλλοντος, μόνο πέντε από τις 23 μελέτες έχουν εγκριθεί τα τελευταία έξι χρόνια    και κανένα από τα απαραίτητα προεδρικά διατάγματα για τη θέσπισή τους δεν έχει εκδοθεί.

Εκκρεμεί η ολοκλήρωση των αναθεωρήσεων όλων των Ειδικών Χωροταξικών Πλαισίων για διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), του Τουρισμού, των Υδατοκαλλιεργειών, των Ορυκτών Πόρων και της Βιομηχανίας.

Οι διαγωνισμοί για τα drones για τον εντοπισμό παράνομων κατασκευών από αέρος πλησιάζουν στην ολοκλήρωσή τους.

Τέλος, η η ολοκλήρωση του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού είναι εκ των πραγμάτων κρίσιμης σημασίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέφυγε κατά της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο στις 27 Φεβρουαρίου 2025 αποφάσισε κατά της Ελλάδας, επειδή δεν έχει ρυθμίσει τις θαλάσσιες δραστηριότητες στο Αιγαίο, το Ιόνιο και τις θάλασσες νότια της Κρήτης τα τελευταία 11 χρόνια.