
ΔΕΗ: Σε δράση ως κυρίαρχος περιφερειακός ενεργειακός παίκτης
Ενεργά έργα επιδιώκει στη Βουλγαρία, την Κροατία, την Ιταλία και τη Ρουμανία επιδιώκει η ΔΕΗ σε συμφωνία με τη στρατηγική της να καταστεί κυρίαρχος περιφερειακός ενεργειακός παίκτης.
Η ΔΕΗ αναπτύσσει ηλιακούς και αιολικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας, καθώς και εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας, στις γειτονικές χώρες με απώτερο στόχο την επίτευξη 12 GW πράσινης ενεργειακής ισχύος έως το 2027. Η εταιρεία στοχεύει να εδραιωθεί ως βασικός ενεργειακός παίκτης στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, επεκτείνοντας το χαρτοφυλάκιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε γειτονικές χώρες που είναι άμεσα ή έμμεσα διασυνδεδεμένες με την ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Η επιλογή αγορών-στόχων όπως η Βουλγαρία, η Κροατία και η Ιταλία βασίζεται σε συγκεκριμένους παράγοντες εντός των χωρών αυτών.
Συγκεκριμένα, η Βουλγαρία επιλέχθηκε λόγω της αυξημένης έμφασης της βουλγαρικής κυβέρνησης στην αποκλιμάκωση του ενεργειακού της μείγματος και της ταχείας μετάβασής της προς καθαρές πηγές ενέργειας. Η Κροατία, αν και λιγότερο ώριμη στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε σύγκριση με τους γείτονές της, προσφέρει έργα με σχετικά υψηλές αποδόσεις. Αντίστοιχα, η Ιταλία θεωρείται σημαντική λόγω των υψηλότερων τιμών ηλεκτρικής ενέργειας σε σύγκριση με άλλες χώρες της περιοχής. Η ΔΕΗ πραγματοποίησε εισήλθε στην Ιταλία στα τέλη του 2024 με την κατασκευή δύο νέων φωτοβολταϊκών σταθμών.
Αυτή η διεθνής επέκταση αποτελεί μέρος του ευρύτερου στόχου της ΔΕΗ να αναπτύξει επιπλέον 6,3 GW ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας, με στόχο να φτάσει σε συνολική δυναμικότητα πράσινης ενέργειας 12 GW έως το 2027. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο τα έργα στη Βουλγαρία αναμένεται να φτάσουν σε συνολική δυναμικότητα 758 MW τα επόμενα χρόνια.
Στη στρατηγική της ΔΕΗ περιλαμβάνεται η περαιτέρω γεωγραφική διασπορά του πράσινου χαρτοφυλακίου της. Στη Ρουμανία, έμφαση δίνεται στην αξιοποίηση του εξαιρετικού αιολικού δυναμικού της χώρας για την περαιτέρω εξισορρόπηση του ενεργειακού μείγματος. Αυτό αντικατοπτρίζεται στην απόκτηση ενός σημαντικού λειτουργικού αιολικού χαρτοφυλακίου και στην έναρξη κατασκευής ενός νέου αιολικού πάρκου. Η ΔΕΗ λειτουργεί ήδη 25 έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (αιολικά, ηλιακά, υδροηλεκτρικά) και μονάδες αποθήκευσης ενέργειας στη Ρουμανία, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 1,3 GW γεγονός που την καθιστά τον μεγαλύτερο παραγωγό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα. Στόχος της είναι να φτάσει τα 2 GW μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.
Τόσο η Ιταλία όσο και η Κροατία θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικές αγορές λόγω των δυνατοτήτων διασύνδεσης και του σημαντικού δυναμικού τους στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τα νέα φωτοβολταϊκά έργα στην Ιταλία αποτελούν μέρος αυτής της στρατηγικής εξέτασης.