
Ενεργειακή στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ
Η Ελλάδα και το Ισραήλ ενισχύουν τη στρατηγική ενεργειακή τους συνεργασία, όπως επισημάνθηκε σε συνάντηση μεταξύ των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Περιφερειακής Συνεργασίας των δύο χωρών, αντίστοιχα. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην εφαρμογή της διμερούς ενεργειακής συμφωνίας που υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 2024, με στόχο την προώθηση της περιφερειακής ενεργειακής σταθερότητας και τη διερεύνηση συνεργατικών έργων.
Η ίδια η συμφωνία υπογραμμίζει τη στρατηγική σημασία της συνεργασίας μεταξύ των δύο εθνών. Αυτό αποτέλεσε κεντρικό θέμα κατά τη διάρκεια της συνάντησης μεταξύ του Έλληνα Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρου Παπασταύρου, και του Ισραηλινού Υπουργού Περιφερειακής Συνεργασίας, David Amsalem.
Εξάλλου, η συμφωνία στοχεύει άμεσα στην προώθηση του κοινού στόχου της περιφερειακής ενεργειακής σταθερότητας. Ο κ. Παπασταύρου σημείωσε ότι η διακυβερνητική συμφωνία που υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 2024 περιλαμβάνει αυτόν τον συγκεκριμένο στόχο. Ο κ. Amsalem υπογράμμισε επίσης το στρατηγικό ενδιαφέρον για τη δημιουργία ενός διαδρόμου διασύνδεσης που θα περιλαμβάνει το Ισραήλ, την Κύπρο, την Ελλάδα και ενδεχομένως θα επεκτείνεται στην Ευρώπη. Ο διάδρομος αυτός θα ενισχύσει την ασφάλεια και τη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού στην περιοχή, συμβάλλοντας στη συνολική σταθερότητα.
Με την από κοινού διερεύνηση και ανάπτυξη καινοτόμων ενεργειακών έργων, οι δύο χώρες μπορούν να προωθήσουν την τεχνολογική πρόοδο και την οικονομική ανάπτυξη στους ενεργειακούς τους τομείς.
Στη συνεργασία αυτή συμμετέχουν σημαντικές ισραηλινές κρατικές εταιρείες από τους τομείς της ενέργειας και των υποδομών, όπως η Israel Electric Corporation (IEC), η Israel Natural Gas Lines Ltd. (INGL) και Europe Asia Pipeline Company (EAPC). Η συμμετοχή αυτών των σημαντικών φορέων υποδηλώνει σοβαρή δέσμευση για απτά αποτελέσματα.
Ειδικά για την Ελλάδα, η ανάπτυξη που προωθείται από αυτή την ενεργειακή συνεργασία θεωρείται ζωτικής σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία περισσότερων και καλύτερων ευκαιριών απασχόλησης. Ο κ. Παπασταύρου υπογράμμισε τη σημασία της ανάπτυξης για την Ελλάδα, ιδίως με δεδομένη τη μείωση του ποσοστού ανεργίας. Η συμμετοχή μεγάλων εταιρειών ενέργειας και υποδομών από το Ισραήλ υποδηλώνει πιθανές επενδύσεις και κοινοπραξίες που θα μπορούσαν να τονώσουν την ελληνική οικονομία.
Από την πλευρά του Ισραήλ, η συνεργασία με την Ελλάδα και την Κύπρο θεωρείται ζωτικής σημασίας για την προώθηση ενεργειακών έργων στην περιοχή. Ο κ. Amsalem δήλωσε τη δέσμευσή του να προωθήσει αυτά τα έργα μετά την επιστροφή του στο Ισραήλ. Επιπλέον, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Ισραήλ θα διαδραματίσει σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή μετά τις πρόσφατες αλλαγές και τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ. Τα συνεργατικά ενεργειακά έργα με φιλικά έθνη όπως η Ελλάδα ενισχύουν την περιφερειακή θέση του Ισραήλ και συμβάλλουν σε αυτή τη σταθεροποιητική επιρροή.
Ο προβλεπόμενος διάδρομος διασύνδεσης μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας και Ευρώπης αποτελεί σημαντική στρατηγική πρόοδο. Το Ισραήλ το θεωρεί ως στρατηγικό συμφέρον για όλες τις εμπλεκόμενες χώρες. Ένας τέτοιος διάδρομος όχι μόνο θα διευκολύνει τη μεταφορά ενεργειακών πόρων, αλλά και θα ενισχύσει τους πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς μεταξύ των δύο εθνών.
Η συζήτηση “άγγιξε” επίσης την πιθανή χρήση οπτικών ινών σε συνδυασμό με τις ενεργειακές υποδομές, υποδηλώνοντας ένα ευρύτερο όραμα για τη διασύνδεση.