1. Home
  2. ΑΠΕ
  3. O N. Τσάφος για την εξισορρόπηση των ΑΠΕ και της ενεργειακής ασφάλειας στην Ελλάδα
O N. Τσάφος για την εξισορρόπηση των ΑΠΕ και της ενεργειακής ασφάλειας στην Ελλάδα

O N. Τσάφος για την εξισορρόπηση των ΑΠΕ και της ενεργειακής ασφάλειας στην Ελλάδα

0

Ο νεοδιορισθείς αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας, Νίκος Τσάφος, συζήτησε την ενεργειακή στρατηγική της χώρας, δίνοντας έμφαση στους διπλούς στόχους της ενεργειακής ασφάλειας και της ενεργειακής μετάβασης σε συνέντευξή του στο podcast “Cleaning Up”, πριν συμπεριληφθεί στην κυβέρνηση. 

Ο κ. Τσάφος τόνισε ότι το διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας είναι ζωτικής σημασίας για την εξισορρόπηση του πλεονάσματος των ΑΠΕ, με την Ελλάδα να γίνεται καθαρός εξαγωγέας το 2024. Σημείωσε ότι μια πρωταρχική πρόκληση για την ελληνική ενεργειακή αγορά είναι η αποτελεσματική ενσωμάτωση και εξισορρόπηση των ΑΠΕ με παράλληλη διατήρηση της σταθερότητας του δικτύου χωρίς υπερβολικό κόστος και τάχθηκε υπέρ μιας πιο ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας τονίζοντας τη σημασία της επένδυσης σε διασυνδέσεις έναντι της απλής αύξησης της παραγωγής ενέργειας. Αναγνώρισε τις ανησυχίες για τις εγχώριες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια των περιόδων εξαγωγών και πρότεινε ότι οι συνεργατικές ευρωπαϊκές λύσεις είναι η πιο αποτελεσματική προσέγγιση σε τέτοια ζητήματα.

Σύμφωνα με τον νέο αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «ο νούμερο ένα τρόπος για την εξισορρόπηση των ΑΠΕ είναι το εμπόριο». Η Ελλάδα εξάγει ηλεκτρική ενέργεια όταν έχει πλεόνασμα ανανεώσιμης ενέργειας, κυρίως αιολικής, και εισάγει ηλεκτρική ενέργεια όταν δεν έχει επαρκή ποσότητα ανανεώσιμης ενέργειας.

Ο κ. Τσάφος ανέφερε επίσης ότι ενώ η υδροηλεκτρική ενέργεια χρησιμοποιείται για την ωριαία εξισορρόπηση με την αύξηση της παραγωγής το πρωί, τη μείωσή της το μεσημέρι και την αποκατάστασή της το βράδυ, η κύρια μέθοδος για την εξισορρόπηση των ΑΠΕ είναι το εμπόριο. Περιέγραψε ότι ο ρόλος του επικεντρώνεται εν μέρει στη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας και εν μέρει στην ενεργειακή μετάβαση, η οποία περιλαμβάνει τη χάραξη στρατηγικής για το ενεργειακό μέλλον της χώρας και την αντιμετώπιση της πρόκλησης της εξισορρόπησης ΑΠΕ.

Το 2024, η Ελλάδα έγινε καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια. Μια άλλη πρόκληση είναι η διατήρηση της λειτουργίας του συστήματος χωρίς να επιβαρύνεται με τεράστιο κόστος για το μικρό ποσοστό της εναπομένουσας ζήτησης που δεν μπορούν να καλύψουν οι ΑΠΕ.

Ο κ. Τσάφος υπογράμμισε τις δυναμικές δυνατότητες μιας πιο ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής αγοράς για την εξισορρόπηση των ΑΠΕ. Οραματίζεται μια αγορά που θα ξεπερνά τα 27 διασυνδεδεμένα εθνικά σχέδια και θα μετατρέπεται σε ένα ενιαίο σχέδιο που θα αξιοποιεί τα ενεργειακά πλεονεκτήματα της ΕΕ, όπως τα υδροηλεκτρικά, τα πυρηνικά, τα υπεράκτια αιολικά και τα φωτοβολταϊκά σε διαφορετικές περιοχές. Αν και αναγνωρίζει ότι η επίτευξη αυτού του σημείου δεν είναι εύκολη, πιστεύει ότι θα ήταν πραγματικά επωφελής. Τόνισε τη σημασία των διασυνοριακών ηλεκτρικών διασυνδέσεων και δικτύων**, υποδεικνύοντας ότι η επένδυση σε αυτές τις συνδέσεις είναι ενδεχομένως πιο κρίσιμη από την υπερεπένδυση στην ίδια την παραγωγή ενέργειας.

Όσον αφορά το θέμα της Ελλάδας που εξάγει ηλεκτρική ενέργεια σε γειτονικές χώρες, ενώ οι εγχώριες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας παραμένουν υψηλές, ο κ. Τσάφος εξήγησε ότι όταν συνέβη αυτό, η τιμή ήταν υψηλή για όλους, αλλά ήταν χαμηλότερη για την Ελλάδα, επειδή ήταν καθαρός εξαγωγέας. Υποστήριξε ότι αυτή η κατάσταση είναι καλύτερη από το να είναι καθαρός εισαγωγέας, κάτι που θα είχε ως αποτέλεσμα ακόμη υψηλότερες τιμές από τις γειτονικές χώρες. Παρ’ όλα αυτά, δήλωσε ότι προσπαθεί να βρει λύσεις για τέτοια φαινόμενα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς τα προβλήματα αυτά μπορούν συχνά να επιλυθούν καλύτερα συλλογικά.