1. Home
  2. Νέα
  3. Νέα εποχή για την ενεργειακή ασφάλεια της Αιγύπτου: Νέο πλωτό τερματικό LNG στην Ain Sokhna
Νέα εποχή για την ενεργειακή ασφάλεια της Αιγύπτου: Νέο πλωτό τερματικό LNG στην Ain Sokhna

Νέα εποχή για την ενεργειακή ασφάλεια της Αιγύπτου: Νέο πλωτό τερματικό LNG στην Ain Sokhna

0

Σημαντική συμφωνία για την ενίσχυση της ενεργειακής της ασφάλειας υπέγραψε η Αίγυπτος, καθώς η κρατική εταιρεία διαχείρισης φυσικού αερίου Egyptian Natural Gas Holding (EGAS) ένωσε τις δυνάμεις της με τη νορβηγική εταιρεία θαλάσσιων ενεργειακών υποδομών Höegh Evi. Η συμφωνία αφορά την κατασκευή ενός νέου πλωτού τερματικού αποθήκευσης και επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (FSRU), το οποίο αναμένεται να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας.

Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, το υγραεριοφόρο Hoegh Gandria της Höegh Evi θα καταπλεύσει στο στρατηγικής σημασίας λιμάνι Ain Sokhna, που βρίσκεται νότια της Διώρυγας του Σουέζ. Εκεί, το πλοίο θα μετατραπεί σε ένα σύγχρονο πλωτό τερματικό, ικανό να διοχετεύσει στο εθνικό δίκτυο φυσικού αερίου έως και 1 δισεκατομμύριο κυβικά πόδια φυσικού αερίου ημερησίως.

Η νέα μονάδα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία εντός των επόμενων δύο ετών, με τη διάρκεια του συμβολαίου να ορίζεται στα δέκα έτη. Το Hoegh Gandria θα αντικαταστήσει ουσιαστικά το Hoegh Galleon, ένα προηγούμενο FSRU της ίδιας εταιρείας που είχε φτάσει στην Αίγυπτο εκτάκτως το 2024. Η κίνηση αυτή είχε καταστεί αναγκαία καθώς η Αίγυπτος βρέθηκε αντιμέτωπη με μια απρόσμενη μεταστροφή από εξαγωγέας σε εισαγωγέα καυσίμων, γεγονός που ανάγκασε τις αρχές να αναζητήσουν άμεσες λύσεις για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας. Με την ολοκλήρωση της θητείας του στην Αίγυπτο, το Hoegh Galleon θα αναχωρήσει για το λιμάνι Kembla στην Αυστραλία.

Η επιλογή της τοποθεσίας για το νέο FSRU στην Ain Sokhna δεν είναι τυχαία και υποδεικνύει τον ευρύτερο ενεργειακό σχεδιασμό της Αιγύπτου. Ένας από τους πιθανότερους προμηθευτές LNG για τη νέα υποδομή αναμένεται να είναι το Κατάρ, μια χώρα που στο παρελθόν είχε τεταμένες σχέσεις με το καθεστώς του προέδρου Σίσι. Ωστόσο, δεν αποκλείεται η συνεργασία και με άλλους παραγωγούς από την περιοχή του Περσικού Κόλπου ή ακόμα και από την ευρύτερη περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.

Παρά τις προσπάθειες για την ενίσχυση της ενεργειακής της αυτάρκειας, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Αίγυπτος θα αντιμετωπίσει δυσκολίες στην ανατροπή της τρέχουσας κατάστασης στην ενεργειακή αγορά. Η νέα υποδομή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την εξασφάλιση της ενεργειακής της ασφάλειας, ωστόσο, όλα δείχνουν ότι η χώρα θα παραμείνει σε καθεστώς εισαγωγέα καυσίμων για το προβλέψιμο μέλλον.