1. Home
  2. ΑΠΕ
  3. Υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης των ΑΠΕ στην Ελλάδα – Ζητούμενο η πολιτική βούληση
Υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης των ΑΠΕ στην Ελλάδα – Ζητούμενο η πολιτική βούληση

Υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης των ΑΠΕ στην Ελλάδα – Ζητούμενο η πολιτική βούληση

0

Μια ενδιαφέρουσα είδηση διαβάσαμε αυτήν την εβδομάδα για την εξέλιξη των ΑΠΕ  στη χώρα μας. Σύμφωνα με έρευνα της Ernst & Young (EY) για το 2016, η Ελλάδα κατατάχθηκε στη 40ή θέση ως προς τον δείκτη ελκυστικότητας επενδύσεων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).Παρέμεινε δηλαδή σταθερή στην ίδια θέση με την προηγούμενη χρονιά, το 2015.

Γράφει ο Αριστείδης Ζευγίτης

Σύμφωνα με όσα διαβάζουμε.  ο δείκτης διαμορφώθηκε βασιζόμενος σε μία σειρά παραγόντων, όπως:

– Οι μακροπρόθεσμες ανάγκες σε ενέργεια και το βαθμό στον οποίο μπορούν να καλυφθούν από ανανεώσιμες πηγές
– Ο βαθμός στον οποίο οι ισχύουσες πολιτικές ενθαρρύνουν ή εμποδίζουν την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών σε μία χώρα
– Η ύπαρξη βασικών προϋποθέσεων, όπως υποδομές δικτύων, μακροχρόνιες συμβάσεις και χρηματοδότηση
– Οι προοπτικές για τις επιμέρους τεχνολογίες ΑΠΕ
– Το γενικότερο επενδυτικό κλίμα, η ευκολία του επιχειρείν και η μακροοικονομική σταθερότητα

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο σχολιασμός των επισημάνσεων της μελέτης της από τη Ράνια Αικατερινάρη, εταίρο της ΕΥ στο τμήμα Χρηματοοικονομικών Συμβούλων, η οποία μεταξύ άλλων επεσήμανε τα εξής: «Τα αποτελέσματα της έρευνας και αυτού του εξαμήνου δίνουν ένα παράδειγμα του μεγάλου φάσματος ευκαιριών και νέων τεχνολογιών που μπορεί να αξιοποιήσουν οι χώρες για να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος και να βελτιώσουν τη θέση τους στο Δείκτη Ελκυστικότητας επενδύσεων σε ΑΠΕ».

Παράλληλα τόνισε ότι αυτό θα πρέπει να αποτελέσει στόχο και για τη δική μας χώρα που παραμένει στην 40ή θέση, καθώς, αφενός έχει τεράστιες δυνατότητες εκμετάλλευσης ανανεώσιμων πόρων και αφετέρου ένα εξαιρετικό επιστημονικό προσωπικό και έμπειρες εταιρείες που θα μπορούσαν να προωθήσουν καινοτόμες τεχνολογίες.

Καταλήγοντας είπε ότι η Ελλάδα μπορεί να μπει ξανά δυναμικά στο χάρτη προσέλκυσης επενδύσεων σε ΑΠΕ και για αυτό απαιτείται ένα σταθερό θεσμικό πλαίσιο, μια ξεκάθαρη εθνική ενεργειακή πολιτική, κονδύλια για χρηματοδότηση της έρευνας και της καινοτομίας, αλλά και προσεκτικός σχεδιασμός των επενδύσεων από τη μεριά των επιχειρήσεων, με αξιοποίηση εναλλακτικών δομών και εργαλείων χρηματοδότησης, όπως και προσέλκυσης ξένων ιδιωτικών κεφαλαίων.

Τα αυτονόητα δηλαδή που ακόμα αναζητούνται στην Ελλάδα…