1. Home
  2. Καταναλωτής
  3. Η Bosch επενδύει στο IoT
Η Bosch επενδύει στο IoT

Η Bosch επενδύει στο IoT

0

Τα σχέδια και το όραμα της Bosch παρουσίασε, σήμερα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Bosch Ελλάδας, Ιωάννης Κάπρας.

Της Φαίδρας Μαυρογιώργη

Το πλάνο της  Bosch για το άμεσο μέλλον είναι να διεισδύσει ακόμα περισσότερο στο τομέα των ΙοΤ (Internet of things). Ήδη, σύμφωνα με τον κ. Κάπρα, οι τεχνολογίες αυτές έχουν μπει για τα καλά στην καθημερινότητα των νοικοκυριών, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα. «Ο αριθμός των συνδεδεμένων συσκευών στο cloud της Bosch, σήμερα, είναι 5 εκατομμύρια και μέχρι το 2019 θα γίνουν 25 εκατομμύρια» σημείωσε ο κ. Κάπρας.

Για το λόγο αυτό, η εταιρεία παρουσίασε στις εγκαταστάσεις στο Κορωπί τις συσκευές που κάθε «Έξυπνο» σπίτι πρέπει να έχει. Το έξυπνο σπίτι αφορά  τις οικιακές συσκευές, τη θέρμανση και την ασφάλεια και στην ουσία προσφέρει την δυνατότητα της απομακρυσμένης χρήσης, της διευκόλυνσης και της διασύνδεσης.

Οι δραστηρίοτητες της Bosch εκτείνονται στο τομέα του αυτοκινήτου (mobility solutions), στη βιομηχανική τεχνολογία, στα καταναλωτικά αγαθά και στην ενέργεια κτηρίων. Από τα συνολικά έσοδα του 2016 ύψους 40 εκατ. ευρώ, το 49,4% των εσόδων της εταιρείας προήλθαν από το κλάδο του αυτοκινήτου, το 22% από τις οικιακές συσκευές, το 16,9% από τις συσκευές θέρμανσης και το 11,7% από τη βιομηχανική τεχνολογία. Σε παγκόσμιο επίπεδο για όλον τον όμιλο Bosch το 60% του τζίρου, δηλαδή 43,9 δισ. ευρώ, οφείλεται στον κλάδο του αυτοκινήτου (ανταλλακτικά, συστήματα).

Ο Ιωάννης Κάπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του

Στα πλαίσια του Smart Home μας παρουσίασαν την προϊοντική σειρά «Bosch Smart Home». Αρχικά, μας έδειξαν την «έξυπνη» καφετιέρα, η οποία συνδέεται με το κινητό ή tablet, μέσω της εφαρμογής Smart Home, και μπορείς να επιλέξεις με το πάτημα ενός κουμπιού να πιεις ότι καφέ θες, από espresso μέχρι macchiato. Μπορείς να επιλέξεις πόσο ζεστός θα είναι, πόσο δυνατός, την ποσότητα κ.ο.κ. Επίσης σου δίνεται  η δυνατότητα να αποθηκεύσεις έως 6 ροφήματα της αρεσκείας σου, γλιτώνοντας χρόνο από τις περαιτέρω πληροφορίες που πρέπει να δώσεις για να ετοιμαστεί ο καφές. Η συγκεκριμένη καφετιέρα θα διατίθεται στην αγορά από τον Απρίλιο και θα απευθύνεται σε πιο Premium καταναλωτές, αφού η τιμή της θα αγγίζει τα 2.300 ευρώ. Μπορεί η τιμή της να είναι προς το παρόν απλησίαστη, ωστόσο οι υπηρεσίες που προσφέρει είναι εντυπωσιακές.

Το «έξυπνο» ψυγείο που μας παρουσίασαν, διαθέτει κάμερες εντός του ψυγείου, προσφέροντας έτσι την δυνατότητα να μπορείς να βλέπεις το ψυγείο και τα προϊόντα από το κινητό σου ή το tablet. Επίσης μέσα από την εφαρμογή μπορείς να ρυθμίσεις τη θερμοκρασία και την δύναμη του ψυγειοκαταψύκτη. Η τιμή του ξεκινάει από 1.800 ευρώ.

Το «έξυπνο» ψυγείο και η «έξυπνη» καφετιέρα

Στη συνέχεια, μας παρουσίασαν τον «έξυπνο» θερμοστάτη μαζί με έναν επίτοιχο λέβητα αερίου, οι οποίοι όντας συνδεδεμένοι, δίνουν τη δυνατότητα να ελέγξει ο χρήστης από το κινητό του την θερμοκρασία, να ζεστάνει το νερό και να καταγράψει αναλυτικά την κατανάλωση αερίου, και να την συγκρίνει με την κατανάλωση που έκανε τον ίδιο μήνα της προηγούμενης χρονιάς. Ο θερμοστάτης κοστίζει γύρω στα 200 ευρώ, και ο λέβητας περίπου στα 1.800 ευρώ.

Τέλος, μας παρουσίασαν τον «έξυπνο» συναγερμό, ο οποίος σου επιτρέπει, με την βοήθεια των IP καμερών, να παρακολουθείς τους χώρους του σπιτιού μέσα από το κινητό ή το tablet. Επίσης, εκτελεί εξ’ αποστάσεως λειτουργίες, όπως όπλιση/αφόπλιση, άνοιγμα γκαραζόπορτας και άνοιγμα φωτισμού κήπου.

Αριστερά ο «έξυπνος» θερμοστάτης μαζί με τον επίτοιχο λέβητα αερίου