1. Home
  2. ΑΠΕ
  3. Στροφή στις ΑΠΕ
Στροφή στις ΑΠΕ

Στροφή στις ΑΠΕ

0

Σύμφωνα με αποτελέσματα έρευνας του Bloomberg New Energy Finance, η ανθρωπότητα στρέφεται προς την καθαρή ενέργεια και τη μείωση των εκπομπών ρύπων ανεξαρτήτως της έκβασης της Συνδιάσκεψης για το Κλίμα.

Από τα σημαντικά ευρήματα της έρευνας είναι ότι για πρώτη φορά οι ΑΠΕ ξεπέρασαν τον άνθρακα στις αναπτυσσόμενες χώρες, κυρίως στην Κίνα. Σύμφωνα με έκθεση, το 2010 επενδύθηκαν 187 δισ. δολάρια στις ΑΠΕ έναντι 157 δισ. δολάρια στις μονάδες φυσικού αερίου, άνθρακα και πετρελαίου.

Από την έρευνα αφαιρέθηκαν οι επενδύσεις αντικατάστασης υπαρχουσών μονάδων άνθρακα, ενώ από το κονδύλι των ΑΠΕ αφαιρέθηκαν οι χρηματοδοτήσεις μεγάλων υδροηλεκτρικών έργων. Οι εγκαταστάσεις σε αιολικά πάρκα εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 43 GW το 2011 και 48 GW το 2012 όταν η αντιστοιχία το 2010 ήταν 36 GW. Αντίστοιχα, φωτοβολταϊκά και ηλιοθερμικά εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 26,4 GW το 2011 και 27,8 GW το 2012 έναντι 18,2 GW το 2010.

Οι υψηλές επενδύσεις στις ΑΠΕ οδήγησαν σε περιορισμό του κόστους υλικών και εξοπλισμού, με κερδισμένους τους καταναλωτές αλλά χαμένους τους κατασκευαστές, ειδικά στον κλάδο των φωτοβολταϊκών, που είδαν τα περιθώρια κέρδους τους να συρρικνώνονται επικίνδυνα. Ωστόσο, η χρηματοδότηση των ΑΠΕ το 2010 προήλθε σε μεγάλο βαθμό στις κρατικές επιχορηγήσεις που ανήλθαν σε 66 δισ. δολάρια, ήτοι 35% επί του συνόλου.

Σύμφωνα με άλλη έκθεση του Bloomberg New Energy Finance προβλέπεται, πως οι επενδύσεις στις ΑΠΕ θα διπλασιαστούν έως το 2020, στα 395 δισ. δολάρια, με την πτώση του κόστους του εξοπλισμού να τις καθιστά σε μακροχρόνιο ορίζοντα φθηνότερες από τα ορυκτά καύσιμα, πέραν των περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιπτώσεων των τελευταίων.