1. Home
  2. Θεσμικοί
  3. φορείς
  4. Ενεργειακά πιστοποιητικά και στις μισθώσεις
Ενεργειακά πιστοποιητικά και στις μισθώσεις

Ενεργειακά πιστοποιητικά και στις μισθώσεις

0

Το υπουργείο Περιβάλλοντος, από τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου, θα απαιτεί να συνοδεύονται τα συμβόλαια ενοικίασης ακινήτων από ενεργειακό πιστοποιητικό.


Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ο ιδιοκτήτης του ακινήτου είναι υποχρεωμένος να καλεί τους ενεργειακούς επιθεωρητές οι οποίοι θα μετρούν την ενεργειακή απόδοση του κτιρίου, θα το κατατάσσουν σε κατηγορίες και θα συντάσσουν έκθεση με τις απαραίτητες εργασίες που πρέπει να γίνουν ώστε να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας και ψύξης και για θέρμανση.


Η διαδικασία έκδοσης των πιστοποιητικών και για τις ενοικιάσεις έχει ουσιαστικό χαρακτήρα καθώς αν ένα ακίνητο είναι ενεργοβόρο θα έχει και μειωμένη αξία και ο μισθωτής θα μπορεί να διεκδικεί μικρότερα μισθώματα. Αντίθετα, ένα ακίνητο που κατατάσσεται στην υψηλότερη κατηγορία από πλευράς ενεργειακής απόδοσης θα μπορεί να ενοικιαστεί σε υψηλότερες τιμές. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 9 Ιανουαρίου (εφόσον δεν πάρει αναβολή το μέτρο) οι αρμόδιες εφορίες δεν θα δέχονται συμβόλαια ενοικίασης στα οποία δεν θα επισυνάπτεται το σχετικό ενεργειακό πιστοποιητικό.


Αρχικά το μέτρο έπρεπε να ισχύει από τις 9 Ιουλίου του 2011 αλλά πήρε αναβολή έξι μηνών ενώ έχει τεθεί σε ισχύ από πέρυσι τον Ιανουάριο για όλες τις αγοραπωλησίες ακινήτων ή τις ενοικιάσεις μόνο ενιαίων κτιρίων. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) ζητά την αναβολή για ένα χρόνο του μέτρου κάνοντας λόγο στην ουσία για χαράτσι που θα πλήξει μια αγορά η οποία βρίσκεται σε πλήρη απραξία ενώ μειώνονται και τα ενοίκια.