1. Home
  2. ΑΠΕ
  3. ΑΠΕ σε όλα τα νέα κτίρια από το 2015
ΑΠΕ σε όλα τα νέα κτίρια από το 2015

ΑΠΕ σε όλα τα νέα κτίρια από το 2015

0

Από την αρχή του 2015 εφαρμόζονται υποχρεωτικά οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε όλα τα νέα κτίρια, με σκοπό να καλυφθεί ένα μέρος των ενεργειακών τους αναγκών. Το ίδιο θα ισχύει και για όσα κτίρια πρόκειται να υποστούν σημαντικό ποσοστό ανακαίνισης.


Τα παραπάνω προβλέπει νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ, μέσω του οποίου θα εναρμονιστούν κοινοτικές οδηγίες. Οι λεπτομέρειες για την υλοποίηση της υποχρέωσης αυτής, θα προβλέπονται σε υπουργική απόφαση, η οποία θα πρέπει να εκδοθεί μέχρι τότε. Θα περιλαμβάνει δε εκτός από τις γνωστές και διαδεδομένες τεχνολογίες των αιολικών, φωτοβολταϊκών κλπ, συστήματα τηλεθέρμανσης και τηλεψύξης που παράγονται με χρήση σε σημαντικό ποσοστό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.


Η υποχρεωτική εφαρμογή των συστημάτων αυτών, όπως είναι φυσικό δημιουργεί προοπτικές ανάπτυξης σε κλάδους δραστηριοτήτων, που σήμερα φυτοζωούν, ιδίως εφόσον συνοδευτεί από τη θέσπιση κινήτρων, τα οποία σαφώς προβλέπονται στην κοινοτική οδηγία και στο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ.


Για τη βιομάζα, το νομοσχέδιο επιβάλλει να προωθούνται τεχνολογίες που επιτυγχάνουν απόδοση μετατροπής τουλάχιστον 85% για οικιστικές και εμπορικές εφαρμογές και τουλάχιστον 70% για βιομηχανικές εφαρμογές, ενώ στις αντλίες θερμότητας, θα προωθούνται συστήματα που πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις οικολογικής σήμανσης που θεσπίστηκαν με την απόφαση 2007/742/ΕΚ της Επιτροπής.


Στην ηλιακή θερμική ενέργεια, θα προωθείται πιστοποιημένος εξοπλισμός και συστήματα που βασίζονται σε ευρωπαϊκά πρότυπα εάν υφίστανται, συμπεριλαμβανομένων των οικολογικών σημάτων, των ενεργειακών σημάτων και άλλων τεχνικών συστημάτων αναφοράς που θεσπίζονται από ευρωπαϊκούς φορείς πιστοποίησης.