1. Home
  2. Θεσμικοί
  3. φορείς
  4. Περιβαλλοντικά έργα στη Θεσσαλία
Περιβαλλοντικά έργα στη Θεσσαλία

Περιβαλλοντικά έργα στη Θεσσαλία

0

Με την έγκριση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, ολοκληρώθηκε η Αξιολόγηση των προτάσεων που υποβλήθηκαν στον Κύκλο Συγκριτικής αξιολόγησης περιόδου έως 9/11/2011, της Πρόσκλησης Κωδικού Θεματικής Προτεραιότητας «54 : Άλλα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και την πρόληψη κινδύνων» / Κατηγορία Πράξεων: «Περιβαλλοντικές παρεμβάσεις σε οικιστικά κέντρα», του Άξονα Προτεραιότητας 4 «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα ζωής στη Θεσσαλία» του Ε.Π. ΧΩΡΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ – ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΗΠΕΙΡΟΥ στο Ε.Σ.Π.Α. 2007-2013.


Τα 6 έργα που εντάσσονται είναι συνολικού προϋπολογισμού 4.674.157 ευρώ. Η συγχρηματοδότησή τους γίνεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης με ποσοστό 85%.


Όπως ανέφερε κ. Αγοραστός: «Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί μία από τις κεντρικές μας προτεραιότητες. Οι περιβαλλοντικές παρεμβάσεις αυτές σχεδιάζονται και υλοποιούνται μέσα από συνέργεια και συνεργασία όλων των βαθμών της αυτοδιοίκησης. Η Αιρετή Περιφερειακή Αρχή βρίσκεται σε συνεχή επαφή για μια κοινή λήψη δράσεων με τους ΟΤΑ, η οποία με έργα όπως τα παρακάτω, θα συμβάλλουν στη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος, τόσο σε τοπικό όσο και ευρύτερο επίπεδο».


Το υπόλοιπο διαθέσιμο ποσό της υπόψη Πρόσκλησης είναι πλέον 5 εκ. ευρώ περίπου και ο τρέχον (και τελευταίος σύμφωνα με την εν ισχύ Πρόσκληση) Κύκλος Συγκριτικής Αξιολόγησης λήγει στις 2 Φεβρουαρίου 2012. Στον εν λόγω Κύκλο Συγκριτικής Αξιολόγησης αναμένεται να υποβληθούν και νέα σημαντικά έργα που θα αφορούν σε οικιστικά κέντρα της Θεσσαλίας έως και 3ου επιπέδου.


Τα έργα που εντάσσονται είναι τα ακόλουθα :
– «Περιβαλλοντική παρέμβαση στην ευρύτερη περιοχή Παλαιών Φυλακών Τρικάλων – Σύνδεση με ποταμό Ληθαίο», προϋπολογισμού 1.500.000,00 ευρώ, με Δικαιούχο τον Δήμο Τρικκαίων.


Αναλυτικότερα το έργο περιλαμβάνει την επέμβαση στο οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Μαρκίνα Κλαύδιου, Καρδίτσης και ποταμού Ληθαίου, δηλαδή στον περιβάλλοντα χώρου των υπαρχόντων κτισμάτων ,του Οθωμανικού Τεμένους Οσμάν-Σαχ, της Εκκλησίας Αγ. Κωνσταντίνου, των κτιρίων των πρώην Φυλακών Τρικάλων και στην ενοποίησή του με τον παραποτάμιο περιβάλλοντα χώρο του Ληθαίου Ποταμού, συνολικής έκτασης, χωρίς την κάλυψη των κτιρίων, περίπου 30 στρεμμάτων. Στην περιοχή της εν λόγω παρέμβασης, θα δημιουργηθούν μεγάλοι χώροι πρασίνου με υψηλές και χαμηλές φυτεύσεις, θα δημιουργηθούν πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομοι, δίνοντας προσβασιμότητα σε πεζούς και ποδηλάτες συνδέοντας έτσι αυτόν τον πνεύμονα πρασίνου με το πυκνοδομημένο κέντρο της πόλης. Ο Δήμος Τρικκαίων, με την κατασκευή του προτεινόμενου έργου, στόχο έχει την αναβάθμιση του αστικού και φυσικού περιβάλλοντος, ώστε να αποτελέσει υπόβαθρο για την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των πολιτών και την συμβολή του στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.


Τα υπόλοιπα έργα στη Θεσσαλία αφορούν:
– «Πλατεία στον Κοινόχρηστο Χώρο που βρίσκεται στο Ο.Τ. Γ686 στην περιοχή Ν. Δέλτα της Νέας Ιωνίας Δήμου Βόλου» προϋπολογισμού 700.000,00 ευρώ, με Δικαιούχο το Δήμο Βόλου.
– «Οικιστικές Αναπλάσεις στην Δημοτική Κοινότητα Βελεστίνου του Δήμου Ρήγα Φεραίου Νομού Μαγνησίας – Πλατεία Ρολογιού» προϋπολογισμού 313.000,00 ευρώ, με Δικαιούχο το Δήμο Ρήγα Φερραίου.
– «Αξιοποίηση ευρύτερης περιοχής Απιδανού Ποταμού του Δήμου Φαρσάλων», προϋπολογισμού 331.157,25 Ευρώ, με Δικαιούχο το Δήμο Φαρσάλων.
– «Περιβαλλοντική Αναβάθμιση της Βόρειας Εισόδου της πόλεως των Φαρσάλων», προϋπολογισμού 380.000 Ευρώ, με Δικαιούχο το Δήμο Φαρσάλων.
– «Διαμόρφωση Περιβάλλοντος Χώρου του Κλειστού Γυμναστηρίου Παλαμά σε χώρο πρασίνου και αναψυχής», προϋπολογισμού 1.450.000 Ευρώ, με Δικαιούχο το Δήμο Παλαμά