1. Home
  2. Νέα
  3. ΗΠΑ: Ενεργειακά αυτάρκης
ΗΠΑ: Ενεργειακά αυτάρκης

ΗΠΑ: Ενεργειακά αυτάρκης

0

Την πρώτη θέση παγκοσμίως σε παραγωγή ενέργειας διεκδικεί οι ΗΠΑ(!). Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία η εγχώρια παραγωγή πετρελαίου βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων οχτώ ετών.Υστερα από το εμπάργκο πετρελαίου το 1973 από τους Αραβες, που είχε δημιουργήσει ύφεση και ουρές χιλιομέτρων στα πρατήρια βενζίνης, η χώρα είχε βάλει ως στόχο την ενεργειακή αυτάρκειά της. Και ενώ πριν τέσσερα χρόνια γινόταν συζήτηση για σημαντική αύξηση των εισαγωγών φυσικού αερίου, σήμερα παράγεται τέτοια ποσότητα ώστε η κυβέρνηση σκέπτεται να προχωρήσει σε δημιουργία τερματικού σταθμού εξαγωγών.
Το επίτευγμα αυτό εκτιμάται ότι θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να γίνουν η κορυφαία χώρα-παραγωγός ενέργειας του κόσμου ώς το 2020, με ό,τι αυτό σημαίνει για την οικονομία και την εθνική ασφάλειά τους: τόνωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών, της απασχόλησης και των κρατικών εσόδων, μείωση του εμπορικού ελλείμματος, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου μεταποίησης και μεγαλύτερη ευελιξία στην αντιμετώπιση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, με την τιμή του αργού στα επίπεδα των 100 δολαρίων το βαρέλι, η μείωση των πετρελαϊκών εισαγωγών κατά 4 εκατ. βαρέλια ημερησίως –που εικάζεται ότι θα επιτευχθεί το 2020– θα αποφέρει συρρίκνωση του ελλείμματος κατά 145 δισ. δολάρια. Το έλλειμμα έφθανε τα 513 δισ. τους πρώτους 11 μήνες του 2011. Σε ό,τι αφορά την εθνική ασφάλεια, αρκεί να σημειώσουμε ότι οι ΗΠΑ κάλυψαν τις ανάγκες τους σε εισαγωγές αργού και πετροχημικών κατά 15% από τις χώρες του Περσικού το 2010, έναντι 23% το 1999.
Η ενεργειακή αυτάρκεια των ΗΠΑ αυξάνεται σταθερά από το 2005, όταν είχε υποχωρήσει στο 70%. Σημειωτέον ότι το 1952 ήταν η τελευταία χρονιά κατά την οποία επετεύχθη η αυτάρκεια στη χώρα, με τις εξαγωγές της –ιδίως λιθάνθρακα– να υπερτερούν των εισαγωγών, έστω και αν ακόμα εισήγαγε κάποιες ποσότητες πετρελαίου. Η εγχώρια παραγωγή αργού αυξήθηκε πέρυσι κατά 3,6%, κατά μέσον όρο στα 5,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως, επίπεδο που είναι το υψηλότερο από το 2003. Εκείνη του φυσικού αερίου αναρριχήθηκε στα 22,4 τρισ. κυβικά πόδια το 2010, έναντι 20,2 τρισ. το 2007. Από το 2008 οι τιμές έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 80%. Στη μείωση των εισαγωγών ενέργειας συνέβαλε και η παραγωγή λιγότερο ενεργοβόρων επιβατικών οχημάτων.
Προς το παρόν, η εξέλιξη συμβάλλει στη διεύρυνση της διαφοράς τιμής (πάνω από τα 20 δολάρια το βαρέλι, χθες, για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο) μεταξύ του αργού που διατίθεται στην αγορά της Νέας Υόρκης και του πετρελαίου Βrent σε εκείνη του Λονδίνου.
Το τελευταίο άγγιξε και πρόσφατα υψηλά εξαμήνου, ξεπερνώντας τα 116 δολάρια το βαρέλι, με το δριμύ ψύχος στην Ευρώπη να αυξάνει κατακόρυφα την κατανάλωση, τους φόβους για την κρίση χρέους να ωθούν σε επενδυτικά καταφύγια και τα διυλιστήρια να αναζητούν εναλλακτικές λύσεις στο «απαγορευμένο» ιρανικό πετρέλαιο. Την ίδια ώρα, η τιμή του αργού της Νέας Υόρκης υποχωρούσε κάτω από τα 96 δολάρια το βαρέλι, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι εβδομάδων, πριν ακόμη δοθούν στη δημοσιότητα στοιχεία που προβλεπόταν να δείξουν αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων την περασμένη εβδομάδα.
Φυσικά, η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου και αερίου έχει επιπτώσεις. Σύμφωνα με οικολογικές οργανώσεις, σε αυτές συγκαταλέγεται η μόλυνση υδροφόρου ορίζοντα και καλλιεργειών λόγω της υδρορωγμάτωσης (fracking), διαδικασίας εξόρυξης αερίου από σχιστολιθικά πετρώματα.

tags: