1. Home
  2. Καύσιμα
  3. Πετρέλαιο
  4. Το κοίτασμα της Λεβαντίνης φτάνει μέχρι την Κρήτη
Το κοίτασμα της Λεβαντίνης φτάνει μέχρι την Κρήτη

Το κοίτασμα της Λεβαντίνης φτάνει μέχρι την Κρήτη

0

Τη βεβαιότητά του για την ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου νοτίως της Κρήτης εξέφρασε στο Συνέδριο του Economist, ο πρόεδρος της εταιρείας ερευνών Delek.


Την ίδια στιγμή ο Γκιντεόν Τάντμορ πρόεδρος της ισραηλινής εταιρίας ερευνών πετρελαίου «Ντέλεκ Ντρίλλινγκ» που εκμεταλλεύεται μαζί με την αμερικάνικη «Νόμπλ Ένερτζι» το «οικόπεδο 12» της Κύπρου, από την Αθήνα εξέφρασε τη βεβαιότητα ύπαρξης κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη χώρα μας: «Το κοίτασμα της Λεβαντίνης επεκτείνεται και στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά και δήλωσε το παρόν της εταιρίας του στις έρευνες που θα διεξαχθούν σε Ιόνιο και νότια της Κρήτης.


O Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων Ούζι Λαντάου εκτίμησε ότι «η λεκάνη της Μεσογείου περιλαμβάνει περισσότερα από 3,5 τρις. κ.μ. αερίου και το 40% αφορά το Ισραήλ. Η παρουσία τριών υπουργών στο συνέδριο υπογραμμίζει τη βούληση για συνεχιζόμενη συνεργασία». Μάλιστα ο κ. Λαντάου υπογράμμισε την αναγκαιότητα της μεταφοράς των ποσοτήτων αερίου των κοιτασμάτων του Ισραήλ στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας και Κύπρου είτε με την κατασκευή αγωγού είτε με σταθμούς υγροποιημένου αερίου (LNG).


Ο Κύπριος υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης τόνισε πως «η Ελλάδα και η Κύπρος ως μέλη της Ε.Ε. μπορούν να εγγυηθούν τον απρόσκοπτο εφοδιασμό της». Ο Κύπριος υπουργός τόνισε ακόμη τις συζητήσεις που υπάρχουν με το Ισραήλ για συνεκμετάλλευση κοιτασμάτων, ενώ έκανε λόγο για θετικές ενδείξεις από το δεύτερο γύρο παραχωρήσεων «οικοπέδων» της χώρας του, με καταληκτική ημερομηνία την 11η Μαίου του 2012.