1. Home
  2. Ηλιακή
  3. ενέργεια
  4. Ιορδάνης Παραδεισιάδης: Οι εξαγωγές μας ξεπερνούν το 50%
Ιορδάνης Παραδεισιάδης: Οι εξαγωγές μας ξεπερνούν το 50%

Ιορδάνης Παραδεισιάδης: Οι εξαγωγές μας ξεπερνούν το 50%

1

Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες εκμεταλλεύονται την ηλιακή ενέργεια εδώ και δεκαετίες, πολύ πριν τα φωτοβολταϊκά γίνουν γνωστά στο ευρύ κοινό. Ο πρόεδρος της Ενωσης Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας μίλησε στο «energy in» για τις δραστηριότητες της ΕΒΗΕ αλλά και για την ευεργετική επίδραση ενός ηλιακού θερμοσίφωνα στον οικογενειακό προϋπολογισμό κάθε νοικοκυριού.

Κύριε Παραδεισιάδη, ως Πρόεδρος της ΕΒΗΕ, πείτε μας δύο λόγια για την Ένωση και το ρόλο της.
Η Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας (ΕΒΗΕ) είναι πρωτοπόρος στο χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) πανευρωπαϊκά δεδομένου ότι δραστηριοποιείται από το 1976. Αποτελείται από 55 ενεργά μέλη, κυρίως βιομηχανίες που παράγουν θερμικά ηλιακά προϊόντα, δηλαδή προϊόντα θέρμανσης νερού από τον ήλιο. Ο κλάδος είναι παραγωγικός και απασχολεί περίπου 3.700 άτομα πανελλαδικά. Σημειώνω ότι για να γίνει κάποια εταιρεία μέλος της ΕΒΗΕ πρέπει να καλύπτει μία σειρά προϋποθέσεων, όπως να φέρουν τα προϊόντα της όλες τις απαιτούμενες πιστοποιήσεις για την ασφάλεια και την ενεργειακή απόδοσή τους, το εργοστάσιο να απασχολεί διπλωματούχο μηχανικό και να διαθέτει τις νόμιμες άδειες λειτουργίας κλπ. Κατά συνέπεια, στην ΕΒΗΕ ανήκουν οι πιο αξιόπιστες εταιρείες του κλάδου.

Η θερμική ηλιακή ενέργεια είναι γνωστή στην Ελλάδα από τους ηλιακούς θερμοσίφωνες που τοποθετούνται στις οικίες. Ποια μπορεί να είναι η εξοικονόμηση ενός νοικοκυριού με έναν ηλιακό θερμοσίφωνα;
Με τις νέες αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια της ΔΕΗ το συνολικό κόστος της κιλοβατώρας έχει φθάσει στα 15 και πλέον λεπτά του ευρώ. Μία οικογένεια τεσσάρων ατόμων επιβαρύνεται με περίπου 3000 κιλοβατώρες το χρόνο για το ζεστό νερό χρήσης, που αν και το ποσό αυτό είναι «κρυμμένο» μέσα στο λογαριασμό του ρεύματος μαζί με τη συνολική κατανάλωση και καταβάλλεται τμηματικά μέσα σε ολόκληρο το χρόνο δεν παύει να επιβαρύνει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς με 450 ευρώ. Με αυτά τα δεδομένα, το κόστος αγοράς και εγκατάστασης ενός καλού και πιστοποιημένου ηλιακού θερμοσίφωνα αποσβαίνεται σε λιγότερα από 3 χρόνια και στη συνέχεια παράγει για περισσότερο από 10 χρόνια δωρεάν ζεστό νερό από τον ήλιο, με μηδαμινή συντήρηση.
Σημειώνω μάλιστα ότι με τη χρήση θερμικών ηλιακών συστημάτων μπορούμε να εξασφαλίσουμε θέρμανση χώρων, υποκαθιστώντας το καλοριφέρ, καθώς και ψύξη χώρων, υποκαθιστώντας τα κλιματιστικά.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω τη σημασία και την αξία του να απαιτεί ο καταναλωτής τα νόμιμα παραστατικά για την αγορά και την εγκατάσταση, παρά τη δελεαστική «προσφορά» πολλών «επαγγελματιών» να κόψουν κάτι αν δεν θέλουν απόδειξη. Ακόμη και αν κάποιος παραγνωρίζει την εθνική σημασία που έχει αποκτήσει πλέον η πάταξη της φοροδιαφυγής, θα πρέπει να γνωρίζει ότι ένας ηλιακός θερμοσίφωνας που αγοράστηκε και εγκαταστάθηκε χωρίς τα νόμιμα παραστατικά ουσιαστικά δεν έχει καμία εγγύηση για τη λειτουργία, την αξιοπιστία, και την απόδοσή του, ενώ όποια ζημιά μπορεί να προκληθεί από τυχόν ανασφαλή εγκατάστασή του, δεν θα μπορεί να αποδοθεί στον εγκαταστάτη. Σημειώνω μάλιστα ότι η «μαύρη» διακίνηση προϊόντων είναι η ευκαιρία των κακών αυτών επαγγελματιών να ξεφορτωθούν ό,τι ελαττωματικό προϊόν έβγαλε η παραγωγή τους, ενώ να είστε σίγουροι ότι η έκπτωση που θα έχετε αν δεν πάρετε τιμολόγιο δε θα είναι στην πραγματικότητα όση ο ΦΠΑ αλλά αρκετά λιγότερη.

Ποια είναι αυτή τη στιγμή η κατάσταση του κλάδου των θερμικών ηλιακών προϊόντων;
Ο κλάδος της θερμικής ηλιακής ενέργειας, βιώνει σε ένα βαθμό την κατάσταση που βιώνει το σύνολο της ελληνικής οικονομίας. Πολύ σημαντικός παράγοντας και «ομπρέλα» μας στην κρίση είναι ο εδώ και δεκαετίες εξωστρεφής προσανατολισμός μας. Οι εξαγωγές μας, προς την Ευρώπη και όλες τις άλλες ηπείρους, ξεπέρασαν το 50% της παραγωγής μας τα προηγούμενα χρόνια και τα περισσότερα μέλη μας έχουν συνεχή παρουσία στις μεγαλύτερες διεθνείς εκθέσεις όπου εκθέτουν προϊόντα πιστοποιημένα με διεθνή σήματα ποιότητας.
Παρόλα αυτά, τα προϊόντα μας μολονότι υποκαθιστούν μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας, υφίστανται αθέμιτο ανταγωνισμό αφού ενώ το ρεύμα επιβαρύνεται με ΦΠΑ 13%, ένας ηλιακός θερμοσίφωνας υπόκειται σε ΦΠΑ 23%.
Επιπλέον, ενώ τα προϊόντα μας είναι τα κατεξοχήν οικολογικά και συγκαταλέγονται στις ΑΠΕ, δεν έχουν καμία επιδότηση από το τέλος ΑΠΕ, το οποίο πληρώνουμε όλοι και μέσω του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και μέσα από τον προϋπολογισμό. Αντιθέτως τα φωτοβολταϊκά έχουν επιδότηση στην παραγόμενη κιλοβατώρα 40 λεπτά, ενώ ένα σύστημα ηλιακής θέρμανσης/ ψύξης, το οποίο εξοικονομεί σημαντικές ποσότητες ρεύματος, θα μπορούσε με τα ίδια κριτήρια να επιδοτείται με μόλις 4 λεπτά του ευρώ ανά εξοικονομούμενη κιλοβατώρα, ήτοι το 10% της επιδότησης των φωτοβολταϊκών για να παράγει το ίδιο αποτέλεσμα.
Παράλληλα, έχει καταργηθεί η φορολογική απαλλαγή που υπήρχε στο παρελθόν για όποιον αγόραζε ηλιακό θερμοσίφωνα.

Κύριε πρόεδρε, θα θέλατε να συμπληρώσετε κάτι κλείνοντας αυτή τη συνέντευξη;
Η βιομηχανία των θερμικών ηλιακών συστημάτων είναι κλάδος που παράγει το σύνολο των προϊόντων του στην Ελλάδα, εξάγει το 50% της παραγωγής του και βασικός στόχος μας είναι να συνεχίσει να το κάνει ακόμη περισσότερο δυναμικά. Είναι μία βιομηχανία που κρατάει ψηλά τη σημαία της Ελλάδος εδώ και δεκαετίες, όχι μόνο παραγωγικά και εξαγωγικά, αλλά και σε επίπεδο εξέλιξης και καινοτομίας σε διεθνές επίπεδο.