1. Home
  2. Νέα
  3. Απειλές Shell στην Greenpeace
Απειλές Shell στην Greenpeace

Απειλές Shell στην Greenpeace

0

Ένας φάκελος της Shell έφτασε στα γραφεία της Greenpeace, ο οποίος ενημέρωνε την οικολογική οργάνωση για την απόφαση της πετρελαϊκής εταιρείας για τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων κατά του γραφείου της πρώτης στις ΗΠΑ.


Όπως αναφέρει η Greenpeace σε σχετική της ανακοίνωση: «Όταν τον ανοίξαμε συνειδητοποιήσαμε ότι κάτι κάνουμε καλά …ειδικότερα, όταν πρόκειται για τον αγώνα μας ενάντια στις ανεξέλεγκτες εξορύξεις πετρελαίου σε επικίνδυνα και ευαίσθητα μέρη, όπως η Αρκτική. Δεν εξηγείται αλλιώς η σπασμωδική – και πρωτοφανής – κίνηση της Shell να κοινοποιήσεισε γραφεία της οργάνωσης ανά τον κόσμο, όπως σεΕλλάδα, Μεξικό, Μεγάλη Βρετανία, Τσεχία, Βέλγιο, Καναδά, ακόμα και στο…τμήμα επιστημονικής έρευνας της οργάνωσης(!)τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσεεναντίον του αμερικανικού γραφείου.


Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι η Shell θέλει κάθε γραφείο της Greenpeace ανά τον κόσμο να γνωρίζει: α) τα ασφαλιστικά μέτρα που έλαβε εναντίον του αμερικανικού γραφείου και β) ότι αν κάποιο γραφείο της Greenpeaceτολμήσει να συμμετάσχει σε κάποια ειρηνική, ακτιβιστική δράσηενάντια στην εξόρυξη πετρελαίου στην Αρκτική ή να πλησιάσει κάποιο από τα πλοία της, η Shell θα χρησιμοποιήσει τα μεγάλα νομικά «όπλα» εναντίον του.


Με άλλα λόγια η Shell ένιωσε την ανάγκη να μας στείλει ένα προειδοποιητικό μήνυμα του τύπου: «σταματήστε να κάνετε αυτό που κάνετε εδώ και 40-κάτι χρόνια, γιατί έχουμε θυμώσει τόσο πολύμε τις τελευταίες σας ακτιβιστικές δράσειςπου σας απειλούμε με ολοκληρωτική εξόντωση». Ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων.


Άδικος κόπος. Αν μη τι άλλο, στην Greenpeace γνωρίζουμε πολύ καλά την παράδοση της Shell εναντίον μας. Στη μακρά ιστορία μας εναντία στις πιο βρώμικες εταιρείες του πλανήτη, οι αγωγές της Shell πάντα κατέχουν εξέχουσα θέση ως οι πιο αυστηρές και σαρωτικές. Μάλλον το έχουν αυτό οι πετρελαϊκές εταιρείες! Πέρυσι το καλοκαίρι, η Cairn Energy προχώρησε σε ανάλογες κινήσειςπροκειμένου να μας απαγορεύσει να δημοσιοποιήσουμε την ακτιβιστική μας δράση εναντίον τους μέσω twitter και facebook!


Σήμερα, η Shell μας απαγορεύει να πλησιάσουμε τα πλοία και τις πλατφόρμες εξόρυξης που διαθέτει, εξαιτίας του κινδύνου για τον «περιβάλλοντα χώρο» (sic). Προφανώς τους διαφεύγει ο κίνδυνος για το ευρύτερο περιβάλλον της Αρκτικής – ένα από τα πιοευαίσθητα οικοσυστήματα στον πλανήτη– από την εξόρυξη σε μεγάλο θαλάσσιο βάθος με ξεπερασμένο εξοπλισμό. Όπως επίσης τους διαφεύγει το γεγονός ότιοι ειρηνικές μη-βίαιες ακτιβιστικές δράσεις της Greenpeace δεν έχουν θέσει ποτέ σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα άλλων, όπως άλλωστε καταδεικνύουν 40 χρόνια ακτιβιστικών δράσεων.


Την ώρα λοιπόν που οι δικηγόροι της Shell μάχονται ενάντια στο δικαίωμα τηςελεύθερης γνώμηςκαι τηςειρηνικής διαμαρτυρίας, τα πλοία της εταιρείας πλησιάζουν κοντά στην Αρκτική. Αν περάσει το δικό τους, τότε η Shell θα έχει καταφέρει να μετατρέψει το παρθένο και ευαίσθητο οικοσύστημα της Αρκτικής – ένα από τα τελευταία του πλανήτη – σε βιομηχανική ζώνη.


Τα καλά νέα όμως, είναι ότι η Shell νοιώθει την πίεση, όπως δείχνουν τα ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της Greenpeace, καθώς και ταπροληπτικά μέτρα ενάντιασε άλλες οργανώσεις. Εξίσου σημαντικές, είναι οι δικές σας φωνές που δίνουν δύναμη στον αγώνα μας. Ένωσε και εσύ τη φωνή σου μαζί μας και μαζί με τους450.000 ανθρώπους που έχουν ήδη υπογράψειγια να σταματήσουν τα σχέδια της Shell να καταστρέψουν την Αρκτική».