1. Home
  2. Θεσμικοί
  3. φορείς
  4. Ανακοίνωση ΕΣΣΗΘ vs ΣΠΕΦ
Ανακοίνωση ΕΣΣΗΘ vs ΣΠΕΦ

Ανακοίνωση ΕΣΣΗΘ vs ΣΠΕΦ

0

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Ελληνικός Σύνδεσμος Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας (ΕΣΣΗΘ) με την οποία καυτηριάζει την απόφαση του ΣΠΕΦ να προσφύγει στο ΣτΕ κατά της υπουργικής απόφασης που αφορά την τεχνολογία της συμπαραγωγής.


Ο σύνδεσμος σημειώνει αναλυτικά τα εξής: «Με έκπληξη διαβάσαμε την ανακοίνωση της 11.5.2012 του ΣΠΕΦ για την προσφυγή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της Υπουργικής Απόφασης 749/22.3.2012 που τροποποιεί και συμπληρώνει την Υ.Α. 15641/15.7.2009 αναφορικά με τις τεχνικές διαδικασίες καθορισμού της συμπαραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από συστήματα Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Αποδοτικότητας.


Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά, αποδεικνύεται εμπράκτως ότι η διοίκηση του ΣΠΕΦ δεν αντιλαμβάνεται πλήρως όλα όσα συντελούνται στην Ενέργεια, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Ότι, δηλαδή, η Ε.Ε. και η Ελλάδα έχουν θέσει τον ίδιο ακριβώς στόχο του 20% για το 2020, τόσο για την παραγωγή «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ όσο και για την Εξοικονόμηση Ενέργειας, ώστε να μειωθούν οι εκπομπές του CO2 που προκαλούν την κλιματική αλλαγή κατά 20%. Στην προσπάθεια αυτή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την ΚΟ 2004/8/ΕΚ αλλά και τη νέα ΚΟ για την Εξοικονόμηση Ενέργειας που βρίσκεται στο τελικό στάδιο διαβούλευσης, θεωρεί τη Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Αποδοτικότητας ως βασικό εργαλείο για την επίτευξη του στόχου Εξοικονόμησης Ενέργειας. Για αυτόν ακριβώς το λόγο της δίδει προτεραιότητα ένταξης στο σύστημα διαχείρισης ηλεκτρικής ενέργειας, ομοίως όπως και στις ΑΠΕ, αλλά και προωθεί μηχανισμούς για την περαιτέρω διείσδυσή της στον κτηριακό και τριτογενή τομέα.


Ο ΕΣΣΗΘ ποτέ δεν επιδίωξε ούτε πρόκειται τώρα να έρθει σε οποιαδήποτε αντιπαράθεση με τους παραγωγούς από Φ/Β συστήματα και ιδιαίτερα με το ΣΠΕΦ σχετικά με τα τεχνικά δεδομένα των δύο τεχνολογιών (π.χ. βαθμοί απόδοσης των Φ/Β 12-16%, ετήσιος χρόνος λειτουργίας 3.000 ώρες και σταθερό Feed in Tariff ( FiT) 390€/ MWh έναντι βαθμού απόδοσης ΣΗΘΥΑ 75-90%, ετήσιου χρόνου λειτουργίας έως 8.760 ώρες με ταυτόχρονη παραγωγή χρήσιμης θερμότητας και μη σταθερού FiT που εξαρτάται από την τρέχουσα τιμή του φυσικού αερίου και κυμαίνεται μεταξύ 87,85–170€/ MWh).


Ο ΣΠΕΦ οφείλει, εξάλλου, να ρωτήσει πρώτα τον ΛΑΓΗΕ για το κόστος σε σχέση με την απόδοση. Αντίθετα ο ΕΣΣΗΘ πιστεύει ότι τόσο οι ΑΠΕ όσο και η Εξοικονόμηση Ενέργειας πρέπει να υποστηριχθούν ισοβαρώς ώστε η Ελλάδα να πετύχει τους ενεργειακούς στόχους της, ιδιαίτερα στη σημερινή δύσκολη συγκυρία που η χώρα βάλλεται σε όλα τα επίπεδα και οι επενδύσεις σε παρόμοιες τεχνολογίες καθίστανται περισσότερο από αναγκαίες.


Αναφορικά με την προσφυγή, ο ΕΣΣΗΘ θεωρεί ότι στηρίζεται σε σαθρά και έωλα επιχειρήματα, ενώ στην ουσία της στρέφεται κατά του Νόμου 4001/22.8.2011 και όχι κατά της ανωτέρω Υπουργικής Απόφασης. Θεωρεί δε ότι η προσφυγή έγινε για λόγους εντυπώσεων και δείχνει ότι ο ΣΠΕΦ ίσως δεν επιθυμεί να αντιληφθεί το σημερινό ενεργειακό τοπίο της χώρας και, προκειμένου να μη χάσει βραχυπρόθεσμα οφέλη, επιτίθεται κατά άλλων τεχνολογιών.


Ο ΕΣΣΗΘ καλεί το ΥΠΕΚΑ και τους αρμόδιους Φορείς να ολοκληρώσουν το ταχύτερο δυνατόν όλες τις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου η Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Αποδοτικότητας να αποτελέσει ένα βασικό εργαλείο επίτευξης του εθνικού στόχου Εξοικονόμησης Ενέργειας. Τονίζει δε ότι, σε κάθε περίπτωση, θα σταθεί στο πλευρό του ΥΠΕΚΑ κατά τη συζήτηση της προσφυγής».