1. Home
  2. Νέα
  3. Greenpeace: Η επανάσταση της Αρκτικής ξεκίνησε
Greenpeace: Η επανάσταση της Αρκτικής ξεκίνησε

Greenpeace: Η επανάσταση της Αρκτικής ξεκίνησε

0

Ξεκινά η παγκόσμια εκστρατεία της Greenpeace με στόχο την ανακήρυξη της Αρκτικής σε παγκόσμιο καταφύγιο, ενάντια στα μεγαλύτερα κράτη του πλανήτη, σε πετρελαϊκούς κολοσσούς και στην αλιευτική βιομηχανία.


‘Ανακηρύξτε την Αρκτική σε Παγκόσμιο Καταφύγιο!’ Αυτό ζητούν στο πλευρό της Greenpeace, οι Τομ Γιορκ, Πενέλοπε Κρουζ, Χαβιέ Μπαρδέμ, Πέδρο Αλμοδόβαρ, Ρόμπερτ Ρέντφορντ, Άνι Λένοξ, Πολ Μακάρτνεϊ, Τζουντ Λο, Τζέρεμι Άϊρονς, Γιώργος Χωραφάς και δεκάδες άλλες προσωπικότητες από το χώρο του θεάματος, του αθλητισμού και των επιχειρήσεων. Σκοπός είναι η προστασία του πολύ σημαντικού και ευαίσθητου οικοσυστήματος από τη σχεδιαζόμενη εισβολή της πετρελαϊκής και αλιευτικής βιομηχανίας, η οποία είναι πλέον εφικτή εξαιτίας της συνεχόμενης υποχώρησης των θαλάσσιων πάγων.


Οι υπογραφές τους είναι οι πρώτες 100, από τις 1.000.000 που έχει στόχο να συλλέξει η Greenpeace και να τοποθετήσει σε ειδική κάψουλα στο βυθό της Αρκτικής – 4 χιλιόμετρα κάτω από τον πάγο – διεκδικώντας την Αρκτική στο όνομα όλου του πλανήτη! Η Greenpeace καλεί τον κόσμο να μπει στην ιστοσελίδα www.SaveTheArctic.org και να συμπεριλάβει και το δικό του όνομα στην κάψουλα.


Η Αρκτική δεν είναι απλώς ένα από τα τελευταία παρθένα οικοσυστήματα του πλανήτη που πρέπει να προστατευθεί από τις καταστροφικές ανθρώπινες παρεμβάσεις. Η σημασία της ύπαρξης των πάγων είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την ομαλή λειτουργία του κλιματικού συστήματος της Γης και τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη.


Σκοπός της Greenpeace είναι να επαναλάβει την επιτυχημένη εκστρατεία για την προστασία της Ανταρκτικής πριν από 20 χρόνια, η οποία έβαλε τέλος στις βλέψεις της βιομηχανίας και οδήγησε στην ανακήρυξη της Ανταρκτικής σε παγκόσμιο καταφύγιο, αφιερωμένο στην επιστήμη και την έρευνα.


Ωστόσο, η προσπάθεια αυτή δεν είναι εύκολη. Χθες στη Σύνοδο του ΟΗΕ για τη Γη στο Ρίο (Ρίο 20), τρία Αρκτικά κράτη, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Ρωσία κατάφεραν να μπλοκάρουν το προτεινόμενο Σχέδιο Διαχείρισης των Ωκεανών για την προστασία της Αρκτικής Θάλασσας και τη δημιουργία παγκόσμιου καταφυγίου. Την ίδια ώρα, οι πετρελαϊκοί κολοσσοί που ευθύνονται για την υπερθέρμανση του πλανήτη και την τήξη των πάγων, με την υποστήριξη των Αρκτικών Κρατών, ετοιμάζονται να εισβάλλουν στην Ανοιχτή Θάλασσα της Αρκτικής για τα πετρελαϊκά της κοιτάσματα, τα οποία ειρωνικά αρκούν για να καλύψουν τις παγκόσμιες ανάγκες μόλις για 3 χρόνια.


Οι πιθανότητες ατυχήματος από γεώτρηση στην Αρκτική Θάλασσα σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, είναι τουλάχιστον μία στις πέντε, ενώ η αντιμετώπισή ενός τέτοιου ατυχήματος είναι πρακτικά αδύνατη εξαιτίας των ακραίων συνθηκών που επικρατούν.


Η εκστρατεία ξεκινά συμβολικά σήμερα στο Ρίο Ντε Τζανέιρο -όπου πραγματοποιείται η Παγκόσμια Διάσκεψη για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του ΟΗΕ- καθώς η 21η Ιουνίου είναι το θερινό ηλιοστάσιο που στον Αρκτικό Κύκλο, ο ήλιος δεν δύει για 24 ώρες.


Ο τραγουδιστής των Radiohead, Τομ Γιορκ, δήλωσε σχετικά: «Πρέπει να σταματήσουμε τις πετρελαϊκές εταιρίες που θέλουν να μπουν στην Αρκτική. Μία πετρελαιοκηλίδα θα κατέστρεφε αυτήν την – απερίγραφτης ομορφιάς – περιοχή, την ώρα που η καύση ακόμα περισσότερου πετρελαίου θα επιδείνωνε το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε όλοι: τις κλιματικές αλλαγές. Για αυτό υποστηρίζω αυτήν την εκστρατεία, για αυτό υπέγραψα το όνομα μου. Κάθε φορά που θα κοιτάω προς το Βορά, θα ξέρω ότι το όνομα μου βρίσκεται στο βυθό της Αρκτικής Θάλασσας, στην κορυφή του κόσμου ως μία αιώνια δήλωση της κοινής μας δέσμευσης να σώσουμε την Αρκτική.


Ο γενικός διευθυντής της διεθνούς Greenpeace, Κούμι Ναϊντού δήλωσε: «Η αντεπίθεση ξεκινάει εδώ, με τα εγκαίνια αυτής της εκστρατείας. Χαράζουμε μία γραμμή στον πάγο και λέμε σε όσους ρυπαίνουν ‘δεν μπορείτε να προχωρήσετε παραπέρα’. Πολλοί με ρωτούν γιατί εγώ, ως Αφρικανός, ενδιαφέρομαι τόσο πολύ για την Αρκτική. Η απάντηση όμως είναι απλή. Η Αρκτική είναι το ψυγείο του κόσμου, οι πάγοι της κρατούν δροσερό τον πλανήτη μας αντανακλώντας την ηλιακή ακτινοβολία πίσω στο διάστημα. Όσο περισσότερο όμως αυτοί λιώνουν τόσο περισσότερο αυξάνεται ο ρυθμός υπερθέρμανσης της Γης, απειλώντας ανθρώπινες ζωές σε κάθε ήπειρο. Από όπου κι αν ερχόμαστε, η Αρκτική είναι ο προορισμός μας.»