1. Home
  2. ΑΠΕ
  3. Ο Αντιπρόεδρος του ΕΣΜΥΕ στο Δ.Σ. του ESHA
Ο Αντιπρόεδρος του ΕΣΜΥΕ στο Δ.Σ. του ESHA

Ο Αντιπρόεδρος του ΕΣΜΥΕ στο Δ.Σ. του ESHA

0

Ο Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του «ΕΣΜΥΕ» κ. Κωνσταντίνος Βασιλικός συμμετείχε ως εκπρόσωπος του «ΕΣΜΥΕ» στο 6ο Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων (ESHA) που πραγματοποιήθηκε στις 25-27 Σεπτεμβρίου 2012 στην Ljubljana της Σλοβενίας.


Στη συνάντηση μεταξύ άλλων:
1. Συζητήθηκε η πολιτική που θα ακολουθήσει η ESHA το επόμενο διάστημα και οι συναντήσεις της με τις διάφορες ευρωπαϊκές επιτροπές, σχετικά με τα αυξανόμενα προβλήματα των ΜΥΗΕ στην Ευρώπη.
2. Συζητήθηκε η πιθανή υπογραφή οδηγίας με την οποία θα καθορίζεται η ένταξη/απένταξη μονάδων ΑΠΕ, σε περίπτωση που υπάρχουν προβλήματα στα δίκτυα και η προτεραιότητα ένταξης μονάδων ΑΠΕ στα δίκτυα.
3. Έγινε επικέντρωση στα θέματα της Οδηγίας για τα ύδατα και στην εφαρμογή της στην Ελλάδα.
4. Συζητήθηκε η οργάνωση του Συνεδρίου Hydronergia 2014, που θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη.


Περαιτέρω, ο κ. Κωνσταντίνος Βασιλικός συμμετείχε ως εκπρόσωπος του «ΕΣΜΥΕ» στην εκδήλωση με θέμα «Ο ρόλος των ανανεώσιμων πηγών Ενέργειας σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης» που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012 στο ξενοδοχείο Hilton.


Στη συζήτηση είχαν προσκληθεί να συμμετάσχουν ως ομιλητές ο Γερμανός Υφυπουργός Εργασίας κ. Hans-Joachim Fuchtel και ο Έλληνας Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, κ. Ν. Μηταράκης ενώ στη συζήτηση που επακολούθησε συμμετείχαν οι Πρόεδροι πολλών βασικών φορέων συλλογικής εκπροσώπησης των ΑΠΕ (ΣΕΦ, ΠΑΣΥΦ, ΣΠΕΦ, ΕΛΕΤΑΕΝ, ΕΣΗΑΠΕ, ΕΣΜΥΕ).


Ο κ. Βασιλικός τόνισε για άλλη μία φορά τα θέματα-προβλήματα που αντιμετωπίζει ο «ΕΣΜΥΕ», τους τρόπους αντιμετώπισής των ΜΥΗΕ, καθώς και το μεγάλο πρόβλημα των πληρωμών που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί των ΜΥΗΕ.


Στη συνάντηση προτάθηκε – μεταξύ άλλων – να μοιραστεί αναλογικά το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ σε όλους τους παραγωγούς Ηλεκτρικής ενέργειας, ασχέτως του τρόπου παραγωγής της, ενοποιώντας όλα τα ταμεία από τα οποία πληρώνονται οι παραγωγοί Η.Ε., ώστε να μην υπάρχει καμία διαφοροποίηση στο χρονισμό των πληρωμών των διαφόρων τεχνολογιών παραγωγής Η.Ε..


Παράλληλα, στις 18.09.2012, αντιπροσωπεία του Δ.Σ. του «ΕΣΜΥΕ» αποτελούμενη από το Γενικό Γραμματέα κ. Ηλία Κακιόπουλο και το Μέλος κ. Βασίλη Χατζόπουλο συναντήθηκε με το Γενικό Γραμματέα του European Forum for RES (WWW.EUFORES.ORG) Dr. JAN GEISS και τις συνεργάτιδές του κ.κ. Lucia Bezakova και Tessa Schmedding.


Το European Forum for RES (WWW.EUFORES.ORG) είναι ένας διαβουλευτικός οργανισμός, που ιδρύθηκε το 1995 και έχει ως μέλη του 70 περίπου Ευρωβουλευτές καθώς και αρκετούς Βουλευτές των Εθνικών Κοινοβουλίων της Ε.Ε.-27 που ασχολούνται με ενεργειακά και περιβαλλοντικά θέματα, καθώς και συνδέσμους, πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, μερικές μεγάλες εταιρίες, και εξέχουσες προσωπικότητες του χώρου των ΑΠΕ.


Κάθε χρόνο διοργανώνουν το συνέδριό τους, με στόχο την προώθηση των ΑΠΕ. Η Ευρωπαϊκή Οδηγία για την προώθηση των ΑΠΕ είναι δικό τους έργο. Το φετινό Συνέδριο, θα διεξαχθεί στις 23-24/11/2012 στην Αθήνα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και ο «ΕΣΜΥΕ» θα συμμετάσχει.


Η αντιπροσωπεία του Δ.Σ. του ΕΣΜΥΕ ενημέρωσε την αντιπροσωπεία του EUFORES τόσο για τα θέματα των ΜΥΗΕ (κατάργηση ή ριζική τροποποίηση της Υ.Α. 518, προτεραιότητα σύνδεσης στο δίκτυο, αύξηση της ποσόστωσης για τα ΜΥΗΕ στο μείγμα 20-20-20 στα 1.000MW, σωστή και κριτική εφαρμογή της WFD, απλοποίηση αδειοδοτικής διαδικασίας, επίλυση του προβλήματος με τις πληρωμές του ΛΑΓΗΕ), όσο και γενικά για το χώρο των ΑΠΕ στην Ελλάδα.


Στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία του EUFORES ανέλυσε τα δικά τους θέματα, και εν συντομία είπανε τα εξής:
• Μία εκ των αντιπρόεδρων, είναι η κ. Άννυ Ποδηματά, Ελληνίδα Ευρωβουλευτής.
• Εφέτος κάνουν το συνέδριό τους ειδικά στην Ελλάδα, για να καταδείξουν ότι μέσω των ΑΠΕ δημιουργούνται θέσεις εργασίας και προστιθέμενη αξία, που παραμένουν στη χώρα μας, και μπορεί έτσι να αντιμετωπιστεί – έστω και εν μέρει – η κρίση.
• Υπάρχει έντονη αντιπαλότητα για τις ΑΠΕ σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, λόγω κυρίως των μεγάλων αφανών επιδοτήσεων των ορυκτών καυσίμων, και των υφισταμένων πολύ μεγάλων επενδύσεων παγίου κεφαλαίου που έχουν γίνει στους τομείς των ορυκτών καυσίμων, που δεν μπορούν να απαξιωθούν από τη μία μέρα στην άλλη. Έτσι, η βελτίωση της θέσης των ΑΠΕ, παραμένει αργή.
• Έχουν δημιουργηθεί αντικρουόμενες τάσεις στην Ε.Ε., διότι οι 2 οδηγίες για τις ΑΠΕ και για τα Ύδατα, είναι σε πολλά σημεία αντίθετες. Ένας από τους στόχους του EUFORES, είναι να ξεκαθαρίσει αυτή η κατάσταση.
• Εξεπλάγησαν, που το ποσοστό των ΜΥΗΕ που έχουν αξιοποιηθεί στη χώρα μας, έχει κολλήσει στο 10%, σε σχέση με το 97% της Γερμανίας και ο «ΕΣΜΥΕ» εξήγησε ότι σε χώρες σαν τη Γερμανία, είναι λογικό η νομοθεσία πχ για τα νερά, να γίνεται σταδιακά αυστηρότερη, όταν ο κλάδος των ΜΥΗΕ έχει σχεδόν εξαντληθεί, ενώ στην Ελλάδα, το να εφαρμοστεί παραπλήσια οριζόντια ανασταλτική για τα ΜΥΗΕ πολιτική, όταν ο κλάδος είναι μόνο στο 10% της δυνητικής του ανάπτυξης, ισοδυναμεί με οικονομική αυτοκτονία.