1. Home
  2. Ηλεκτρισμός
  3. Μοντέλο ΡΑΕ για την πώληση λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ
Μοντέλο ΡΑΕ για την πώληση λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ

Μοντέλο ΡΑΕ για την πώληση λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ

0

Ενα πολύπλοκο μοντέλο για την πώληση λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ σε ιδιώτες προτείνει η Ρυθνιστική Αρχή Ενέργειας σε μια προσπάθεια να συγκεράσει τις απόψεις που η ίδια είχε προτείνει αρχικά και με τις οποίες συμφωνούσαν οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί αλλά κυρίως οι μεγάλοι καταναλωτές ρεύματος (βιομηχανίες που είναι συνδεδεμένες στην υψηλή τάση) με τις θέσεις της ΔΕΗ.


Ετσι κατά τη χθεσινή ημερίδα της ΡΑΕ με θέμα την αναδιοργάνωση της χονδρεμπορικής αγοράς η ΡΑΕ παρουσιασε την προταση της με την οποια επιχειρεί να συγκεράσει τις αρχικές θέσεις της για υιοθέτηση του γαλλικού μοντέλου (ΝΟΜΕ) που προβλέπει πώληση σε ρυθμιζόμενη τιμή με τις απόψεις της ΔΕΗ για δημοπρασίες (μοντέλο Virtual). Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΡΑΕ έθεσε στο τραπέζι τη διενέργεια διαγωνισμών που θα στηρίζονται σε ρυθμιζόμενες τιμές, οι οποίες όμως θα διαφοροποιούνται ανάλογα με το “πακέτο” που θα πουλά η ΔΕΗ πχ αν αφορά την διάθεση 50 MW ή 200 MW κλπ.


Ας σημειωθεί ότι η θέση του συνδέσμου των ανεξάρτητων παραγωγών ηλεκτρισμού (ΕΣΑΗ) είναι η πώληση να πραγματοποιείτα σε ρυθμιζόμενη τιμή, που θα διαμορφωθεί μετά από μελέτη του κόστους παραγωγής των λιγντικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ και σύγκριση με τις βέλτιστες πρακτικές (benchmarking).


Στο θέμα των Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχός (ΑΔΙ) η ΡΑΕ πρότεινε την αύξηση του καταβαλλόμενου ποσού γαι τις ευέλικτες μονάδες φυσικού αερίου , οι οποίες παρακολουθούν τις διακυμάνσεις των ΑΠΕ. Το μέτρο έρχεται εν μέρει ως αντιστάθμισμα της πρότασης για τη σταδιακή μείωση με προοπτική την πλήρη κατάργηση των ποσών που δίδονται στους ιδιώτες παραγωγούς μέσω του μηχανισμού ανάκτησης κόστους. Η πρόταση προβλέπει τη μείωση από 1/1/2013 του περιθωρίου κέρδους από 10% σε 5% και την περαιτέρω μείωση από 1/1/2014 του 5% σε 2% και την κατάργησή του στο τέλος της ίδιας χρονιάς, με την προυπόθεση να έχει τεθει σε λειτουργία το νέο μοντέλο της αγοράς (NOME).