1. Home
  2. ΑΠΕ
  3. Οι Οικολόγοι-Πράσινοι για το τέλος ΑΠΕ
Οι Οικολόγοι-Πράσινοι για το τέλος ΑΠΕ

Οι Οικολόγοι-Πράσινοι για το τέλος ΑΠΕ

0

Έναν εναλλακτικό τρόπο μηδενισμού του ελλείμματος που παρουσιάζει ο λογαριασμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), από αυτόν που παρουσίασε η κυβέρνηση στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2013-2016, αναδεικνύει με γραπτή ερώτησή του ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος.


Την πρωτοβουλία αυτή του Ν. Χρυσόγελου στηρίζουν συνυπογράφοντας την ερώτηση, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, Γερμανός ευρωβουλευτής και μέλος της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας Reinhard Bütikofer, καθώς και ο Πράσινος ευρωβουλευτής από το Λουξεμβούργο Claude Turmes, επίσης μέλος της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας, καθώς και κορυφαία προσωπικότητα σε θέματα προστασίας του κλίματος και προώθησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.


Όπως αναφέρεται στην ερώτηση, ανάμεσα στις υποχρεώσεις που προβλέπεται να αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση έναντι των δανειστών είναι να εξαλείψει μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου του 2013 το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού για τις ΑΠΕ μέσω του οποίου αποζημιώνονται οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ. Ως βασικό εργαλείο για την εκμηδένιση του ελλείμματος αυτού, το ΜΠΔΣ προβλέπει την επιβολή και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, έκτακτης ειδικής εισφοράς στα φωτοβολταϊκά συστήματα από 25%-30%, και 10% στις υπόλοιπες ΑΠΕ.


Το μέτρο αυτό πλήττει καίρια ολόκληρη την αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας δημιουργώντας κλίμα επιπλέον ανασφάλειας σε έναν τομέα που αντιπροσωπεύει ελπίδα διεξόδου από την πολύπλευρη κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα και ταυτόχρονα αποτελεί τομέα προτεραιότητας για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κι όλα αυτά παρά το γεγονός ότι υπάρχει άλλος δρόμος για το μηδενισμό του ελλείμματος του λογαριασμού ΑΠΕ, που στηρίζεται σε αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του πρώην Ειδικού Τέλους ΑΠΕ (ΕΤΑΠΕ) και νυν Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αέριων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ).


Σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ, την περίοδο μάλιστα που πρόεδρός του ήταν ο σημερινός υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, «Η συνδρομή της ενίσχυσης των Α.Π.Ε. αποτελεί μέρος μόνο (περίπου το 40%) του Ειδικού Τέλους ΑΠΕ», ενώ σύμφωνα με υπολογισμούς του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ (ΕΣΗΑΠΕ), κατά την περίοδο 1/2009 – 4/2012, οι Έλληνες καταναλωτές πλήρωσαν συνολικά 336,1 εκατ. ευρώ υπό τον ψευδώνυμο τίτλο ΕΤΑΠΕ ή ΕΤΜΕΑΡ. Από το ποσό αυτό, μόνο το 40% ή 134,4 εκατ. ευρώ αξιοποιήθηκε πράγματι υπέρ των ΑΠΕ ενώ τα υπόλοιπα 201,7 εκατ. ευρώ επιδότησαν ουσιαστικά τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας. Αν αυτά τα 201,7 εκατ. ευρώ που πλήρωσαν οι καταναλωτές και όχι οι προμηθευτές, είχαν πράγματι διοχετευθεί υπέρ των ΑΠΕ, το έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ που κατά το τέλος του Απριλίου 2012 ήταν 201,1 εκατ. ευρώ, θα ήταν μηδενικό.


Η στρέβλωση ξεκινά από τον τρόπο υπολογισμού του ΕΤΜΕΑΡ που στηρίζεται στη διαφορά μεταξύ της εγγυημένης τιμής των ΑΠΕ και της Οριακής Τιμής Συστήματος (ΟΤΣ) μετά την ενσωμάτωση των ΑΠΕ, και όχι της ΟΤΣ που θα πλήρωναν οι προμηθευτές χωρίς την παραγωγή από ΑΠΕ. Έτσι, ο καταναλωτής επιβαρύνεται το κόστος που θα έπρεπε να βαρύνει τους προμηθευτές και ο λογαριασμός ΑΠΕ καταλήγει να είναι ελλειμματικός.


Ο Νίκος Χρυσόγελος δήλωσε σχετικά: «Η δραστική αλλαγή του ενεργειακού μας μοντέλου προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της εξοικονόμησης ενέργειας δεν είναι μόνο ευρωπαϊκή προτεραιότητα αλλά και εθνική δέσμευση μέσα από νόμους και επίσημες αποφάσεις. Παρόλα αυτά, υπό την ασφυκτική πίεση της οικονομικής συγκυρίας και της τρόικα, η κυβέρνηση οδηγείται σε μια ακόμα σπασμωδική κίνηση. Προσπαθώντας να κλείσει την τρύπα του λογαριασμού ΑΠΕ, πλήττει την ήδη στάσιμη αγορά των ΑΠΕ και μάλιστα με μέτρα αναδρομικής ισχύος ενώ έχει ήδη αυξήσει το ειδικό τέλος ΑΠΕ που πληρώνουν οι καταναλωτές. Είναι ανάγκη η κυβέρνηση να επανεξετάσει τις επιλογές της και να κάνει άμεσα τις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις. Η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του τέλους ΑΠΕ θα ελαφρύνει τους καταναλωτές σημαντικά, λύνοντας ταυτόχρονα το πρόβλημα του ελλείμματος του λογαριασμού ΑΠΕ χωρίς να υπάρχει ανάγκη για λήψη μέτρων που πλήττουν τις ΑΠΕ. Ας μην ξεχνάμε ότι το περιβαλλοντικό, κλιματικό, κοινωνικό και δημοσιονομικό κόστος από την εξάρτηση της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα είναι τεράστιο. Είναι καιρός να αρχίσουμε να διορθώνουμε κάθε είδους στρεβλώσεις που μας οδήγησαν ως εδώ, μόνοι μας».