Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν καθώς η αύξηση των εξαγωγών αργού από τη Μέση Ανατολή και η απόφαση των χωρών της G7 να διαθέσουν πετρέλαιο από τα στρατηγικά αποθέματά τους ενισχύουν την προσφορά, περιορίζοντας τις ανησυχίες για ελλείψεις εν μέσω του πολέμου με το Ιράν.
Σε αυτό το κλίμα, το συμβόλαιο Brent παραδόσεως Δεκεμβρίου υποχωρεί 0,58%, στα 101,66 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Νοεμβρίου σημειώνει πτώση 1,02% στα 90,18 δολάρια.
Το Brent είχε περιορίσει τα περισσότερα κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας, ενώ το WTI υποχώρησε κατά 1,6%, μετά την απόφαση της G7 την Παρασκευή να διαθέσει 100 εκατ. βαρέλια ντίζελ και αργού από τα έκτακτα αποθέματα και να μην επιβάλει περιορισμούς στις εξαγωγές ενέργειας, έπειτα από πιέσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ
Η κίνηση αυτή προστίθεται στις αυξημένες εξαγωγές αργού από τη Μέση Ανατολή, οι οποίες ξεπέρασαν τα προπολεμικά επίπεδα σε τέσσερις από τις επτά ημέρες της τελευταίας εβδομάδας του Σεπτεμβρίου, παρά τις επιθέσεις εναντίον πλοίων στα Στενά του Ορμούζ.
“Η απόφαση της G7 να αξιοποιήσει τα στρατηγικά αποθέματα απομακρύνει μέρος της άμεσης ανησυχίας για την προσφορά”, δήλωσε ο Τιμ Γουότερερ, επικεφαλής αναλυτής της KCM Trade.
Παράλληλα, οι Χούθι υποστήριξαν ότι εξαπέλυσαν βαλλιστικούς πυραύλους και drones εναντίον εγκαταστάσεων της Saudi Aramco στη Σαουδική Αραβία, χωρίς να υπάρξει επιβεβαίωση από το Ριάντ. Η Aramco μείωσε επίσης απροσδόκητα τις τιμές του αργού για την Ασία τον Νοέμβριο, στα χαμηλότερα επίπεδα έξι ετών.