1. Home
  2. Ηλεκτρισμός
  3. Απίστευτη διαχείριση χρημάτων από την ένωση τεχνικών ΔΕΗ
Απίστευτη διαχείριση χρημάτων από την ένωση τεχνικών ΔΕΗ

Απίστευτη διαχείριση χρημάτων από την ένωση τεχνικών ΔΕΗ

0

Τρομερές οικονομικές παρατυπίες έχουν σημειωθεί στο πρώην προεδρείο της ΕΤΕ ΔΕΗ (Ένωση Τεχνικών ΔΕΗ), σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει  η δημοσιογράφος Χρύσα Λιάγγου στην εφημερίδα «Καθημερινή», 27/01/2013. O διαχειριστικός έλεγχος της εξελεγκτικής επιτροπής για την περίοδο 2010-2011 βρίσκεται στα χέρια του εισαγγελέα και αποδίδει σοβαρές κατηγορίες για οικονομικές και διαχειριστικές ατασθαλίες.

της Χριστίνας Βασιλειάδη

Η έκθεση με τα ευρήματα των οικονομικών παρατυπιών, μεταξύ άλλων, αναφέρει πως οι εισροές μελών δεν κατέληγαν στον τραπεζικό λογαριασμό της ETE ΔEH, αλλά το ποσό της επιταγής εξαργυρωνόταν και παρέμενε αυτούσιο στα χέρια του ταμία, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με τις διατάξεις του καταστατικού.

Επίσης, στο ταμείο της ETE/ΔEH καταγράφεται δαπάνη περιοδειών, για το έτος 2010, ύψους 215.640 ευρώ και 197.943 ευρώ για το 2011. Σύμφωνα με την επιτροπή ελέγχου, η συντριπτική πλειοψηφία τους πιστώνεται στα τρία μέλη του προεδρείου. Οι δαπάνες παρουσιάζουν εκτεταμένο έλλειμμα παραστατικών και λοιπών στοιχείων, σε σημείο που να ελέγχονται ακόμα και ως πλασματικές.

Ένα άλλο σημείο που προκαλεί ενδιαφέρον, είναι οι μικροαποδείξεις που κάθε μήνα προσκόμιζαν μέλη του Δ.Σ. αλλά και τρίτα πρόσωπα του σωματείου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι αποδείξεις από σουπερμάρκετ, κρεοπωλεία, είδη ένδυσης, οινοπνευματώδη ποτά, τσιγάρα, βενζίνες κ.ά. Tο ύψος αυτών των αποδείξεων για το 2010 φτάνει στο ποσό των 45.552 ευρώ και για το 2011 στο ποσό των 60.464 ευρώ. Να επισημάνουμε ότι τα μέλη του προεδρείου που προσκόμιζαν τις μικροαποδείξεις, δεν σημείωναν τα ονομαστικά τους στοιχεία για να μπορεί να ελέγχεται η ονομαστική προέλευση των δαπανών.

«Το εύρος και το μέγεθος των δαπανών από μικροαποδείξεις συνιστούν υπερβολική σπατάλη, αναιτιολόγητη εκροή εξόδων και ηθελημένη κακοδιαχείριση» αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση. Eπίσης, διατυπώνει πολλά ερωτήματα, για την ανάθεση εκδηλώσεων σε συγκεκριμένο ταξιδιωτικό γραφείο χωρίς να υπάρχουν όμως οι προβλεπόμενες οικονομικές προσφορές.

Mεγάλη λίστα εξόδων υπάρχει και στο πεδίο των εκδοτικών δραστηριοτήτων του σωματείου. Σύμφωνα πάντα με την έκθεση της εξελεγκτικής επιτροπής, αποκαλύφθηκε η εικονική τιμολόγηση και χρέωση περιοδικών, που ούτε εκδόθηκαν, ούτε ταχυδρομήθηκαν ούτε έφτασαν στα μέλη του Σωματείου. Xαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η έκδοση του περιοδικού «Eνωτικό Bήμα». Το  τεύχος 196, Mαρτίου – Aπριλίου 2010, εκδόθηκε με τιράζ 6.000 αντιτύπων και κόστος 6.752 ευρώ και είναι πανομοιότυπο σε ύλη και περιεχόμενο με το τεύχος 195, Iανουάριος- Φεβρουάριος 2010, που είχε εκδοθεί προ ολίγων ημερών. Συνεπώς, δεν υπήρχε κανένας απολύτως λόγος έκδοσης.

Αναφέρονται επίσης τρία ακόμη τεύχη με κόστος 6.645 ευρώ, 7.455 ευρώ και 4.686 ευρώ αντίστοιχα, εκ των οποίων τα δύο είχαν κατά παράβαση χρεωθεί στα έξοδα του απεργιακού ταμείου. Για τα έντυπα αυτά έχει κατατεθεί στην εξελεγκτική επιτροπή επιστολή, από τον υπεύθυνο Τύπου, μέσω της οποίας βεβαιώνει ότι ουδέποτε επιμελήθηκε, ουδέποτε συνέταξε και δεν γνώριζε καν την ύπαρξή τους. Επιπλέον, κατατέθηκε επίσημη βεβαίωση και κατάσταση των EΛTA, με την οποία βεβαιώνεται ότι τα έντυπα αυτά ουδέποτε παρελήφθησαν και ουδέποτε ταχυδρομήθηκαν και φυσικά ποτέ δεν έφτασαν στα μέλη του σωματείου.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, εκδόθηκαν για κάθε τεύχος 9.000 αντίτυπα, όταν η δύναμη του σωματείου δεν ξεπερνούσε τις 5 με 5,5 χιλιάδες μέλη. Kατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι τη διαχειριστική ευθύνη για θέματα που αφορούν τις ποσότητες εκτύπωσης, την τιμολόγηση, την πληρωμή και την επιλογή του εκδοτικού οίκου, την ασκούσαν αποκλειστικά ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας και ο ταμίας της ETE/ΔEH.

Τέλος, πρόβλημα καταγράφεται και στο απεργιακό ταμείο του σωματείου. Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι όλα τα χρήματα του απεργιακού ταμείου τα έτη 2010 και 2011 είχαν εκταμιευθεί παράνομα. Η δαπάνη των περιοδειών από το απεργιακό ταμείο για το 10μηνο του 2010 ανήλθε στο ποσό των 81.821.000 ευρώ. Μέσα στα έξοδα του απεργιακού ταμείου βρέθηκε απόδειξη κομμωτηρίου για κούρεμα, βαφή μαλλιών και περμανάντ! Η δαπάνη που καταβλήθηκε από το απεργιακό ταμείο τον Μάιο του 2011 για την προετοιμασία απεργιακών κινητοποιήσεων (κιόσκι – συναυλία διαμαρτυρίας – μετακινήσεις κ.ά.), ανέρχεται στο υπέρογκο ποσό των 78.000 ευρώ.

Το ταμείο αλληλοβοήθειας που έχει συσταθεί για να συνδράμει μέλη του σωματείου που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και οικογένειες μελών που έπεσαν θύματα εργατικού ατυχήματος, χρηματοδότησε άσχετες δαπάνες, όπως για παράδειγμα, την παραμονή μελών του Δ.Σ. στη Θεσσαλονίκη σε γνωστό πολυτελές ξενοδοχείο.