1. Home
  2. Ηλεκτρισμός
  3. “Και κερατάς και δαρμένος” η ΔΕΗ!
“Και κερατάς και δαρμένος” η ΔΕΗ!

“Και κερατάς και δαρμένος” η ΔΕΗ!

0

Ο Αρθούρος Ζερβός, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, με τη χαρακτηριστική του φράση ότι “Η ΔΕΗ είναι και κερατάς και δαρμένος”, τάχθηκε υπέρ των προτάσεων της ΡΑΕ για πλήρη απελευθέρωση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος.


Παράλληλε δήλωσε ότι είναι υπέρ της σύνδεσης των τιμών λιανικής με τις αντίστοιχες που διαμορφώνονται στη χονδρική αγορά και παραχώρηση μέρους της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ στους ιδιώτες ανταγωνιστές της.


Μαζί με τον CEO της ΔΕΗ συμφώνησαν και οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί, οι οποίοι στο Athens Energy Forum τόνισαν στην ανάγκη μείωσης των φόρων που επιβαρύνουν την ενέργεια και διαχωρισμό των χρεώσεων υπέρ τρίτων (φόροι, δημοτικά τέλη, ΕΕΤΗΔΕ κλπ.) από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού.


Έντονη διαφωνία μεταξύ ΔΕΗ και ιδιωτών ανέκυψε, ωστόσο, ως προς τη διατήρηση ή μη των μεταβατικών μηχανισμών στήριξης των ιδιωτών αλλά και για το χρέος που δημιούργησε η κατάρρευση των εταιριών Energa και Hellas Power, ύψους 120 εκατ. ευρώ για το οποίο οι ιδιώτες κατηγορούν τη ΔΕΗ ότι το μετακύλησε εξ ολοκλήρου στους ανταγωνιστές της.


“Αυτά είναι αστεία πράγματα, η ΔΕΗ είναι και κερατάς και δαρμένος”, ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του προέδρου της ΔΕΗ επικαλούμενος το γεγονός ότι και η ΔΕΗ υφίσταται τις συνέπειες από την καθυστέρηση εξόφλησης των λογαριασμών λόγω της οικονομικής κρίσης.


Τα τιμολόγια, σύμφωνα με το μνημόνιο και τον σχεδιασμό που έχει γίνει, θα απελευθερωθούν τον Ιούνιο και έως τότε αναμένονται σταδιακές ανατιμήσεις προκειμένου οι τιμές λιανικής να αντανακλούν τις τιμές που διαμορφώνονται στη χονδρική αγορά.


Η σύνδεση της χονδρικής με τη λιανική αγορά είναι προϋπόθεση για την άρση των στρεβλώσεων στην αγορά, τόνισε ο κ. Ζερβός. Επισήμανε ακόμη ότι παράλληλα με την απελευθέρωση των τιμολογίων πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, να καταργηθούν οι σταυροειδείς επιδοτήσεις (από μια ομάδα καταναλωτών σε άλλη).


Υπέρ της απελευθέρωσης των τιμολογίων, της σύνδεσης των τιμών χονδρικής-λιανικής και της πρόσβασης στη λιγνιτική παραγωγή τάχθηκαν τόσο ο Μισέλ Πιγκέ (Michel Piguet), διευθύνων σύμβουλος της Elpedison (κοινή εταιρία των ΕΛΠΕ και της Ιταλικής Edison) όσο και ο γενικός διευθυντής της PROTERGIA Ν. Μπενρουμπή.
“Λανθασμένες πρακτικές στην ελληνική αγορά στο παρελθόν αποδείχθηκαν καταστροφικές για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές”, είπε ο κ. Πιγκέ.
“Χρειάζεται πραγματική απελευθέρωση της αγοράς και κάθετα ολοκληρωμένες επιχειρήσεις”. Μίλησε επίσης για ανάγκη βελτίωσης των υπηρεσιών που παρέχει ο Διαχειριστής του Δικτύου καθώς, όπως είπε, υπάρχουν καθυστερήσεις που εμποδίζουν τον ανταγωνισμό και επισήμανε ότι ΡΑΕ δεν πρέπει να προχωρήσει σε υπερ-ρύθμιση της αγοράς και των σχέσεων πελατών.


Ο κ. Μπενρουμπή στάθηκε επίσης στην ανάγκη αναδιάρθρωσης της αγοράς ΑΠΕ και ιδίως των φωτοβολταϊκών με “συναινετική” μείωση των τιμών. “Τα φωτοβολταϊκά, είπε, έγιναν Ελντοράντο, καζίνο και μηχανισμός εύκολου κέρδους. Η λύση πρέπει να βρεθεί κοινή συναινέσει”.


Αδειοδότηση των νέων ηλεκτρικών διασυνδέσεων με διαδικασίες fast track πρότεινε ο Γιώργος Κουτζούκος, πρόεδρος του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ).


Την ίδια στιγμή, πρότεινε το κόστος κατασκευής των διασυνδέσεων των νησιών με
υποβρύχια καλώδια να χρηματοδοτηθεί εν μέρει με αξιοποίηση της ελάφρυνσης του κόστους παραγωγής στα νησιά που ηλεκτροδοτούνται τώρα με ακριβούς τοπικούς πετρελαϊκούς σταθμούς.