1. Home
  2. Καύσιμα
  3. Πετρέλαιο
  4. Τουρκικές βλέψεις έχουν τα ΕΛΠΕ
Τουρκικές βλέψεις έχουν τα ΕΛΠΕ

Τουρκικές βλέψεις έχουν τα ΕΛΠΕ

0

Τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) θα μπορούσαν να πουλήσουν έως και 4 εκατ. τόνους ντίζελ στην Τουρκία, δηλώνει ο πρόεδρος του Δ.Σ. της εταιρείας, Χρήστος Κομνηνός, στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anatolia.


Το ετήσιο έλλειμμα της Τουρκίας είναι κοντά στα 8 εκατομμύρια τόνους. Όπως εξήγησε ο κ. Κομνηνός, ο οποίος μίλησε στο τουρκικό πρακτορείο κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού και μεγάλης ομάδας επιχειρηματιών στην Κωνσταντινούπολη, η τουρκική αγορά είναι ελκυστική, λόγω του χαμηλού κόστους μεταφοράς. Ως πιθανούς αγοραστές εντόπισε τις εταιρείες Tupras, Petrol Ofisi και Shell.


Η δυνατότητα των ΕΛΠΕ να προμηθεύσουν την Τουρκία με μια τέτοια ποσότητα ντίζελ, προέκυψε, όπως είναι φυσικό, μετά τον εκσυγχρονισμό του διυλιστηρίου της Ελευσίνας που ολοκληρώθηκε το 2012 και σήμερα παράγει ντίζελ χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο.


Ο Όμιλος των ΕΛΠΕ έχει βάλει στο στόχαστρο εδώ και καιρό την αγορά της Τουρκίας μαζί με εκείνες της Μέσης Ανατολής αλλά και της Β. Αφρικής έχει βάλει εδώ και καιρό στο στόχαστρο ο όμιλος των ΕΛΠΕ, που θα εκπροσωπηθεί από τον πρόεδρό τους Χρ. Κομνηνό. Η Τουρκία, όπως προαναφέρθηκε, είναι ελλειμματική ως χώρα στο ντίζελ κίνησης, γεγονός που αποτελεί σημαντική ευκαιρία για τα ΕΛΠΕ. Στη γειτονική μας χώρα, τα ΕΛΠΕ, εκτός από καύσιμα, διανέμουν ήδη μεγάλες ποσότητες σε πετροχημικά και νάφθα.


Τέλος, ο Χρ. Κομνηνός δήλωσε στο πρακτορείο ότι μια πιθανή συμμετοχή τουρκικών εταιρειών στην αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ θα ήταν ευπρόσδεκτη.