1. Home
  2. Θεσμικοί
  3. φορείς
  4. Επένδυση 1,4 δισ. της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα
Επένδυση 1,4 δισ. της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα

Επένδυση 1,4 δισ. της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα

0

Υπεγράφη το Σάββατο 9 Μαρτίου, η σύμβαση ανάθεσης της μελέτης και κατασκευής της Μονάδας V του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού (ΑΗΣ)  Πτολεμαΐδας, συμβατικής αξίας περίπου 1,4 δισ. € που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες παραγωγικές επενδύσεις που έχουν γίνει στη χώρα και η μεγαλύτερη από όλες τις ενεργειακές επενδύσεις που έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Η σύμβαση υπεγράφη από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ ΑΕ κ. Αρθούρο Ζερβό και τον διευθύνοντα σύμβουλο της αναδόχου εταιρείας ΤΕΡΝΑ ΑΕ. κ. Γεώργιο Περιστέρη σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Εκπαίδευσης Ορυχείων στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας (Πτολεμαΐδα).

Στην τελετή υπογραφής της σύμβασης την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου, ο οποίος, στο χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, επεσήμανε τα ακόλουθα:

– «Η υπογραφή της σύμβασης ανάθεσης για την μελέτη και κατασκευή της νέας σύγχρονης λιγνιτικής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής «Πτολεμαΐδα 5», συμβολίζει όλους τους στόχους για τους οποίους δίνουμε τους τελευταίους οκτώ μήνες καθημερινό αγώνα:

Τον αγώνα για νέες επενδύσεις, για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, για νέες θέσεις εργασίας, για συνεχή, απρόσκοπτη, ασφαλή ενεργειακή τροφοδοσία και στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας.

Και κάτι άλλο, εξίσου σημαντικό: Αυτή η επένδυση είναι μία οριστική, αμετάκλητη «ψήφος εμπιστοσύνης» στην Ελλάδα και την Εθνική μας Οικονομία. Είναι μία ακόμη «ψήφος εμπιστοσύνης» στις προσπάθειες της Κυβέρνησης να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα προγραμματισμού επενδύσεων αυτού του βεληνεκούς.»

Σχετικά με τη νέα πολύ μεγάλη επένδυση που θα πραγματοποιήσει η ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα ο παρευρεθείς υπουργός Μακεδονίας και Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων υπογράμμισε τα εξής:

«Σήμερα χαιρετίζουμε την υπογραφή μιας σύμβασης η οποία:

– αφενός αποτελεί ένα πρώτο βήμα εφαρμογής ενός ρεαλιστικού ενεργειακού μοντέλου

– και αφετέρου εξελίσσει τη Δυτική Μακεδονία σε:

  • σημαντικό ενεργειακό κόμβο
  • και όχημα ισχυρής ανάπτυξης για ολόκληρη την Ελλάδα».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Αρθούρος Ζερβός στην ομιλία του αναφέρθηκε στη μεγάλη συμβολή που θα έχει η νέα περιβαλλοντικά φιλική Μονάδα κατά τη διάρκεια της κατασκευής και λειτουργίας της για:

  • την προώθηση της Οικονομικής Ανάπτυξης, και μάλιστα σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης,
  • αύξηση της απασχόλησης,
  • ενίσχυση των εργασιών πολλών ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων,
  • αποτελεσματικότερη προστασία του Περιβάλλοντος κλπ.

Ο γενικός διευθυντής Παραγωγής της ΔΕΗ κ. Γιάννης Κοπανάκης παρουσίασε όλα τα τεχνικά και περιβαλλοντικά στοιχεία και ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της νέας Μονάδας.

Επίσης, χαιρετισμούς απηύθυναν: ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ ΑΕ κ. Γεώργιος Περιστέρης και ο CEO της Hitachi Power Europe κ. Klaus-Dieter Rennert.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Πρέσβης της Ιαπωνίας κ. Hiroshi Toda με τη σύζυγό του, ο Γενικός Πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη κ. Wolfgang Hoelscher – Obermaier, ο Περιφερειάρχης και Αντιπεριφερειάρχες της Δυτικής Μακεδονίας, βουλευτές και δήμαρχοι της περιοχής, εκπρόσωποι των εκκλησιαστικών αρχών, παραγωγικών τάξεων, κρατικών υπηρεσιών και φορέων, οι αναπληρωτές διευθύνοντες σύμβουλοι της ΔΕΗ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ, στελέχη των εταιρειών ΤΕΡΝΑ, Hitachi κλπ, εκπρόσωποι τραπεζών, ΜΜΕ κλπ και ανώτερα στελέχη και εκπρόσωποι των εργαζομένων του Ομίλου ΔΕΗ.

Η ομιλία του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ ΑΕ κ. Αρθούρου Ζερβού είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Επιχείρησης www.dei.com.gr

 

 

  • Ομιλία Μάκη Παπαγεωργίου για την υπογραφή σύμβασης ανάθεσης μελέτης και κατασκευής της Μονάδας V του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας

 

Κύριε Υπουργέ Μακεδονίας Θράκης, Σεβασμιότατε, Κύριοι Βουλευτές, Αξιότιμοι Προσκεκλημένοι, Φίλες και Φίλοι,

Είμαι ευτυχής που βρίσκομαι σήμερα εδώ, σε μία τελετή-ορόσημο για όλους μας:

Για τη ΔΕΗ, για το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, για ολόκληρο το Νομό Κοζάνης και τη Δυτική Μακεδονία γενικότερα, για την Εθνική μας Οικονομία.

Η σημερινή υπογραφή της σύμβασης ανάθεσης για την μελέτη και κατασκευή της νέας σύγχρονης λιγνιτικής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής «Πτολεμαΐδα 5», εκτός από την εξαιρετική οικονομική, ενεργειακή και περιβαλλοντική της σημασία έχει και έναν πολύ ισχυρό συμβολισμό, μετά από μία περίοδο παρατεταμένης οικονομικής κρίσης…

Είναι ακόμη ένα μεγάλο βήμα μπροστά για την Ελλάδα που αλλάζει.

Για την Ελλάδα που, οριστικά και αποφασιστικά, γυρίζει σελίδα.

Και συμβολίζει όλους τους στόχους για τους οποίους δίνουμε καθημερινό αγώνα: Τον αγώνα για νέες επενδύσεις, για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, για νέες θέσεις εργασίας, για συνεχή, απρόσκοπτη, ασφαλή ενεργειακή τροφοδοσία και στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας.

Με λίγες μόνο λέξεις, τον αγώνα για την Ανάπτυξη.

Και – όπως έχω πει πολλές φορές – αυτόν τον αγώνα είμαστε αποφασισμένοι να τον κερδίσουμε. Επενδύσεις που καλύπτουν τις ανάγκες της χώρας είναι ζωτικής σημασίας και δεν υπάρχουν περιθώρια καθυστερήσεων.

Και κάτι άλλο, εξίσου σημαντικό: Αυτή η επένδυση είναι μία οριστική, αμετάκλητη «ψήφος εμπιστοσύνης» στην Ελλάδα και την Εθνική μας Οικονομία.

Είναι μία ακόμη «ψήφος εμπιστοσύνης» στις προσπάθειες της Ελληνικής Κυβέρνησης να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα προγραμματισμού επενδύσεων αυτού του βεληνεκούς!

Είναι μία «ψήφος εμπιστοσύνης» αξίας 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, που αποτελεί από τις μεγαλύτερες παραγωγικές επενδύσεις που έχουν γίνει στη χώρα μας εδώ και πολλά χρόνια. Η μεγαλύτερη από όλες τις επενδύσεις στην Ενέργεια, η οποία θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας, και σημαντικά έσοδα για πλήθος μικρών και μεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων στα επόμενα χρόνια.

Και ταυτόχρονα, είναι ένα έργο πνοής αποφασιστικής σημασίας για τη βελτίωση του ενεργειακού μίγματος και την ανανέωση του παραγωγικού δυναμικού, όπως και οι υπόλοιπες καινούριες μονάδες της ΔΕΗ: η νέα μονάδα Φυσικού Αερίου στο Αλιβέρι που ήδη τέθηκε σε δοκιμαστική λειτουργία, η μονάδα Φυσικού Αερίου στη Μεγαλόπολη, ο Υδροηλεκτρικός σταθμός του Ιλαρίωνα.

Με οφέλη τόσο για την ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος, όπως για παράδειγμα τη στήριξη της διείσδυσης των ΑΠΕ, και αντίστοιχα πολλαπλά οφέλη για τον Έλληνα καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας.

Οφέλη που προκύπτουν από την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης, και την ασφαλή απόσυρση παλαιών, ρυπογόνων, αντιοικονομικών μονάδων.

Και ταυτόχρονα, με τον περιορισμό στο ελάχιστο της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης. Με δραστική μείωση της κατανάλωσης και των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου, με σημαντικά λιγότερους ρύπους.

Όλα αυτά, για μία περιοχή που για 55 χρόνια αποτελεί βραχίονα της ενεργειακής παροχής για ολόκληρη τη χώρα! Και η οποία, παράλληλα, με τη νέα μονάδα εξασφαλίζει για άλλα 40 χρόνια την τροφοδοσία της με σχεδόν διπλάσια θερμική ενέργεια.

 

Κυρίες και κύριοι,

Συγκεντρωθήκαμε εδώ, στην πόλη της Πτολεμαΐδας, εδώ που επί πρωθυπουργίας του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή άρχισε να παράγει ενέργεια η πρώτη λιγνιτική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, για μία επένδυση που μετά από πολλά χρόνια αλλάζει και πάλι το ενεργειακό τοπίο στη χώρα μας.

Μετά από κάποια χρόνια, όταν πια η κατασκευή του έργου θα έχει ολοκληρωθεί, πολλά θα έχουν αλλάξει, και είμαστε όλοι βέβαιοι πως θα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο…

Μετά από κάποια χρόνια, την Ελλάδα θα ηλεκτροδοτεί μία από τις πλέον σύγχρονες ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες της Ευρώπης, παρέχοντας ηλεκτρική ενέργεια σε νοικοκυριά, βιομηχανίες και επιχειρήσεις με ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές.

Μέχρι τότε, συνεχίζουμε τον αγώνα μας για τέτοιες επενδύσεις,  για τέτοια έργα, που δίνουν ξανά την ελπίδα σε εκατομμύρια Έλληνες.

Τον αγώνα μας για την ενίσχυση των υποδομών, την προώθηση του ανταγωνισμού και φυσικά τη βελτίωση των υπηρεσιών που απολαμβάνει ο Έλληνας καταναλωτής.

Τον αγώνα που δίνουμε εδώ και οκτώ μήνες σταθερά, και είμαστε βέβαιοι ότι τελικά θα τον κερδίσουμε.

Συνεχίζουμε τον αγώνα που δίνουμε όλοι μας για την επιστροφή στην Ανάπτυξη.

Κι όπως πολλές φορές έχω πει, πυλώνας ανάπτυξης στον τομέα της ενέργειας είναι μια ισχυρή ΔΕΗ.