1. Home
  2. Νέα
  3. Μυτιληναίος: Μεγάλο πρόβλημα η υψηλή φορολογία
Μυτιληναίος: Μεγάλο πρόβλημα η υψηλή φορολογία

Μυτιληναίος: Μεγάλο πρόβλημα η υψηλή φορολογία

0

Αποκαλυπτικός ήταν ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, του ομώνυμου ενεργειακού ομίλου,  σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Dow Jones Newswires, όσον αφορά τα προβλήματα, το ύψος της φορολογίας, αλλά και τις προοπτικές της  «Αλουμίνιον της Ελλάδος». Η «Αλουμίνιον», η μεγαλύτερη καθετοποιημένη μονάδα της νοτιοανατολικής Ευρώπης, δραστηριοποιείται κοντά στην πλήρη παραγωγική της δυναμικότητα, παράγοντας 170.000 τόνους αλουμινίου ετησίως. Αυτό είναι κυρίως αποτέλεσμα του δραστικού προγράμματος εξοικονόμησης κόστους που ξεκίνησε το περασμένο έτος και στο πλαίσιο του οποίου έχει μειώσει σημαντικά το κόστος σε όλους τους τομείς.

Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, το κόστος παραγωγής της Αλουμίνιον αναμένεται να διαμορφωθεί στα 475 εκατ. δολάρια το τρέχον έτος, έναντι 620 εκατ. δολαρίων το 2011. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η κορυφαία παραγωγός αλουμινίου United Co. Rusal ανακοίνωσε τα σχέδιά της να μειώσει την παραγωγή της κατά 300.000 τόνους ή 7% της συνολικής της δυναμικότητας, επικαλούμενη τη χαμηλή ζήτηση για το μέταλλο και τις μειωμένες τιμές. Η περικοπή αυτή θα οδηγήσει τη συνολική παραγωγή της Rusal στους 3,8 εκατ. τόνους ετησίως. Παρότι η ελληνική βιομηχανία ανταγωνίζεται ευθέως τους διεθνείς κολοσσούς και βρίσκεται σε καλύτερη θέση ακόμη και από τον παγκόσμιο ηγέτη της αγοράς σε επίπεδο αξιοποίησης του παραγωγικού της δυναμικού, οι προσπάθειες υπονομεύονται από την υψηλή φορολογία. Παρά τις πρόσφατες περικοπές κόστους, τα επίπεδα της φορολογίας στην Ελλάδα θέτουν σε κίνδυνο τις προοπτικές της παραγωγής της Αλουμίνιον, είπε ο κ. Μυτιληναίος. Ο ετήσιος έκτακτος φόρος που η Αλουμίνιον πληρώνει στην ελληνική κυβέρνηση αυξήθηκε πρόσφατα στα 50 εκατ. ευρώ, από 10 εκατ. ευρώ το 2012, στο πλαίσιο της εφαρμοζόμενης πολιτικής λιτότητας. Αυτό οδηγεί το συνολικό εκτιμώμενο φορολογικό «λογαριασμό» της Μυτιληναίος για το 2013 στα περίπου 100 εκατ. ευρώ, είπε ο κ. Μυτιληναίος. Αν οι φόροι αυξηθούν περαιτέρω, η δραστηριότητα του ομίλου στον τομέα παραγωγής αλουμινίου μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο, προειδοποίησε.

«Αν η κυβέρνηση θελήσει να κάνει το νούμερο 150 εκατ. ευρώ, είναι πολύ πιθανό ότι θα αναγκαστούμε να την κλείσουμε (τη μονάδα αλουμινίου», είπε.

«Η βιομηχανία αλουμινίου αιμορραγεί», τόνισε στο Dow Jones Newswires ο κ. Μυτιληναίος. «Σε αντίθεση με τις χρηματιστηριακές αγορές που πηγαίνουν από υψηλό σε υψηλό, δεν συμβαίνει σε καμία περίπτωση το ίδιο με τα εμπορεύματα και ιδίως τα μέταλλα. Ο τομέας αλουμινίου ειδικότερα, εμφανίζει σημαντική διαρθρωτική αδυναμία», είπε. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η προσφορά του μετάλλου υπερβαίνει τη ζήτηση, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Μυτιληναίος. Το περασμένο έτος, η αγορά αλουμινίου εμφάνισε παραγωγικό πλεόνασμα 419.400 μετρικών τόνων, σύμφωνα με την Παγκόσμια Υπηρεσία Στατιστικών Μετάλλων. Η αυστραλιανή τράπεζα Macquarie προβλέπει ότι η κινεζική παραγωγή αλουμινίου θα αυξηθεί 10% το τρέχον έτος, παρά το γεγονός ότι εκτιμά πως το 35% των χυτηρίων στην Ασία λειτουργούν με ζημιά. Την εμπορική άδεια για τη μονάδα συμπαραγωγής που θα της επιτρέψει να πουλά ηλεκτρικό ρεύμα στην ελληνική αγορά εξασφάλισε η Αλουμίνιον της Ελλάδος, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ομίλου Μυτιληναίος. «Έχουμε την άδεια. Μας πήρε πέντε χρόνια, αλλά την αποκτήσαμε», δήλωσε ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος στην ίδια συνέντευξη. Η μονάδα ισχύος 334 ΜW ολοκληρώθηκε το 2008 έναντι συνολικού κόστους 200 εκατ. ευρώ. Η συμπαραγωγή αφορά την ταυτόχρονη παραγωγή θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας, με τη χρήση φυσικού αερίου. Η διαδικασία θεωρείται ιδιαίτερα αποδοτική ενεργειακά και απολαμβάνει τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για την Αλουμίνιον, η οποία παράγει 170.000 μετρικούς τόνους αλουμινίου ετησίως στις εγκαταστάσεις του Αγίου Νικολάου, το εργοστάσιο συμπαραγωγής μπορεί όχι μόνο να βοηθήσει στη μείωση του κόστους αλλά και να δημιουργήσει κέρδη. Ενώ η θερμότητα που παράγεται από το εργοστάσιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγική διαδικασία του αλουμινίου, η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να τροφοδοτήσει τις δικές του δραστηριότητες ή να πουληθεί στο ελληνικό δίκτυο ενέργειας. Ωστόσο χωρίς την άδεια πώλησης η εταιρεία είχε τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί τη θερμότητα και την ηλεκτρική ενέργεια μόνο για τις δικές της δραστηριότητες. Η εμπορική άδεια εγκρίθηκε τελικά το Φεβρουάριο, τόνισε ο κ. Μυτιληναίος. Η καθυστέρηση, η οποία ήταν αποτέλεσμα εν μέρει της καθυστέρησης της Ελλάδας στην υιοθέτηση της σχετικής νομοθεσίας της Ε.Ε. για τη συμπαραγωγή, έχει στοιχίσει πάνω από 100 εκατ. ευρώ, τόνισε ο κ. Μυτιληναίος.