1. Home
  2. Θεσμικοί
  3. φορείς
  4. Ομιλία υφυπουργού ΠΕΚΑ, Μάκη Παπαγεωργίου
Ομιλία υφυπουργού ΠΕΚΑ, Μάκη Παπαγεωργίου

Ομιλία υφυπουργού ΠΕΚΑ, Μάκη Παπαγεωργίου

0

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Μάκης Παπαγεωργίου, κήρυξε την Τετάρτη 20 Μαρτίου, την έναρξη του συνεδρίου “Ορυκτός Πλούτος στην Ελλάδα: Κινητήριος δύναμη για την Οικονομική Ανάπτυξη”, το οποίο πραγματοποιείται στην Αθήνα στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία.


makis-papagewrgiouΑκολουθεί η ομιλία του Υφυπουργού ΠΕΚΑ κ. Παπαγεωργίου:


«Κυρίες και κύριοι,
Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να μιλήσουμε για μία εθνική υπόθεση, την αξιοποίηση του Ορυκτού Πλούτου της χώρας μας.


Μία πλουτοπαραγωγική πηγή πολλών δισεκατομμυρίων, που η Ελλάδα του χθες, η Ελλάδα της στρεβλής ανάπτυξης, των ελλειμμάτων και του υπέρμετρου δανεισμού, η Ελλάδα της αθρόας κατανάλωσης εισαγόμενων πόρων, δυστυχώς είχε ως αποτέλεσμα να αγνοούμε αυτόν τον πλούτο.


Όλα αυτά σήμερα αλλάζουν.


Σήμερα είναι πια επιτακτική η ανάγκη να απαντήσουμε ένα μεγάλο ερώτημα: Ποιο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο θέλουμε και πρέπει η χώρα μας να ακολουθήσει.


Οκτώ μήνες πριν οι Έλληνες πολίτες έδωσαν την απάντηση τους.


Ψήφισαν μία απολύτως συγκεκριμένη και τεκμηριωμένη πρόταση: Ότι όλα αυτά που χάσαμε τα τελευταία χρόνια, όλες οι θυσίες μέχρι σήμερα, θα αποκατασταθούν μόνο μέσα από την παραγωγή πρόσθετου πλούτου και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Μέσα δηλαδή από την ενθάρρυνση και την προσέλκυση νέων επενδύσεων.


Αυτόν τον δρόμο προτείναμε όταν δεσμευτήκαμε ότι θα επαναφέρουμε τη χώρα σε ρυθμούς Ανάπτυξης, αυτόν τον δρόμο ακολουθούμε με συνέπεια για οκτώ μήνες τώρα, με τον ίδιο τρόπο θα συνεχίσουμε μέχρι το τέλος αυτού του δρόμου.


Είμαστε βέβαιοι ότι η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να γυρίσει σελίδα.


Είμαστε βέβαιοι ότι ο τόπος μας μπορεί πλέον να προχωρήσει στη «βιώσιμη ανάπτυξη» και τα οικονομικά και κοινωνικά της οφέλη!


Είμαστε τέλος βέβαιοι ότι η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει ισόρροπα όλα τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, να ενσωματώσει στην οικονομία όλες τις αναπτυξιακές δραστηριότητες, μέσα σε αυτές και τη μεταλλευτική, σταθμίζοντας τους περιβαλλοντικούς κινδύνους με τις αυστηρότερες προδιαγραφές.


Και είναι τώρα η στιγμή που πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων ο καθένας κατά το πεδίο ευθύνης του, για να μπορούμε να πούμε ότι όταν έπρεπε, κάναμε το Καθήκον μας.


Η εποχή που έπρεπε να βάλουμε στη ζυγαριά την Ανάπτυξη σε σχέση με την Περιβαλλοντική Ευθύνη έχει περάσει ανεπιστρεπτί.


Η εποχή που έπρεπε να επιλέξουμε ανάμεσα σε χιλιάδες θέσεις εργασίας ή στη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος, μας έχει προσπεράσει.


Κακές πρακτικές και άστοχοι χειρισμοί, αλλά και έλλειψη τεχνολογικών λύσεων και κανονιστικών ρυθμίσεων και περιορισμών ανήκουν σε μία εποχή που πέρασε, έκανε τον κύκλο της, δεν είναι παρά μία θλιβερή ανάμνηση.


Το νομικό πλαίσιο, οι πολιτικές, οι βέλτιστες πρακτικές, οι τεχνολογικές εξελίξεις, η διεθνής εμπειρία σήμερα υπάρχουν. Και βεβαίως οι ελεγκτικοί μηχανισμοί λειτουργούν και ενισχύονται διαρκώς.


Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι πια πραγματικότητα.


Ή θα προχωρήσουμε μαζί σε αυτή, ή θα επιτρέψουμε σε σκοπιμότητες και ιδεοληψίες να μας κρατήσουν πίσω.


Γι αυτό και έχουμε θέσει ως προτεραιότητα να προχωρήσουμε στην εξορυκτική μεταλλευτική και μεταλλουργική δραστηριότητα των ορυκτών πρώτων υλών. Ο ορυκτός πλούτος της χώρας μας είναι ενταγμένος στην αναπτυξιακή στρατηγική της Κυβέρνησης ως βασικό αναπτυξιακό εργαλείο και ως κοινωνικό αγαθό.


Στόχος μας είναι να άρουμε την προκατάληψη, πως η ιδιωτική πρωτοβουλία αντιστρατεύεται το δημόσιο συμφέρον και πως η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου συνεπάγεται την οποιαδήποτε περιβαλλοντική έκπτωση. Στο πλαίσιο αυτό, προτάσεις και επενδυτικά σχέδια που πληρούν τις περιβαλλοντικές και οικονομοτεχνικές προϋποθέσεις και την Εθνική και Κοινοτική Νομοθεσία, αξιολογούνται σοβαρά, υπεύθυνα και γρήγορα.


Εφαρμόζοντας ένα σκληρό, αξιόπιστο πρότυπο στην αξιολόγηση και την αδειοδότηση των εξορυκτικών επιχειρήσεων ενθαρρύνουμε την επενδυτική δραστηριότητα. Ταυτόχρονα όμως, εξασφαλίζουμε την απόλυτη διαφάνεια, το δημόσιο συμφέρον και τη μέριμνα για το περιβάλλον.


Και είναι σαφής και ξεκάθαρη αναπτυξιακή στρατηγική για όλους στην Κυβέρνηση: Όσες επενδύσεις πληρούν τα αυστηρά κριτήρια που θέτουμε, όσες πρωτοβουλίες δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και έσοδα για το κράτος με έναν τρόπο που να ωφελεί την ευρύτερη κοινωνία και να μην επιβαρύνει το μοναδικό φυσικό μας περιβάλλον, θα προχωρούν, θα ενθαρρύνονται, θα προστατεύονται.


Αντί για διαστρέβλωση της αλήθειας, αντί για καλλιέργεια εντυπώσεων, εμείς προτιμούμε τις αποδείξεις, την απαρέγκλιτη τήρηση των νόμων, τον σεβασμό προς τους θεσμούς και τις δημοκρατικές διαδικασίες, την πλήρη διαφάνεια σε κάθε μας βήμα.


Είναι σαφές ότι, παρά τους δύσκολους καιρούς, καμιά επένδυση δεν θα υλοποιηθεί αν προηγουμένως δεν σέβεται με τρόπο απόλυτο το περιβάλλον. Αν δεν εξυπηρετεί το μοντέλο της βιώσιμης Ανάπτυξης.


Εμείς κάναμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που πρέπει, ώστε οι επενδύσεις που αφορούν την εξορυκτική δραστηριότητα να είναι επωφελείς για το δημόσιο συμφέρον και την εθνική και τοπική οικονομία.


Όχι μόνο μέσα από την άμεση φορολόγηση του κύκλου εργασιών των μεταλλευτικών επιχειρήσεων, όχι μόνο μέσα από τα πολλαπλασιαστικά οφέλη που οι νέες θέσεις εργασίας δημιουργούν για την τοπική και περιφερειακή οικονομία:


Αλλά και μέσα από τα έσοδα που για πρώτη φορά – και στο εξής – θα έχει το κράτος από τη λειτουργία των ιδιωτικών μεταλλείων, τα οποία θα εισπραχθούν αναδρομικά και απολογιστικά για ολόκληρο το 2013.


Και κάναμε επίσης αυτό που έπρεπε, για να διασφαλίσουμε την προστασία του περιβάλλοντος και την ισόρροπη ανάπτυξη.


Μέσα από τους ιδιαίτερα αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους που επιβάλλονται και διασφαλίζουν την αποκατάσταση του περιβάλλοντος από την εξορυκτική δραστηριότητα, μέσα από την καταβολή εγγυητικής επιστολής, που στην περίπτωση των Σκουριών για παράδειγμα φτάνει τα 50 εκατομμύρια ευρώ.


Αν όλα αυτά τηρούνται στο ακέραιο, αν το επιστημονικό προσωπικό του Υπουργείου μας υπεύθυνα και οριστικά το πιστοποιεί, δε βλέπουμε κανένα λόγο να επαναλαμβάνουμε το αυτονόητο!


Απαντούμε ξεκάθαρα πως ναι, τέτοιες επενδύσεις σύννομες και πλήρως αδειοδοτημένες τεχνικά και περιβαλλοντικά τις ενθαρρύνουμε και προστατεύουμε την υλοποίηση τους.


Οι καιροί ζητούν κοινή λογική, αποφασιστικότητα και ελπίδα.


Αυτή την ιστορία των χαμένων ευκαιριών, των κολλημένων επενδύσεων, των επενδυτών που ταλαιπωρούνται για χρόνια από τη γραφειοκρατία και από σκοπιμότητες, αυτά τα σύγχρονα «γεφύρια της Άρτας» που ποτέ δεν υλοποιούνται, ας τα αφήσουμε πίσω!


Αυτά τα φαινόμενα ανήκουν στην Ελλάδα του χθες, την Ελλάδα της στείρας αντίδρασης, της γραφειοκρατίας, της άναρχης και κοντόφθαλμης αντιμετώπισης των πλουτοπαραγωγικών πηγών.


Και αυτή την Ελλάδα, την Ελλάδα του χθες, θα πρέπει να την ξεχάσουμε.


Ο ορυκτός μας πλούτος είναι εθνικός πλούτος. Η αξιοποίηση των ορυκτών πόρων της Ελλάδας, με σεβασμό για το φυσικό μας περιβάλλον, είναι η αξιοποίηση του πλούτου της Ελλάδας. Η μη αξιοποίηση τους αντιθέτως είναι εθνική απώλεια.


Η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της Ελλάδας είναι εθνική επιλογή ευθύνης προς τη βιώσιμη Ανάπτυξη.»