1. Home
  2. Αιολική
  3. ενέργεια
  4. Τουρκία: Επενδύσεις 12,3 δισ. δολ. στα αιολικά τα τελευταία 11 χρόνια
Τουρκία: Επενδύσεις 12,3 δισ. δολ. στα αιολικά τα τελευταία 11 χρόνια

Τουρκία: Επενδύσεις 12,3 δισ. δολ. στα αιολικά τα τελευταία 11 χρόνια

0

Επενδύσεις συνολικού ύψους 12,3 δισ. δολ. έχουν γίνει στον τομέα της αιολικής ενέργειας της Τουρκίας, τα τελευταία 11 χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Τουρκική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (TUREB).

Η εγκατεστημένη δυναμικότητα στη χώρα ήταν περίπου 146 MW το 2007 και έχει φθάσει πλέον περίπου τα 6.500 MW.

Μέχρι το τέλος του έτους και συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων του τουρκικού έργου YEKA για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ισχύος 1 GW) και αυτών που αντιστοιχούν στις ολοκληρωμένες διαγωνιστικές διαδικασίες για έργα αιολικής ενέργειας (ισχύος περίπου 3 GW), οι επενδύσεις στον αιολικό τομέα της Τουρκίας θα ανέλθουν σε 5 δισ. δολ. μόνο για το 2017.

Μεταξύ των πόλεων της Τουρκίας, η Σμύρνη κατατάχθηκε πρώτη με 1.333 MW συνολικής εγκατεστημένης ισχύος. Το Balikesir στην περιοχή του Μαρμαρά κατέλαβε τη δεύτερη θέση με 1.069 MW, ενώ η Manisa κατέλαβε την τρίτη θέση με δυναμικότητα 650 MW.

Στην Τουρκία δραστηριοποιούνται 158 εταιρείες αιολικής ενέργειας με εγκατεστημένη ισχύ 6.500 MW, ενώ 32 έργα με εγκατεστημένη ισχύ 808 MW βρίσκονται υπό κατασκευή.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, η Τουρκία παράγει το 8% της ηλεκτρικής ενέργειάς της από αιολικές μονάδες.

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο πρόεδρος της TUREB, Mustafa Serdar Ataseven, δήλωσε ότι η Τουρκία ενίσχυσε την εγκατεστημένη ισχύ της αιολικής ενέργειας και προσέλκυσε σημαντικό όγκο ξένων και εγχώριων επενδύσεων κατά τα τελευταία πέντε χρόνια. Πέραν αυτού, εξήγησε ότι θα ενισχυθεί σημαντικά η αιολική αγορά της Τουρκίας με την προσθήκη δυναμικότητας 2.130 MW, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

«Μετά την ολοκλήρωση των διαγωνισμών και του έργου YEKA, η αιολική δυναμικότητα της Τουρκίας θα αυξηθεί κατά περίπου 4 GW κατά τη διάρκεια μιας περιόδου κατασκευής περίπου τριών ή τεσσάρων ετών», ανέφερε.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι, προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα της αναπτυσσόμενης αγοράς αιολικής ενέργειας της Τουρκίας, η χώρα θα πρέπει να επωφεληθεί από ιδιωτικές επενδύσεις για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση της. Παρά τις επενδύσεις και τους διαγωνισμούς, θα παρατηρηθεί ένα χάσμα μεταξύ των επενδύσεων και της δυναμικότητας μεταξύ 2018 και 2019, προέβλεψε.

«Προκειμένου να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των επενδυτών, θα πρέπει να διατεθεί μεγαλύτερη δυναμικότητα ηλεκτρικής ενέργειας στους επενδυτές που διαθέτουν εκθέσεις αξιολόγησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να αυξήσουν τις επενδύσεις τους και την εγκατεστημένη δυναμικότητά τους», εξήγησε.

Όπως αναφέρεται σε μελέτες της τουρκικής Γενικής Διεύθυνσης Μελετών για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, το τεχνικο-οικονομικό δυναμικό αιολικής ενέργειας για την Τουρκία ανέρχεται σε 48 GW, αλλά επί του παρόντος μόνο 11 GW είναι διαθέσιμα.

Σημειώνεται ότι, η χώρα έχει θέσει ως εθνικό στόχο τα 20 GW εγκατεστημένης αιολικής ισχύος έως το 2023.