1. Home
  2. Περιβάλλον
  3. To αγαλματίδιο του Οικόπολις 2013
To αγαλματίδιο του Οικόπολις 2013

To αγαλματίδιο του Οικόπολις 2013

0

Η Οργανωτική Επιτροπή των Βραβείων Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2013 και το Εργαστήριο Βιομηχανικού Σχεδιασμού του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας παρουσίασαν την Πέμπτη 16 Μαϊου 2013 στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου το αγαλματίδιο του επιλέχθηκε για την φετινή απονομή των ενεργειών και έργων που θα διακριθούν.


oikopolisΤο αγαλματίδιο φιλοτεχνήθηκε από σπουδαστές του Τμήματος Βιομηχανικού Σχεδιασμού του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Παναγιώτη Κυράτση, σύμφωνα με τις προδιαγραφές και τηρώντας τους περιορισμούς για δημιουργία που αναδεικνύει το σύστημα αξιών ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ, κατασκευάζεται αποκλειστικά από φυσικά ή ανακυκλωμένα υλικά και αποτελεί εργασία νέου ή νέων μη πρωτοπροβεβλημένων –ακόμα – δημιουργών.


Τα αγαλματίδια που θα απονεμηθούν εφέτος τιτλοφορούνται «Το Φυσικό μας Αποτύπωμα» είναι μαρμάρινα σε ξύλινη βάση και θα κατασκευαστούν όλα στο Εργαστήριο αριθμημένα όσα και οι διακρίσεις.


Το σκεπτικό και ο οδηγός έμπνευσης σύμφωνα με τους δημιουργούς είναι ότι « όλες οι δράσεις με οικολογικό περιεχόμενο αποτελούν φυσικά αποτυπώματα, σημάδια που μένουν ανεξίτηλα στον χρόνο με απώτερο σκοπό την μετάδοση οικολογικών μηνυμάτων από γενιά σε γενιά». Επιπλέον « το ιστορικό βάρος που φέρει το φυσικό υλικό του μαρμάρου (βλ. αρχαία ελληνική γλυπτική)σε συνδυασμό με την οικολογική συνείδηση που καλλιεργείται στην σύγχρονη Ελλάδα προσδίδουν στο αγαλματίδιο του «αποτυπώματος-δένδρου» την αίγλη που δικαιούται ο κάθε άνθρωπος που δρα και πράττει οικολογικά».


Στην ένατη ετήσια διοργάνωση των Βραβείων Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2013 θα διακριθούν έργα που αναφέρονται σε ενέργειες και έργα μελετημένα και υλοποιημένα από επιστήμονες, σπουδαστές, επιχειρήσεις, Δήμους, Οργανισμούς, και μέσα επικοινωνίας κατά την διάρκεια του προηγούμενου έτους και είχαν προσανατολισμό την προστασία και αποκατάσταση του Περιβάλλοντος (www.oikopolisawards.gr) Εκτός των παραπάνω, θα απονεμηθεί το ΒΡΑΒΕΙΟ ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2013 για Έργο Ζωής, που αποτελεί την κορυφαία διάκριση της Απονομής, στον άνθρωπο που αφιέρωσε το έργο ή τη ζωή του στην προστασία του περιβάλλοντος και του φυσικού πλούτου της χώρας μας.