1. Home
  2. Θεσμικοί
  3. φορείς
  4. Επίσκεψη Αβραμόπουλου στο Ισραήλ
Επίσκεψη Αβραμόπουλου στο Ισραήλ

Επίσκεψη Αβραμόπουλου στο Ισραήλ

0

Τα ενεργειακά ζητήματα βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπεντζαμιν Νετανιαχου.


avramopoulos-3-thumb-largeΟι Ισραηλινοί έδειξαν πολύ θερμό ενδιαφέρον για την επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων με τον κ. Αβραμοπουλο να κάνει λόγο για νέο μομεντουμ και τον κ. Νετανιαχου να επισημαίνει ότι οι δυο χώρες αποτελούν δυο «αδελφές δημοκρατίες, από τις λίγες που έχουν μείνει στην Ανατολική Μεσόγειο» όπως φρόντισε να συμπληρώσει παραπέμποντας στο εκρηκτικό σκηνικό που διαμορφώνεται στην περιοχή.


Στην επίσκεψη του κ. Αβραμοπουλου διαμορφώνεται η ατζέντα για την σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών καθώς υπάρχει έντονο ενδιαφέρον τόσο για την προώθηση της σύνδεσης μέσω του καλωδίου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από το Ισραήλ μέσω Κύπρου και Ελλάδας προς την Ευρώπη (αρκετες φορές ακουστηκε η αναφορα σε αξονα μεταξυ των τριων χωρων), αλλά και για συνεργασία στην ενέργεια, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην τεχνολογία, στον τουρισμό και στον αγροτικό τομέα. Συμφωνα με πληροφορίες εκφράστηκε ενδιαφέρον για τις αποκρατικοποιήσεις στην Ελλάδα και για την δυνατότητα ναυπήγησης πλοίων του ισραηλινού ναυτικού σε ελληνικά ναυπηγεία.


Ο υπουργός ενέργειας Συλβαν Σαλομ τόνισε ότι το Ισραήλ, η Κύπρος και η Ελλάδα μπορούν να πετυχουν πολλά από κοινού αν και δεν άνοιξε τα χαρτιά της κυβέρνησης του για το πώς θα επιλέξει όταν έρθει η ώρα να μεταφέρει το φυσικό αέριο στις αγορές. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως ο κ. Σαλομ ενδιαφέρθηκε να ενημερωθεί και για τις ελληνικές εκτιμήσεις σε ότι αφορά τις «ιδέες» για μεταφορά μέσω αγωγού που θα διέρχεται από την Τουρκία, όπου φυσικά από τον Έλληνα υπουργό προβάλλεται η θέση ότι γεωγραφικά τέτοιες ιδέες έχουν ενδιαφέρον αλλά έχουν πρόβλημα σε ότι αφορά την γεωπολιτική διάσταση, κάτι στο οποίο έδειξε να συμφωνεί η ισραηλινή πλευρά.