1. Home
  2. Νέα
  3. Τύπος
  4. To deal ΔΕΗ – Κοπελούζου και οι αντιδράσεις
To deal ΔΕΗ – Κοπελούζου και οι αντιδράσεις

To deal ΔΕΗ – Κοπελούζου και οι αντιδράσεις

0

Σχέδιο ίδρυσης παράλληλου δικτύου εμπορικών καταστημάτων από την ΔΕΗ και την Damco Energy, συζητείται σήμερα στο ΔΣ της ΔΕΚΟ. Η εταιρία θα λέγεται ΔΕΗ Solar Solutions και η Damco θα έχει την πλειοψηφία. Πού εστιάζουν οι αντιδράσεις.


του Γιώργου Παπανικολάου,
www.euro2day.gr 30/05/2013


sΣυμφωνία με την Damco Energy του ομίλου Κοπελούζου, βάση της οποίας θα δημιουργηθεί κοινή εταιρεία, με δίκτυο καταστημάτων πώλησης ενεργειακών προϊόντων, στην οποία ο ιδιώτης θα έχει το 51% και η ΔΕΗ το 49%, καλείται σήμερα, εκτός απροόπτου, να εγκρίνει το ΔΣ της εταιρίας, γεγονός που έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις.


Στην ουσία πρόκειται για προσαρμογή του παλαιότερου «μνημονίου» που είχε υπογραφεί με τον όμιλο Silcio (συμφερόντων του ομίλου Κοπελούζου και της Διεθνούς Τεχνικής) και περιελάμβανε πέραν του δικτύου καταστημάτων, εξαγορά από την ΔΕΗ του 49% σε εργοστάσια φωτοβολταϊκών της Silcio.


Ωστόσο το συγκεκριμένο μνημόνιο δημιούργησε αντιδράσεις στο χώρο των φωτοβολταϊκών και της ενέργειας, με έντονη κριτική προς τη ΔΕΗ για ενδεχόμενη κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης και αθέμιτο ανταγωνισμό- και τελικά έληξε άπρακτο.


Σημειώνεται ότι το Euro2day.gr έχει καταγράψει τις αντιδράσεις και τις αιτιάσεις της αγοράς, με αποτέλεσμα να δεχθεί αγωγές εκατομμυρίων από τον όμιλο Κοπελούζου.


Η νέα προτεινόμενη συμφωνία, που καλείται να εγκρίνει το ΔΣ δεν αφορά πλέον τη SILCIO, αλλά μόνο τον όμιλο Κοπελούζου καθώς όπως αναφέρει η σχετική εισήγηση προς το ΔΣ «εγκαταλείπεται η προοπτική συμμετοχής της ΔΕΗ με ποσοστό 49% στο μετοχικό κεφάλαιο των εργοστασίων κατασκευής φωτοβολταϊκού εξοπλισμού PIRITIUM SA και SILCIO SA, που προέβλεπε επίσης το μνημόνιο συνεργασίας, κυρίως λόγω των ιδιαίτερα χαμηλών τιμών του φωτοβολταϊκού εξοπλισμού σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, που καθιστά την παραγωγή των υπόψη εργοστασίων μη ανταγωνιστική».


Πράγματι τα εργοστάσια αυτά όπου παρ ολίγον θα αγόραζε η ΔΕΗ ποσοστό 49% παρουσιάζουν ζημίες πολλών εκατομμυρίων ευρώ στη τελευταία δημοσιευμένη χρήση.


Στην εισήγηση προς το ΔΣ σημειώνεται επίσης ότι «η ακύρωση του μέρους αυτού της συμφωνίας, πέραν του ότι δίνει την δυνατότητα στην υπό σύσταση εμπορική εταιρεία να προμηθεύεται το φωτοβολταϊκό εξοπλισμό σε ανταγωνιστικές τιμές από την αγορά, έχει και δύο άλλα παράπλευρα πλεονεκτήματα.


Η ΔΕΗ, στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία, δεν θα χρειαστεί πλέον να εκταμιεύσει τα κεφάλαια που θα απαιτούνταν για την εξαγορά του 49% των εργοστασίων αυτών, ενώ παράλληλα παύουν και οι σφοδρότατες αντιδράσεις που υπήρξαν από τους υπόλοιπους κατασκευαστές φωτοβολταϊκού εξοπλισμού στην Ελλάδα».


Έτσι, το σχέδιο εστιάζει τώρα μόνον στη δημιουργία μικτής εταιρείας στη λιανική της ενέργειας, η οποία θα ονομάζεται «ΔΕΗ Solar Solutions AE» με τον όμιλο Κοπελούζου όμως, να έχει την πλειοψηφία.


Ως κύρια δραστηριότητα των καταστημάτων, που θα λειτουργούν με τη μέθοδο του Franchise προκειμένου να αναπτυχθεί γρήγορα και με χαμηλό κόστος το δίκτυο, εμφανίζεται η παροχή ολοκληρωμένων λύσεων για οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα, στις οποίες υπηρεσίες θα περιλαμβάνεται η χρηματοδότηση της εγκατάστασης.


Ωστόσο, όπως διαπιστώνεται από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Euro2day.gr, μέσω των καταστημάτων θα προωθούνται οι πωλήσεις της ΔΕΗ, θα παρέχεται η δυνατότητα υπογραφής νέων συμβολαίων ή αλλαγής υφιστάμενων και εξόφλησης λογαριασμών ηλεκτρικού.


Επιπλέον τα καταστήματα αυτά θα αναλαμβάνουν ενεργειακές επιθεωρήσεις, θα εκδίδουν ενεργειακά πιστοποιητικά για τα ακίνητα και θα λειτουργούν ως σύμβουλοι των καταναλωτών σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας. Ταυτόχρονα, θα προωθούνται και νέα εμπορικά «προϊόντα», όπως πακέτα ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου.


Ακόμη σύμφωνα με την εισήγηση οι σοβαρές αποφάσεις (π.χ. απόφαση για συμμετοχή της εταιρείας σε κοινοπραξίες, αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κλπ.) θα λαμβάνονται με αυξημένη πλειοψηφία και επομένως μπορούν να ληφθούν μόνον εφόσον η ΔΕΗ συμφωνεί.


Τέλος, σημειώνεται ότι η υπογραφή της Σύμβασης Μετόχων τελεί υπό την αίρεση της έγκρισής της από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, (σ.σ. δεδομένης της δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ στο χώρο). Μέσω της συμφωνίας, η ΔΕΗ υποστηρίζει ότι θα αποκτήσει προβάδισμα έναντι του «ανταγωνισμού», ενώ ταυτόχρονα θα αυξήσει το επίπεδο παροχής των υπηρεσιών της.


Γεγονός πάντως είναι ότι ανταγωνισμός στο ηλεκτρικό σήμερα δεν υφίσταται αφού η ΔΕΗ ποτέ δεν έχασε μερίδιο πάνω από το 10% στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και σήμερα ελέγχει το 98%, ενώ στο φυσικό αέριο το μονοπώλιο της διανομής στις πόλεις το έχουν οι ΕΠΑ.


«Στην ουσία», αναφέρει παράγοντας της ενεργειακής αγοράς, «η ΔΕΗ είναι σήμερα η μόνη εταιρία που έχει δίκτυο ιδιόκτητων καταστημάτων στο χώρο της λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας με εξαιρετικά υψηλό ποσοστό της αγοράς. Παρ όλα αυτά σπεύδει να φτιάξει παράλληλο δίκτυο μαζί με έναν ιδιώτη, χωρίς να έχει προκηρύξει κάποια ανοικτή διαγωνιστική διαδικασία και προσφέροντας του την πλειοψηφία στην κοινή εταιρεία».


«Πρακτικά θα ανταγωνίζεται τον… εαυτό της, αν εξαιρέσουμε τα καταστήματα που προσφέρουν υπηρεσίες αγοράς-εγκατάστασης φωτοβολταϊκών, μια αγορά που δεν είναι πια στις δόξες της. Μόνο που, ενώ το ένα δίκτυο της ανήκει πλήρως, στο άλλο θα υπάρχει και συνέταιρος», προσθέτει.


Από την πλευρά της η ΔΕΗ, μέσω αρμοδίου στελέχους της, με το οποίο επικοινώνησε το Euro2day.gr υποστηρίζει ότι αν και δημόσια επιχείρηση (το κράτος κατέχει το 51% των μετοχών) έχει τη δυνατότητα να συνάψει συνεργασία χωρίς διαγωνισμό «όταν ο ιδιώτης έχει φέρει την ιδέα» και όταν το ποσοστό που θα λάβει η ίδια είναι μειοψηφικό.


Σε ότι αφορά δε τη δημιουργία του παράλληλου δικτύου, υποστηρίζεται ότι αυτό γίνεται προκειμένου να ανέβει το επίπεδο παροχής υπηρεσιών και εξυπηρέτησης των πελατών με δεδομένο τον υψηλό μέσο όρο ηλικίας των δικών της υπαλλήλων, αλλά και την αδυναμία προσλήψεων που της έχει επιβληθεί.


Εντονη αντίδραση από εργαζόμενους
Στην προοπτική δημιουργίας του παράλληλου δικτύου καταστημάτων που θα «προικοδοτηθούν» και με το σήμα της ΔΕΗ, υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από το προσωπικό.


Αξίζει να σημειωθεί ότι για να περιορίσει τις φωνές διαμαρτυρίας των εργαζομένων, στο κείμενο εισήγησης προς το ΔΣ της ΔΕΗ που συνεδριάζει σήμερα έχοντας στα θέματα και την έγκριση της συμφωνίας με τον Κοπελούζο, περιλαμβάνεται παράγραφος που λέει ότι το νέο δίκτυο καταστημάτων, θα λειτουργεί ενισχυτικά στο δίκτυο καταστημάτων της ίδιας της ΔΕΗ, τα οποία θα συνεχίσουν να αποτελούν το βασικό κορμό εξυπηρέτησης των 7,5 εκατομμυρίων πελατών της.


Ωστόσο η Ενωση Διοκητικού Προσωπικού ΕΔΟΠ ΔΕΗ, σε χθεσινή της ανακοίνωση καταγγέλλει ότι η διοίκηση της ΔΕΗ αντί να ενισχύσει και περιφρουρήσει τα δικά της καταστήματα, νοιάζεται για τα επιχειρηματικά σχέδια του ανταγωνιστή της. Θέτει δε σειρά ερωτημάτων, όπως:
• Πώς προέκυψε η συνεργασία αυτή.
• Γιατί δεν έγινε πλειοδοτικός διαγωνισμός για την επιλογή συνεταίρου.
• Κατά πόσον επιτρέπεται εταιρεία με μειοψηφική συμμετοχή της ΔΕΗ στο μετοχικό κεφάλαιο να ανταγωνίζεται το δικό της δίκτυο καταστημάτων.


Τέλος, η ΕΔΟΠ καλεί τη ΓΕΝΟΠ, ο πρόεδρος της οποίας Νίκος Φωτόπουλος είναι εκλεγμένος εκπρόσωπος των εργαζομένων στο δ.σ. της επιχείρησης, να σεβαστεί την απόφαση του συνεδρίου της ΓΕΝΟΠ, που αντιτίθεται στη συμμετοχή της ΔΕΗ σε κοινοπρακτικά σχήματα με μειοψηφικό μερίδιο.


Αναλυτικά το κείμενο της ΕΔΟΠ αναφέρει:
Εμπορία: Το κάστρο πέφτει από μέσα
– Σήμερα που απειλείται η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και το 30% της εμπορίας σχεδιάζεται να μεταβεί στη μικρή ΔΕΗ.
– Σήμερα που τα καταστήματα της εμπορίας έμειναν χωρίς προσωπικό και η λύση των οκταμήνων τίθεται σε επισφαλή θέση, αφού δεν υπάρχει ακόμη φως για έγκριση από τους αρμόδιους υπουργούς.
– Σήμερα που βάζουν λουκέτο στις εισπράξεις και στην εξυπηρέτηση πελατών, σε πολλά καταστήματα σε όλη την Ελλάδα.


Δυστυχώς οι αρμόδιοι της ΔΕΗ επιμένουν να δώσουν χέρι βοήθειας σε ανταγωνιστή της ΔΕΗ, δηλαδή στον Όμιλο Κοπελούζου, κάνοντας κοινοπρακτικό σχήμα, δημιουργώντας καταστήματα franchise και ποσοστό 51% DAMKO, 49% ΔΕΗ!!!, καταβάλλοντας επίσης η ΔΕΗ το ποσό των 980.000 € ως μετοχικό κεφάλαιο στην προοπτική να πωλούν ενεργειακά προϊόντα (μελέτες για οικιακά φωτοβολταϊκά, ενεργειακά πιστοποιητικά, εξόφληση λογαριασμών της ΔΕΗ κ.ά.). Τελικά τι είδους franchise είναι αυτό;


Άραγε θα πωλούν φυσικό αέριο; Όχι βέβαια, γιατί αυτό το έχει ο Όμιλος Κοπελούζου, αλλά θα μπορούν να πωλούν ρεύμα και να υπογράφουν συμβόλαια με καταναλωτές που έχει η ΔΕΗ, οι οποίοι θα κατευθύνονται μέσω του call center (αρ. κλήσης 11770), αφού θα επιτρέπεται η εξυπηρέτησή τους από τα καταστήματα αυτά.


Δηλαδή, φτιάχνουμε μία αλυσίδα καταστημάτων δίνοντας το όνομα ΔΕΗ στα καταστήματα franchise, προκειμένου να ανταγωνιστεί τα δικά μας καταστήματα και αυτό πρόκειται για επιθετική πολιτική έναντι των ανταγωνιστών. Ποιος κοροϊδεύει ποιον;


Αντί να δώσουν λύση και να οπλίσουν, να περιφρουρήσουν τα δικά μας καταστήματα, έχοντας επάρκεια προσωπικού, νοιάζονται για τα επιχειρηματικά σχέδια του ανταγωνιστή της ΔΕΗ.


Άραγε πώς προέκυψε μία τέτοια συνεργασία; Έγινε πλειοδοτικός διαγωνισμός; Ή όποιος περνά έξω από την Χ-30 μπαίνει μέσα και πραγματοποιεί και μία συμφωνία; Ισχύει μπάτε σκύλοι αλέστε………;


Δυστυχώς εκτελείται ένα διαχρονικό έγκλημα σε βάρος των καταστημάτων της εμπορίας, απαξιώνονται διαχρονικά, με την έλλειψη προσωπικού, με το κλείσιμο των καταστημάτων τόσο από την διοίκηση Αθανασόπουλου, όσο και από αυτές τις ενέργειες των διοικούντων σήμερα


Φαίνεται δεν διδαχτήκανε τίποτα από το «Deal» του Καραγκιουλέ που πήγε στις Καλένδες.


Σε εμάς, όμως, η νέα συνεργασία θυμίζει την ίδια οσμή, γι’ αυτό θα την αντιπαλέψουμε με κάθε τρόπο, προσφεύγοντας σε κάθε νόμιμο μέσο.


Καλούμε τους εκπροσώπους μας – που συμπίπτει να είναι η πρώτη παρουσία τους μετά τις εκλογές στο Δ.Σ. της ΔΕΗ – να μην ψηφίσουν αυτό το κοινοπρακτικό σχήμα σεβόμενοι την απόφαση του συνεδρίου της ΓΕΝΟΠ, που λέει ότι «Δεν συμμετέχουμε σε κοινοπρακτικά σχήματα που η ΔΕΗ θα κατέχει μειοψηφικό ποσοστό»”.