1. Home
  2. Νέα
  3. Στον απόηχο της αποχώρησης της Gazprom
Στον απόηχο της αποχώρησης της Gazprom

Στον απόηχο της αποχώρησης της Gazprom

0

Μετά τη χθεσινή αιφνιδιαστική τροπή του διαγωνισμού για την πώληση της ΔΕΠΑ, με την αποχώρηση των Gazprom και Sintez, ακολούθησε σειρά ανακοινώσεων.


GazpromΌπως είναι γνωστό ο διαγωνισμός για την πώληση της ΔΕΠΑ κηρύχθηκε άγονος, μετά την αποχώρηση από τη διαδικασία του ρωσικού κολοσσού της Gazprom. Το αρχικό “μούδιασμα” ακολούθησε σειρά δηλώσεων και ανακοινώσεων, όλων των εμπλεκόμενων πλευρών.


Η ελληνική κυβέρνηση θα προκηρύξει εκ νέου διαγωνισμό για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ «με όρους που θα δημιουργήσουν επενδυτικό ενδιαφέρον», δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου, έπειτα από την απόφαση αποχώρησης της ρωσικής Gazprom. Σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου «θα είναι καλύτερες οι προϋποθέσεις για μεγαλύτερη συμμετοχή», ενώ χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι υποβλήθηκε προσφορά για τη ΔΕΣΦΑ. Πάντως, όπως είπε η κυβέρνηση δεν είχε ενημέρωση για μη συμμετοχή της Gazprom αν και, όπως είπε, μεταξύ πρωθυπουργού και της εταιρείας είχαν γίνει μόνο συζητήσεις.


Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η εκπρόσωπος της Επιτροπής Πια Αρενκίλντε, αναφερόμενη σε δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου, τα οποία χαρακτήρισε αβάσιμα, ενώ τόνισε ότι δεν υπήρξε καμία ανάμειξη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στο θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ. Επιπλέον, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, πηγές της Επιτροπής τόνιζαν ότι δεν είναι αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναμειγνύεται σε αυτή τη φάση σε διαδικασίες ιδιωτικοποίησης, πριν δηλαδή ολοκληρωθούν.


Από την πλευρά της η Gazprom, μέσω του εκπροσώπου Τύπου ανέφερε ότι: «Δεν λάβαμε αρκετές εγγυήσεις ότι η χρηματοοικονομική θέση της ΔΕΠΑ δεν θα καταστεί δυσχερέστερη μετά την ολοκλήρωση του deal. H εταιρία ήδη αντιμετωπίζει δυσκολίες με ανεξόφλητα χρέη». Την δήλωση αυτή ακολούθησε ανακοίνωση του Alexander Medvedev, Αντιπροέδρου της Gazprom, σύμφωνα με την οποία τονίζεται ότι η ρωσική εταιρεία δεν έχει πρόθεση να εγκαταλείψει την ελληνική αγορά. «Συνυπολογίσαμε προσεκτικά όλα τα πλεονεκτήματα αλλά και όλους τους κινδύνους της συμμετοχής της Gazrpom στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και αποφασίσαμε να μην υποβάλουμε τελική δεσμευτική προσφορά.» δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Gazprom, Alexander Medvedev.«Ωστόσο, όλες οι καταστάσεις έχουν τόσο θετική όσο και αρνητική πλευρά. Δεν έχουμε πρόθεση να εγκαταλείψουμε την ελληνική αγορά. Αντιθέτως, θα ενισχύσουμε την παρουσία μας. Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει στρατηγικός εταίρος μας. Σχεδιάζουμε να διευρύνουμε περαιτέρω την συνεργασία μας στον ενεργειακό τομέα», συμπλήρωσε.


Από την πλευρά του το ΤΑΙΠΕΔ τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι: “Προκειμένου να πετύχει το μέγιστο δυνατό τίμημα για την ΔΕΠΑ, δεσμεύτηκε ότι θα καλύψει μέχρι ύψους 180 εκ. τυχόν χρέη ηλεκτροπαραγωγών που θα υπάρχουν προς την ΔΕΠΑ μέχρι τις 31.12.2015. Επιπλέον, δόθηκαν απόλυτα επαρκείς και δεσμευτικές εξασφαλίσεις για την μη χειροτέρευση της κατάστασης της ΔΕΠΑ από την κατακύρωση του διαγωνισμού μέχρι και την απόκτηση των μετοχών από τον αγοραστή. Οι αποφάσεις αυτές του ΤΑΙΠΕΔ καλύπτουν πλήρως τους υποψήφιους αγοραστές, με δεδομένη επίσης την αναμενόμενη ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας στο μέλλον. Επιχειρηματικότητα σημαίνει ανάληψη σχετικών (επιχειρηματικών) κινδύνων. Ένας από αυτούς είναι και τα εισπρακτέα υπόλοιπα κάθε εταιρείας.
Επομένως, τα παραπάνω θα μπορούσαν να επηρεάσουν μόνο οριακά το τίμημα. Σε καμία όμως περίπτωση δεν δικαιολογείται η αποχή από τον διαγωνισμό και μάλιστα, όταν έχει προηγηθεί τόσο μεγάλο ενδιαφέρον και ενδελεχείς διαδικασίες μηνών. Aς αναζητηθούν, λοιπόν, αλλού τα αίτια για την μη συμμετοχή της Gazprom και όχι στην ελληνική πλευρά”.