1. Home
  2. Καύσιμα
  3. Οι εξαγωγές σώζουν τα ελληνικά διυλιστήρια
Οι εξαγωγές σώζουν τα ελληνικά διυλιστήρια

Οι εξαγωγές σώζουν τα ελληνικά διυλιστήρια

0

Στέλεχος του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) επισήμανε ότι τα διυλιστήρια του ευρωπαϊκού νότου είναι σε καλύτερη μοίρα σε σχέση με αυτά του βορρά.


AΤην αντίθεση αυτή επισήμανε ο Αντουάν Χαλφ, επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της αγοράς πετρελαίου του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), από το βήμα του συνεδρίου Oil and Gas, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.


Σύμφωνα με τον ίδιο, η ζήτηση για πετρελαϊκά προϊόντα έχει μειωθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα να ζημιώνονται, να υπολειτουργούν ή ακόμα και να κλείνουν εντελώς τα διυλιστήρια. Ενώ λοιπόν παγκοσμίως προβλέπεται μακροπρόθεσμα μια σημαντική αύξηση στην διυλιστική ικανότητα, κατά 9,5 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα, εντούτοις η ποσότητα αυτή αφορά εξ ολοκλήρου άλλες αγορές και ιδίως αυτή της Ασίας. Επιπλέον, ο κ. Χαλφ παρατήρησε ότι σήμερα οι ΗΠΑ έχουν γίνει από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς υποπροϊόντων, σε αντίθεση με το παρελθόν.


Στην Ευρώπη όμως ισχύουν άλλα δεδομένα και η αγορά βρίσκεται σε δεινή θέση, τουλάχιστον στις πιο ανεπτυγμένες αγορές. Απεναντίας, στο νότο και σε χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, τα διυλιστήρια έχουν τη δυνατότητα να πωλούν τα προϊόντα τους σε κράτη της Μεσογείου, όπως αυτά της Βορείου Αφρικής, με αποτέλεσμα να μην αντιμετωπίζουν τους ίδιους κινδύνους.
Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στην περίπτωση των ελληνικών διυλιστηρίων, τα οποία, όπως τόνισε ο κ. Χαλφ, κατάφεραν να αντισταθμίσουν εξ ολοκλήρου την μείωση της εγχώριας ζήτησης με ανάλογη αύξηση των εξαγωγών τους τα τελευταία χρόνια. Η διέξοδος που βρήκαν στο εξωτερικό τα ελληνικά διυλιστήρια ήταν μια σημαντική λύση και εκδηλώνεται ιδιαίτερα στην περίπτωση της βενζίνης και του ντίζελ.


Επίσης, ο κ. Χαλφ επισήμανε όσον αφορά την Ελλάδα ότι υπάρχουν δυνατότητες ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα στο mid stream, δίνοντας έτσι το στίγμα για τη συνέχεια.