1. Home
  2. Νέα
  3. Yπήρξε παρέμβαση Ε.Ε στο διαγωνισμό ΔΕΠΑ;
Yπήρξε παρέμβαση Ε.Ε στο διαγωνισμό ΔΕΠΑ;

Yπήρξε παρέμβαση Ε.Ε στο διαγωνισμό ΔΕΠΑ;

0

Η πρόσφατη αναφορά του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο θέμα του διαγωνισμού της ΔΕΠΑ και του ενδεχομένου παρέμβασης της Ε.Ε θέτει εμφαντικά το ζήτημα των χειρισμών της κυβέρνησης στη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης της εταιρίας.


Γράφει ο Αριστείδης Ζευγίτης


depaΥπενθυμίζουμε ότι προχθές στην Αθήνα όταν ρωτήθηκε ο Γιούνκερ για τα σενάρια που εμφάνιζαν την Κομισιόν να βάζει εμπόδια στην απόκτηση της ΔΕΠΑ από την Gazprom λόγω της δεσπόζουσας θέσης που κατέχει η δεύτερη στην ευρωπαική αγορά φυσικού αερίου απάντησε: «Δεν βρίσκομαι μέσα στους μυστικούς διαδρόμους της Κομισιόν, δεν ξέρω αν έχει εμπλακεί η Κομισιόν στη διαδικασία την οποία εσείς περιγράφετε.


Ούτε το αποκλείω, ούτε το θεωρώ δεδομένο μέσα στο σκεπτικό και στην επιχειρηματολογία μου. Εάν τώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετείχε και παρενέβη με τον τρόπο που εσείς περιγράψατε, τότε θα πρέπει η Κομισιόν να είναι σε θέση να αναλάβει όλες τις επιπτώσεις της στάσης της. Αν έγινε αυτό έτσι όπως το είπατε» αφήνοντας εμφανώς να φανεί ότι πρόκειται για κοινό μυστικό.


Τίθεται λοιπόν το ερώτημα: Αν ήταν γνωστές οι κινήσεις της Ε.Ε δεν τις έλαβε υπόψη η ελληνική κυβέρνηση για να κάνει τους αναγκαίους χειρισμούς προκειμένου να είτε να σώσει το διαγωνισμό, που είχε και τη συμβολική του σημασία για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, ή να κάνει τους πολιτικούς χειρισμούς ώστε να μειωθεί η αίσθηση του φιάσκου που προκάλεσε η αποτυχία του Οργανισμού.


Ίσως η αποστροφή του λόγου του Γιουνκερ, ότι η Κομισιόν θα πρέπει να αναλάβει τις επιπτώσεις από την παρέμβαση της, να είναι μία προοπτική που πρέπει να εξετάσει σοβαρά η κυβέρνηση προκειμένου να λάβει ανταλλάγματα για τις απώλειες, πολιτικές και οικονομικές που προκάλεσε η ακύρωση του διαγωνισμού.
Κατά τα άλλα αναμένεται με ενδιαφέρον η προκήρυξη του νέου διαγωνισμού το περιεχόμενου του οποίου ίσως δείξει και κάποια από τα αίτια της αποτυχίας του πρώτου.