1. Home
  2. Νέα
  3. Ομπάμα: Η στρατηγική μας για το κλίμα
Ομπάμα: Η στρατηγική μας για το κλίμα

Ομπάμα: Η στρατηγική μας για το κλίμα

0

Σε ομιλία του, στο πανεπιστήμιο Τζόρτζταουν, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα παρουσίασε τη στρατηγική που θα ακολουθήσει σε ότι αφορά την κλιματική αλλαγή.


obamaΠιο συγκεκριμένα, σειρά μέτρων για την αναστροφή των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής ανακοίνωσε ο Μπαράκ Ομπάμα επικεντρώνοντας την προσοχή στον περιορισμό των εκπομπών αερίων από εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.


Σχετικά με τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας, το σχέδιο που ανακοίνωσε ο Ομπάμα προβλέπει –αλλά δεν είναι σαφές πόσο αυστηρά θα είναι τα εν λόγω όρια– την έγκριση ενός μνημονίου για τον περιορισμό των εκπομπών. Οι ηλεκτροπαραγωγοί σταθμοί εκπέμπουν το ένα τρίτο των αερίων του θερμοκηπίου στις ΗΠΑ.


Ο Μπαράκ Ομπάμα επιβεβαίωσε την δέσμευσή του να μειώσουν οι ΗΠΑ τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 17% από τα επίπεδα του 2005 ως το τέλος της δεκαετίας. Πρόκειται, κατά τους επικριτές της πολιτικής των ΗΠΑ, μία μάλλον ανεπαρκής μείωση, σε σχέση με αυτό που χρειάζεται και σε σχέση με τις μειώσεις στην ΕΕ.


Και ακόμη, κατά τον Ομπάμα, οι ΗΠΑ δεν θα στηρίζουν την κατασκευή νέων εργοστασίων που θα καίνε λιθάνθρακα, με εξαίρεση τις πιο φτωχές χώρες, αν σε αυτές χρησιμοποιείται η πιο καθαρή περιβαλλοντικά λύση.


Στην ομιλία του, έκανε ακόμη λόγο για επέκταση των σχεδίων σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κυρίως επέκταση εγκαταστάσεων για ηλιακή και αιολική ενέργεια σε δημόσιες γαίες. Στόχος είναι ως το 2020 η παραγωγή αρκετής ενέργειας για έξι εκατομμύρια κατοικίες.