1. Home
  2. Ηλεκτρισμός
  3. Διαγωνισμός για τη διασύνδεση των Κυκλάδων
Διαγωνισμός για τη διασύνδεση των Κυκλάδων

Διαγωνισμός για τη διασύνδεση των Κυκλάδων

0

Την προκήρυξη νέου διαγωνισμού για την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων ετοιμάζει ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ).


admieΣτόχος του ΑΔΜΗΕ είναι να προχωρήσουν έγκαιρα οι διαδικασίες για μην χαθεί η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και το έργο να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2015. Για να διευκολυνθεί η διαδικασία ο ΑΔΜΗΕ προχώρησε στο “σπάσιμο” του έργου σε τέσσερα τμήματα και σε μείωση του προϋπολογισμού στα 240 εκατ. ευρώ από τα 400 εκατ. ευρώ που ήταν στον προηγούμενο, άγονο, διαγωνισμό.


Έτσι θα γίνει δημοπράτηση χωριστά για τα καλωδιακά τμήματα, Σύρος – Λαύριο, Σύρος – Μύκονος Σύρος – Πάρος και Σύρος – Ανδρος και χωριστά τα τμήματα των υποσταθμών που απαιτούνται για την ηλεκτροδότηση των νησιών. Εκτός από τις διασυνδέσεις το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή υποσταθμού ζεύξης 150 kV στο Λαύριο, υπαίθριες διατάξεις σύνδεσης με το ΚΥΤ 400 kV Λαυρίου, καθώς και 3 υποσταθμούς υποβιβασμού 150 kV (μέση τάση) σε Σύρο – Πάρο – Μύκονο, έναντι προϋπολογισμού 42.000.000. Περιλαμβάνει επίσης την κατασκευή συγκροτήματος αυτόματης αντιστάθμισης έργου ισχύος στη Σύρο, έναντι προϋπολογισμού 13.000.000 ευρώ.


Ο νέος διαγωνισμός θα δίνει τη δυνατότητα στους ενδιαφερομένους να υποβάλουν προσφορά είτε για μια ομάδα του έργου είτε για περισσότερες, υπό την προϋπόθεση ότι η προσφορά για κάθε ομάδα (τεχνική και οικονομική) θα είναι πλήρης και αυτοτελής.