1. Home
  2. ΑΠΕ
  3. Οι θέσεις του ΥΠΕΚΑ για το σύστημα ΑΠΕ
Οι θέσεις του ΥΠΕΚΑ για το σύστημα ΑΠΕ

Οι θέσεις του ΥΠΕΚΑ για το σύστημα ΑΠΕ

0

Κούρεμα στις ταρίφες των φωτοβολταϊκών, σε ποσοστό από 15% έως 50%, ώστε να αποτραπεί νέα αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ, ήταν η πρόταση του υπουργείου ΠΕΚΑ προς τους εκπροσώπους του κλάδου.


renewablesΓια τις υπόλοιπες τεχνολογίες των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας η πρόταση για τη μείωση των ταριφών είναι κατά μέσο όρο 10%. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Μάκης Παπαγεωργίου και ο γενικός γραμματέας Κώστας Μαθιουδάκης, εκπρόσωποι του ΛΑΓΗΕ και της ΡΑΕ, καθώς επίσης εκπρόσωποι του ΕΣΗΑΠΕ, του ΣΕΦ, της ΕΛΕΤΑΕΝ, της ΠΑΣΥΦ, του ΣΠΕΦ και ο Σύνδεσμος Ήλιος.


Το ΥΠΕΚΑ ζήτησε από τους εκπροσώπους του κλάδου να καταθέσουν τις προτάσεις τους ως τις 5 Αυγούστου και αφού γίνει η αναγκαία επεξεργασία να συμπεριληφθούν σε σχέδιο νόμου, το οποίο θα τεθεί σε διαβούλευση. Το ΥΠΕΚΑ επιδιώκει να δώσει στη δημοσιότητα το νέο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ στις 15 Σεπτεμβρίου και προσδοκά να έχει ολοκληρωθεί η ψήφιση του ως τέλη του ίδιου του μηνός.


Πρόθεση του ΥΠΕΚΑ είναι να εκπονηθεί ένα νέο σχέδιο ανάπτυξης των ΑΠΕ με ορίζοντα το 2030 και το οποίο θα είναι μέρος της εθνικής ενεργειακής στρατηγικής για την επόμενη 20ετία. Προς τούτο το ΥΠΕΚΑ προτίθεται να συστήσει άμεσα επιτροπή που θα αναλάβει ως τα τέλη του έτους να καταθέσει τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας ως το 2030, με το κατάλληλο ενεργειακό μίγμα.


Από την πλευρά του ΕΣΗΑΠΕ τονίστηκε ότι είναι θετικό που ξεκινάει ο διάλογος με τους φορείς για τη βιωσιμότητα του συστήματος, παρότι όπως επισήμανε ο Σύνδεσμος έχει τεκμηριωθεί ότι δεν ευθύνονται οι ΑΠΕ για το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ενώ ήδη οι παραγωγοί μέσω της έκτακτης εισφοράς αλλά και του άτυπου δανεισμού του ΛΑΓΗΕ ήδη συνεισφέρουν στη προσπάθεια διάσωσης του συστήματος.


Σύμφωνα με τον ΕΣΗΑΠΕ ο επαναπροσδιορσιμός των εγγυημένων τιμών μπορεί να αποτελέσει μια ουσιαστική λύση και ο σύνδεσμος είναι έτοιμος να συμμετάσχει στην αναζήτηση αυτής της λύσης, ωστόσο αυτό πρέπει να γίνει υπό προϋποθέσεις και να αποτελέσει αντικείμενο σοβαρής μελέτης που θα λάβει υπόψη και τη γνωμάτευση της ΡΑΕ για το κόστος των τεχνολογιών ΑΠΕ (πρέπει η μελέτη να είναι σοβαρή η μελέτη και να δοθεί μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο).


Επίσης δεν μπορεί να έχει οριζόντιο χαρακτήρα, ακόμη και για παραγωγούς με διαφορετικά χαρακτηριστικά των ίδιων τεχνολογιών αλλά αντίθετα πρέπει να ληφθούν υπόψη παράμετροι όπως το μέγεθος κλπ.
Ως προς την απόδοση της τάξης του 8% πρέπει να τονιστεί ότι αυτή μπορεί να ισχύει σε χώρες της ΕΕ όπως η Γερμανία, όπου όμως πληρώνεται η ενέργεια, ο ΦΠΑ, η αδειοδότηση γίνεται με ομαλές και όχι χρονοβόρες διαδικασίες, δεν υπάρχουν γραφειοκρατικές εμπλοκές, ασαφές πλαίσιο κλπ.


Από την πλευρά της η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) με ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «ζήτησε καταρχήν από τον υπουργό να μείνει πιστός στην δήλωση με την οποία ξεκίνησε την εισήγηση του ότι «στόχος του είναι ο κλάδος των ΑΠΕ να μείνει ζωντανός», και αυτό να αντανακλάται στα χρηματοοικονομικά κριτήρια της πραγματικής αγοράς με τα οποία θα κριθούν τα μέτρα που θέλει να λάβει.
Επίσης τόνισε ότι με βάση τα στοιχεία κόστους των αιολικών επενδύσεων τα αιολικά δεν έχουν άλλα περιθώρια μείωσης.