1. Home
  2. ΑΠΕ
  3. Έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας
Έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας

Έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας

0

Κατά τη διάρκεια ενημερωτικής εκπομπής, ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας και όχι στις ΑΠΕ.


Renewable-energy-systemsΌπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κύριος Μανιάτης, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι 3 έως 4 φορές ακριβές, κάτι που θα έπρεπε να έχει διευκρινιστεί στην κοινή γνώμη. Σε ότι αφορά τα φωτοβολταϊκά, ο υπουργός ΠΕΚΑ σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει υπερκαλύψει το στόχο του 2020 για την παραγωγή ενέργειας με τη χρήση φωτοβολταϊκών. Τέλος, σε ότι αφορά τις αυξήσεις στο ΕΤΜΕΑΡ και ακολούθως στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, ο υπουργός θεώρησε υπεύθυνο το μεγάλο κόστος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.


Με αφορμή τις παραπάνω δηλώσεις, σχετικά με την έμφαση που πρέπει να δοθεί στην εξοικονόμηση ενέργειας, οι Οικολόγοι Πράσινοι εμφανίστηκαν ιδιαίτερα επικριτικοί.


Οι Οικολόγοι Πράσινοι, σχολιάζοντας αναφορά του υπουργού ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές είναι έως και 4 φορές ακριβότερες από τη συμβατική ενέργεια, υπενθυμίζουν ότι «στον Ενεργειακό Οδικό Χάρτη του 2050 που παρουσίασε το ΥΠΕΚΑ το Μάρτιο του 2012 είναι ξεκάθαρο ότι ακόμα και στο σενάριο όπου η διείσδυση των ΑΠΕ είναι η μικρότερη δυνατή, το κόστος που θα επιβαρύνει τον καταναλωτή δεν πρόκειται να είναι χαμηλότερο από αυτό των «καθαρότερων» σεναρίων. Ακριβώς στο ίδιο συμπέρασμα άλλωστε καταλήγει και ο Ενεργειακός Χάρτης Πορείας 2050 της Κομισιόν που δημοσιεύτηκε το 2011».


Αναφέρουν παράλληλα ότι: «Οι ΑΠΕ εδώ και χρόνια είναι φτηνότερες από το μαζούτ στα νησιά και οι (νέες) εγγυημένες τιμές είναι σχεδόν στο κόστος παραγωγής των σταθμών Φυσικού Αερίου. Το κόστος των φωτοβολταϊκών έχει μειωθεί κατά 80% από το 2008 και όλες οι μελέτες δείχνουν ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί και στο μέλλον, κάνοντάς τα τη φτηνότερη επιλογή για ηλεκτροπαραγωγή πριν από το 2020, ακόμα και με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις για την εξέλιξη της τιμής των δικαιωμάτων CO2».