1. Home
  2. ΑΠΕ
  3. Μεγάλο το έλλειμμα ΑΠΕ και στη Γερμανία
Μεγάλο το έλλειμμα ΑΠΕ και στη Γερμανία

Μεγάλο το έλλειμμα ΑΠΕ και στη Γερμανία

0

Το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στη Γερμανία, για το μήνα Ιούλιο, διπλασιάστηκε, κάτι που ενδεχομένως να οδηγήσει σε αυξήσεις στους λογαριασμούς των καταναλωτών.


Renewable-energy-systemsΟι τέσσερις διαχειριστές του ηλεκτρικού δικτύου της Γερμανίας (Amprion, Tennet, 50 Hertz και TransnetBW) αναγκάζονται πλέον να δαπανούν πολύ μεγαλύτερα ποσά για την αποπληρωμή των παραγωγών ΑΠΕ, από ότι λαμβάνουν μέσω του ειδικού τέλους και της πώλησης πράσινης ενέργειας στο χρηματιστήριο ενέργειας Epex.
Πιο αναλυτικά, οι διαχειριστές παρουσίασαν έλλειμμα 849 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο, το υψηλότερο από τον Σεπτέμβριο του 2012, σύμφωνα με την Argus. Αιτία αποτελεί η αύξηση της παραγωγής των φωτοβολταϊκών από τις 3,7 τεραβατώρες σε 4,8 τεραβατώρες μέσα σε ένα χρόνο.


Το συνολικό έλλειμμα ανήλθε σε 1,75 δις. ευρώ τον Ιούλιο, αυξημένο κατά 95% σε μηνιαία βάση και κατά 52% σε ετήσια βάση. Ως εκ τούτου, θεωρείται επιβεβλημένη μια αύξηση του τέλους ΑΠΕ την οποία θα αναγκαστούν να επωμισθούν οι Γερμανοί καταναλωτές, ενώ οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν στις 15 Οκτωβρίου και θα αφορούν το έτος 2014. Όπως είναι φυσικό, σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις αναμένεται να παίξει και το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν τον Σεπτέμβριο.