1. Home
  2. Αιολική
  3. ενέργεια
  4. Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ για αιολικό στη Σκύρο
Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ για αιολικό στη Σκύρο

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ για αιολικό στη Σκύρο

0

Ο υπεύθυνος του τομέα ενέργειας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Πετράκος, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία δηλώνει αντίθετος με την αδειοδότηση αιολικού πάρκου στο νότιο τμήμα της Σκύρου.


aiolika-parkaΑκολουθεί η σχετική ανακοίνωση:
«Είμαστε ριζικά αντίθετοι στην σχεδιαζόμενη από την κυβέρνηση αδειοδότηση για εγκατάσταση γιγαντιαίας κλίμακας αιολικού πάρκου δυναμικότητας 333 MW, που αποτελείται από 111 ανεμογεννήτριες των 3 MW, ύψους 140,00μ, στο νότιο τμήμα της νήσου Σκύρου.


Η αδειοδότηση αυτή θα είναι καταστροφική για το περιβάλλον φυσικό και ανθρωπογενές της Σκύρου. Διότι η εγκατάσταση αυτή, κατά το μεγαλύτερο μέρος της αναπτύσσεται σε περιοχή Natura. Συνεπώς είναι έξω από την κλίμακα και την φέρουσα ικανότητα του νησιού, αφού καταλαμβάνει έκταση περίπου 36.000 στρεμμάτων. Ακυρώνει έτσι τα ήπια αιγαιοπελαγίτικα χαρακτηριστικά του νησιού. Πρόκειται για επένδυση με αποκλειστικό γνώμονα το κέρδος του ¨επενδυτή¨. Να σημειωθεί επίσης ότι στην επένδυση συμμετέχει η Ιερά Μονή Μέγιστης Λαύρας του Αγίου Όρους με ποσοστό 95% στην σχετική κοινοπραξία.


Το φυσικό περιβάλλον θα υποστεί τεράστια καταστροφή τόσο στην φάση της κατασκευής όσο και στην φάση της λειτουργίας. Αφού προβλέπονται πολλές δεκάδες χιλιομέτρων νέων δρόμων, τεράστιες χωματουργικές εργασίες, κατασκευές δεκάδων χιλιάδων κυβικών οπλισμένου σκυροδέματος και τοποθέτηση γιγαντιαίων ανεμογεννητριών των 3MW ορατών σχεδόν από κάθε σημείο του νησιού! Η αλλοίωση του περιβάλλοντος και του τοπίου θα είναι ολοκληρωτική.


Το ανθρωπογενές περιβάλλον του νησιού θα υποστεί επίσης τεράστια ζημιά. Η επένδυση αυτή, λόγω του μεγέθους της, ανταγωνίζεται άλλους τομείς οικονομικής δραστηριότητας με καταστροφικά αποτελέσματα. Θα πληγεί τόσο ο τουρισμός, που αποτελεί την κύρια απασχόληση των κατοίκων και την βαριά βιομηχανία της χώρας κατά την κυβέρνηση, όσο και ο σημαντικός πρωτογενής τομέας, κτηνοτροφία και μελισσοκομία που αποτελούν ζωτικούς οικονομικούς πόρους του νησιού. Πως θα τα βγάλουν πέρα οι σκυριανοί/ες; Με τα αντισταθμιστικά οφέλη;
Η τοπική κοινωνία της Σκύρου, όπως είναι φυσικό, αντιλαμβανόμενη την καταστροφή που έρχεται, έχει εναντιωθεί ομόφωνα στην γιγαντιαία “επένδυση”.


Πρέπει δε να σημειωθεί ότι στο νησί ήδη σημαντικές εκτάσεις καλύπτονται από στρατιωτικές εγκαταστάσεις τις οποίες η τοπική κοινωνία εδέχθη χωρίς αντιδράσεις για λόγους εθνικής άμυνας.


Η καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της ενέργειας με την ανεξέλεγκτη αδειοδότηση κάθε προτεινομένης επένδυσης ΑΠΕ, καταστρέφει το περιβάλλον, οδηγεί στην παρακμή τοπικές κοινωνίες, μεταφέρει το κόστος της ακριβής ενέργειας στους καταναλωτές. Πρόσφατες είναι οι αυξήσεις στο τέλος των ΑΠΕ για όλους τους καταναλωτές με ιδιαίτερη επιβάρυνση των νοικοκυριών. Οι μνημονιακές δεσμεύσεις για μηδενισμό των ελλειμμάτων του ΛΑΓΗΕ με τέτοιες αποφάσεις θα ανεβάσουν τις τιμές της ενέργειας στα ύψη.


Για το ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ η ενέργεια είναι δημόσιο και κοινωνικό αγαθό το οποίο πρέπει να παρέχεται σε όλους τους πολίτες με τρόπο όσο το δυνατόν πιο οικονομικά και με τρόπο φιλικό στο περιβάλλον. Για τους νεοφιλελεύθερους βέβαια είναι εμπόρευμα.


Για το ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ η ανάπτυξη των ΑΠΕ πρέπει να γίνεται υπό δημόσιο σχεδιασμό και έλεγχο και με τρόπο αποκεντρωμένης παραγωγής και όχι ΒΑΠΕ και λαμβάνοντας υπόψη όλες τις συνθήκες.


Η κερδοσκοπική φούσκα που ονομάστηκε «πράσινη ανάπτυξη», σε συνδυασμό με την “απελευθέρωση” της ηλεκτρικής ενέργειας οδήγησε τη χώρα μας, αλλά και κάθε χώρα όπου εφαρμόστηκαν, στο πιο αντι-οικονομικό, ενεργοβόρο, δαπανηρό και περιβαλλοντοκτόνο μοντέλο ηλεκτροδότησης στα παγκόσμια χρονικά.


Καλούμε την κυβέρνηση και τον αρμόδιο Υπουργό ΥΠΕΚΑ κ. Μανιάτη να μην προχωρήσει στην τελική αδειοδότηση του καταστροφικού, γιγαντιαίου αιολικού πάρκου στην Σκύρο.


Σε αντίθετη περίπτωση η κυβέρνηση και ο υπουργός προσωπικά, είναι απολύτως υπεύθυνοι για τις όποιες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, αλλά και ολόκληρου του λαού, που βλέπουν την κυβέρνηση να βάζει τα κέρδη των “επενδυτών” πάνω από τις ανάγκες τους».