1. Home
  2. Νέα
  3. Συντονισμός για αντιμετώπιση φυσικών φαινομένων
Συντονισμός για αντιμετώπιση φυσικών φαινομένων

Συντονισμός για αντιμετώπιση φυσικών φαινομένων

0

Από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αντιμετώπισης Έκτακτων Καταστάσεων (ERC) στις Βρυξέλλες, μέσω υπολογιστών γίνεται παρακολούθηση και συντονισμός των προσπαθειών αντιμετώπισης των πυρκαγιών στη Νότια Ευρώπη.


pirosvestesΤο κέντρο έλαβε, για παράδειγμα, αίτημα συνδρομής από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η οποία αδυνατεί από μόνη της να δώσει λύση στα πύρινα μέτωπα. Μετά από μεσολάβηση του ERC, η Κροατία έστειλε στη γειτονική της χώρα δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη.


Ο Πέτερ Μπίλινγκ, υποδιευθυντής του Κέντρου Αντιμετώπισης Έκτακτων Καταστάσεων, μιλά στην Deutsche Welle για την αποστολή της ευρωπαϊκής υπηρεσίας λέγοντας ότι «κατ΄ αρχήν παρακολουθούμε φυσικά φαινόμενα σε παγκόσμιο επίπεδο με σκοπό την πρόληψη μεγάλων καταστροφών. Το δεύτερο είναι ότι συλλέγουμε και δίνουμε πληροφορίες για καταστροφές και κρίσεις, έτσι ώστε όλοι οι εταίροι να έχουν την καλύτερη δυνατή πληροφόρηση. Το τρίτο είναι ο συντονισμός. Αφού πρώτα ενημερωθούμε για τις όποιες ανάγκες, αναζητούμε τα μέσα και βοηθούμε τις χώρες-μέλη, έτσι ώστε να μην υπάρχουν επικαλύψεις».


Στο Κέντρο εργάζονται περίπου 40 άτομα. Προέρχονται από διαφορετικές χώρες, μιλούν πολλές γλώσσες και γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα σε μια σειρά ευρωπαϊκές χώρες. Και επαγγελματικά προέρχονται, ωστόσο, από πολλούς διαφορετικούς τομείς. Ανάμεσά τους υπάρχουν σεισμολόγοι, γεωγράφοι, γεωλόγοι ή ακόμα και πολιτικοί επιστήμονες, όπως ο Πέτερ Μπίλινγκ. Η δουλειά δεν είναι εύκολη, λέει ο γερμανός υποδιευθυντής του Κέντρου: «Δεν είναι ωραίο να σου τηλεφωνούν στις 3 τη νύχτα ζητώντας βοήθεια. Όταν όμως έχεις την αίσθηση ότι μπορείς να βοηθήσεις τα θύματα καταστροφών, να συμβάλλεις στη σωτηρία τους ή να κάνεις κάτι για μην καταστραφούν πολιτιστικά μνημεία, τότε αυτό σε γεμίζει ικανοποίηση», λέει ο υποδιευθυντής του Κέντρου Αντιμετώπισης Έκτακτων Καταστάσεων ERC.