1. Home
  2. Ηλιακή
  3. ενέργεια
  4. Επιστολή ΠΟΣΠΗΕΦ προς τον πρόεδρο του ΣΠΕΦ
Επιστολή ΠΟΣΠΗΕΦ προς τον πρόεδρο του ΣΠΕΦ

Επιστολή ΠΟΣΠΗΕΦ προς τον πρόεδρο του ΣΠΕΦ

0

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά (ΠΟΣΠΗΕΦ) έδωσε στη δημοσιότητα ανοικτή επιστολή απευθυνόμενη στον πρόεδρο του ΣΠΕΦ, Στέλιο Λουμάκη, με την οποία απαντά στις πρόσφατες τοποθετήσεις του.


solar-panel-large1Αναλυτικά, στην επιστολή επισημαίνεται:
«Στην επιστολή που αποστείλατε κ. Λουμάκη προς τον κ. Μίχαλο και επειδή θίξατε με τα γραφόμενά σας την ΠΟΣΠΗΕΦ σας απαντάμε, για μια και τελευταία φορά, και παραθέτουμε σε κοινή γνώση ορισμένα αποδεδειγμένα και αδιαμφισβήτητα στοιχεία.
Το μέγεθος του κάθε συλλόγου είναι συνάρτηση του εγγεγραμμένου αριθμού μελών του. Στο site του ΣΠΕΦ γράφετε πλήθος μελών 422. Περίπου δηλαδή 3 % των επενδυτών φωτοβολταϊκών. Αυτό είδε και ο κύριος Μίχαλος και είπε ότι είστε μικρός σύλλογος.


Οι «άλλοι» κύριε Λουμάκη μεγαλύτεροι εκπρόσωποι από τον ΣΠΕΦ, είναι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά (ΠΟΣΠΗΕΦ), η οποία είναι το μοναδικό δευτεροβάθμιο όργανο στην Ελλάδα, με εγγραφή στο πρωτοδικείο και με Δ.Σ. που έχει εκλεγεί με αρχαιρεσίες. Μέλη της είναι πρωτοβάθμιοι σύλλογοι από διάφορες περιοχές της Ελλάδας οι οποίοι δημιουργήθηκαν και αναγνωρίστηκαν από τα κατά τόπους πρωτοδικεία και με αρχαιρεσίες εξέλεξαν τα διοικητικά τους όργανα. Η δυναμική πορεία μάλιστα συνεχίζεται με συλλόγους που είναι υπό ίδρυση και υπό ένταξη στην συνέχεια στην Ομοσπονδία. Όσο για τις επιστημονικές μελέτες και θέσεις της Ομοσπονδίας είναι όλες υπογεγραμμένες από επιστήμονες του χώρου. Δεν είδαμε όμως αντίστοιχες επιστημονικές υπογραφές στις μελέτες του ΣΠΕΦ και δικαιολογημένα αναρωτιόμαστε ποιοι τις έχουν εκπονήσει.


Οι «νεόκοποι» κύριε Λουμάκη είναι αυτοί που τις θέσεις τους πριν της καταθέσουν, πήραν την έγκριση της γενικής συνέλευσης, παραδίδοντάς σας μαθήματα δημοκρατίας. Σε αντίθεση με εσάς που βιαστήκατε να καταθέσετε τις προτάσεις σας χωρίς την έγκριση της γενικής συνέλευσής, ίσως γιατί φοβόσασταν ότι τέτοιες θέσεις δεν θα γινόταν δεκτές από τους παραγωγούς. Το αποτέλεσμα ήταν σήμερα πολλά από τα μέλη σας να ζητούν την σύγκλιση έκτακτης γενικής συνέλευσης (έχουμε επιστολές και μαρτυρίες τους) και εσείς να αποφεύγετε να τους απαντήσετε.


Οι «νεόκοποι» κύριε Λουμάκη είναι αυτοί που σας πρότειναν να έρθετε να ενταχθείτε και να ηγηθείτε της προσπάθειας, μιας και τα συμφέροντα όλων των παραγωγών του κλάδου είναι κοινά. Αρνηθήκατε όμως μετά μανίας προσπαθώντας να υποβαθμίσετε οποιονδήποτε άλλο σύλλογο. Τότε καταλάβαμε ότι για άλλα συμφέροντα αγωνιζόμαστε εμείς και για άλλα εσείς (ποιών άραγε;), και συνεπώς οι πορείες μας και οι προσπάθειές μας θα είναι χωριστές.


Οι «άλλοι» είναι αυτοί που έχουν το πραγματικό πρόβλημα και δεν χαρίζουν τα πάρκα τους επειδή έβαλαν όλες τις οικονομίες τους, ενώ πολλοί απ’ αυτούς έχασαν μεγάλα ποσά από διάφορους αετονύχηδες της αγοράς.
Είναι αυτοί που τον τελευταίο χρόνο έδωσαν μάχες στα υπουργεία για να αποφευχθεί η ενοχοποίηση των φωτοβολταϊκών στο κοινό για το κόστος της ενέργειας και να αποκαλυφθεί που βρίσκεται το πραγματικό κόστος. Και ενώ αυτοί αγωνίζονταν εσείς σπεύδατε να αναγνωρίσετε ότι με 30% περικοπή θα είναι βιώσιμες οι μονάδες, και να δίνετε με τον τρόπο αυτό το δικαίωμα στον κύριο Παπαγεωργίου αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο να μιλάει για υπερκέρδη των φωτοβολταϊκών και να δηλώνει ότι οι φορείς των φωτοβολταϊκών συμφωνούν με την περικοπή της ταρίφας.


Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να συγχαρούμε και να ευχαριστήσουμε τους προέδρους των επιμελητηρίων και ιδιαίτερα τον κύριο Μίχαλο που αναγνώρισαν το πρόβλημα του κλάδου μας, και είχαν το σθένος να το αναδείξουν ως ένα από τα βασικά θέματα στην ατζέντα της γενικής συνέλευσης της ΚΕΕΕ.


Αν πραγματικά σας ενδιέφερε το συμφέρον των φωτοβολταϊκών, θα έπρεπε να χαιρετήσετε την προσπάθεια του κυρίου Μίχαλου. Με τον να τον κατηγορείτε για μοίρασμα συνδικαλιστικών δακτυλιδιών και να μην αναγνωρίζετε τίποτε θετικό στην προσπάθειά του φαίνεται να ενδιαφέρεστε περισσότερο για τα δακτυλίδια παρά για τα συμφέροντα του κλάδου.


Όσο και αν ψάξετε κύριε Λουμάκη δεν πρόκειται να βρείτε συμμάχους στην προσπάθειά σας αυτή. Αρκεστείτε λοιπόν στον ρόλο σας, να μαθαίνουμε από εσάς τις προθέσεις του ΥΠΕΚΑ πριν ο κύριος Παπαγεωργίου τις ανακοινώσει.


Αγαπητοί Συνάδερφοι του ΣΠΕΦ,
Σκοπός μας δεν είναι να αντιδικούμε μαζί σας.


Αναγνωρίζουμε ότι ο ΣΠΕΦ είναι ένας σημαντικός σύνδεσμος, ένας από τους παλαιότερους συνδέσμους που με τη στάση του εκπροσώπησε τον κλάδο και αντιμετώπισε τα διάφορα προβλήματά του.
Μεταξύ των μελών του υπάρχουν μεγάλοι και σοβαροί επενδυτές, πρωτοπόροι του κλάδου.
Θεωρούμε ότι και αυτοί είναι εγκλωβισμένοι από την “μελέτη Λουμάκη”.
Συνάδερφοι συγκαλέστε έκτακτη Γενική Συνέλευση για να εκφράσετε την αντίθεση σας. Δημοσιοποιήστε το. Δεν έχει νόημα απλά να εγγράφεστε σε άλλους Συλλόγους επειδή διαφωνείτε με τον κύριο Λουμάκη.
Ο Ιστορικός σύλλογος ΣΠΕΦ δεν είναι και δεν πρέπει να γίνει ποτέ ιδιοκτησία κανενός κυρίου Λουμάκη.»