1. Home
  2. Νέα
  3. Συνέντευξη τύπου του ΕΠΠΕΡΑΑ στη ΔΕΘ
Συνέντευξη τύπου του ΕΠΠΕΡΑΑ στη ΔΕΘ

Συνέντευξη τύπου του ΕΠΠΕΡΑΑ στη ΔΕΘ

0

Συνέντευξη τύπου διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη – ΕΠΠΕΡΑΑ, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στη ΔΕΘ.


KalafatisΚατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ο Γενικός Γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Σωκράτης Αλεξιάδης και ο Προϊστάμενος της ΕΥΔ ΕΠΠΕΡΑΑ κ. Νικόλαος Μαμαλούγκας ανέλυσαν τους στόχους του Επιχειρησιακού Προγράμματος και τα τρέχοντα στοιχεία υλοποίησης. Παράλληλα παρουσίασαν σημαντικά έργα και παρεμβάσεις που υλοποιούνται ή έχουν ήδη ολοκληρωθεί στις Περιφέρειες της Δυτικής, Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τα οποία χρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό ΠρόγραμμαΠεριβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη – ΕΠΠΕΡΑΑ.


Ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης έκανε την ακόλουθη τοποθέτηση στην έναρξη της εκδήλωσης:


«Κυρίες και κύριοι,


Στην ουσία ότι γίνεται αυτή την περίοδο, είτε αυτό είναι σε επίπεδο πρότασης ή σχεδιασμού, είτε αυτό παίρνει τη μορφή πράξης, οφείλουμε να το ελέγχουμε πάνω από όλα με δύο βασικά κριτήρια.
Πρώτον, εάν αναδεικνύει έναν άλλο τρόπο, έναν πιο ορθολογικό και δημιουργικό τρόπο, για να μην χάνονται ευκαιρίες στην εθνική προσπάθεια αναστροφής της ύφεσης


Δεύτερον, εάν είναι βιώσιμο, αν χτίζει σταθερές βάσεις ώστε να μη βρούμε ξανά μπροστά μας το πρόβλημα. Πάντα με τους όρους της αειφορίας, της ευρωπαϊκής προοπτικής και τελικά της καλύτερης ζωής για όλους.
Αυτό είναι το βασικό σκεπτικό. Και πραγματικά… Όταν είναι ξεκάθαρες αυτές οι προτεραιότητες και οι συνεργασίες αποδίδουν περισσότερο και οι στόχοι εντάσσονται σε στρατηγικό πλαίσιο και διαμορφώνεται σταδιακά η νέα νοοτροπία που χρειαζόμαστε.


Σημασία έχει να ξεκινήσει η μηχανή. Να οδηγήσουμε με ασφάλεια τη χώρα μας, την πόλη μας, στην αναπτυξιακή στροφή. Βρίσκοντας κάθε φορά τον καλύτερο τρόπο, υπερασπιζόμενοι πάνω από όλα, πάνω από κομματικές ή προσωπικές στρατηγικές την ενδεδειγμένη λύση. Αυτή που κάθε περίοδο κερδίζει στο στοίχημα να ολοκληρώνεται το έργο. Σε όλες τις αναμετρήσεις τα δεδομένα είναι πλέον διαφορετικά, υπάρχουν νέοι παράγοντες που επηρεάζουν τα αποτελέσματα και αυτό που ήταν «προφανές» χθες δεν είναι το ίδιο προφανές και μετρήσιμο σήμερα.


Έτσι…
Στις αναμετρήσεις με τα μεγάλα προβλήματα που διαχειριζόμαστε στο ΥΠΕΚΑ, ιδιαιτέρως στον τομέα της Χωροταξίας, -που είναι κομβικός για να ενθαρρυνθεί η ανάπτυξη, να προστατευτεί ουσιαστικά το περιβάλλον και να δημιουργηθεί το πλαίσιο για μια λειτουργική και «πολιτισμένη» οργάνωση του δημόσιου χώρου-, κινηθήκαμε με τρεις βασικούς κανόνες:


Σας αναφέρω μόνο τα κεντρικά σημεία…
Σε επίπεδο νόμων, να είναι στέρεοι, να απαντάνε σε πραγματικά προβλήματα και να αλληλοσυνδέονται στην μεγάλη εικόνα:
– «ξεμπλοκάρισμα» του Κτηματολογίου για να τρέξουν οι διαδικασίες,
– επιτέλους λύση για τα αυθαίρετα που να μπορεί να γίνει με κοινωνικό πρόσημο και να απαλλάξει από αυτή την νοσηρή κατάσταση και την Πολιτεία και τους πολίτες
– ενώ τώρα προετοιμάζουμε πυρετωδώς το τρίτο μεγάλο νομοθέτημα για την πολεοδομική μεταρρύθμιση.


Σε επίπεδο άσκησης του συντονιστικού ρόλου του Υπουργείου, -γιατί όπως ξέρετε σε αρκετούς τομείς την ευθύνη έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι αποκεντρωμένες διοικήσεις-,
– εξαντλούμε τα περιθώρια για να εκχωρηθούν χρηματοδοτήσεις στα Περιφερειακά Προγράμματα
– όπως επίσης για να υπάρξουνεργαλείαπου βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης στο σχεδιασμό και την εφαρμογή περιβαλλοντικής πολιτικής, όπως για παράδειγμα στις διαδικασίες αδειοδότησης.


Σε επίπεδο πόρων… κεντρικά ζητούμενα ο εξορθολογισμός των υφιστάμενων χρηματοδοτικών εργαλείων και η διαμόρφωση νέων πηγών.
Πρέπει να βρούμε τον τρόπο να ανατροφοδοτούμε τις δράσεις και τις επιλογές μας.
Ξεχνώντας την παραδοσιακή στατική αντιμετώπιση ετών και με αυτονόητο στόχο τον εξορθολογισμένο προϋπολογισμό των έργων. Είναι συνεπαγωγή ότι χρηματοδοτούμε στοχευμένα δράσεις με πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα, σε τομείς που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη δυνατή προστιθέμενη αξία για τη χώρα και δημιουργούν νέες θέσεις απασχόλησης.


Αυτός είναι και ο βασικός μας στόχος για την αξιοποίηση του ΕΠΠΕΡΑΑ, του βασικού χρηματοδοτικού μας εργαλείου, που προχωράει προς την εξυγίανσή του. Με δύο άξονες: να αντιμετωπίσουμε την υπερδέσμευση και να αυξηθεί η απορρόφηση των πόρων.


Έτσι:
Από το Ιούνιο του 2012 και μέχρι σήμερα έχει μειωθεί κατά 30% το ποσοστό της υπερδέσμευσης, ενώ η ενεργοποίηση του Προγράμματος φτάνει πλέον στο 81% και η απορρόφηση στο 50% του προϋπολογισμού του. Και πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι αυτό το ποσοστό ενεργοποίησης και απορρόφησης επιτεύχθηκε σε ένα πολυσχιδές Πρόγραμμα και εν μέσω οικονομικής κρίσης. Θυμίζω ότι δεν αναφερόμαστε μόνο σε μεγάλα έργα, αλλά και σε μικρές δράσεις.
Όλες οι δαπάνες του Προγράμματος κατευθύνονται σε τομείς προτεραιότητας, στις βασικές ανάγκες της χώρας, ώστε να αποφεύγεται ο κατακερματισμός των δαπανών.


Σε τομείς που σχετίζονται με:
– τη συμμόρφωση στις Κοινοτικές Οδηγίες,
– την προστασία του φυσικού και του δομημένου Περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων,
– την ενεργειακή μας επάρκεια και
– σε καινοτόμες δράσεις που έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη, δημιουργώντας ταυτόχρονα νέα κουλτούρα στον υποψήφιο επενδυτή.
Ειδικά για το τελευταίο θέλω να τονίσω ότι αποτελεί και κεντρικό προσανατολισμό που είναι αναγκαίο να έχει το Πρόγραμμα στην επόμενη προγραμματική περίοδο: Καινοτομία και πράσινη επιχειρηματικότητα. Εκεί πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξει αιχμή και ενίσχυση.


Κυρίες και κύριοι,


Σημαντικό μέρος της συνολικής ενεργοποίησης του ΕΠΠΕΡΑΑ, αφορά στην υλοποίηση σημαντικών δράσεων – παρεμβάσεων στις Περιφέρειες της Δυτικής, Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης. Το ΕΠΠΕΡΑΑ – και στη Βόρεια Ελλάδα με προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα 777 εκατ. €αναδεικνύονται όσα θεωρούμε σημαντικά και αναγκαία. Σημαντικά ώστε να τα προστατεύσουμε και αναγκαία για να προχωρήσουμε στην επόμενη μέρα. Μέσα από τα βασικά γνωρίσματα του δημόσιου χώρου μπορεί να κριθεί πόσο «ανθρώπινη» μπορεί να είναι η ανάπτυξη, με την έννοια ότι βασίζεται πάνω σε στοιχεία της αληθινής ζωής της περιοχής, στην αντίληψη που διαμορφώνεται για το τι σημαίνει «ευ ζειν» σε κάθε περίοδο, στην ουσιώδη και όχι προσχηματική προστασία του Περιβάλλοντος.,- προωθεί σημαντικές επενδύσεις. Και η σημασία τους βρίσκεται στο γεγονός ότι μαζί με την οικονομική διάσταση που έχουν, αλλάζουν την ποιότητα της καθημερινότητας. Αναφέρονται σε έναν άλλο τρόπο ζωής. Άλλη λογική, άλλη αισθητική. Στο πλαίσιο μίας ρεαλιστικής αλλά έξυπνης προσέγγισης αναφορικά με το πώς θέλουμε να ζούμε… στην ύπαιθρο αλλά και στις πόλεις. Από την πλευρά του ΥΠΕΚΑ αυτό σχετίζεται, ιδιαιτέρως στον τομέα των αρμοδιοτήτων μου, με την οργάνωση του δημόσιου χώρου. Εκεί τελικά


Για αυτή την αρχή, για αυτή τη μεταστροφή έχει ιδιαίτερη σημασία για την Θεσσαλονίκη η ανάπλαση και αναβάθμιση του θαλάσσιου μετώπου της Παλιάς Παραλίας και του Περιαστικού Δάσους του Σέιχ Σου. Η διαμόρφωση των χώρων στους οποίους κατ εξοχήν συνυπάρχει η πόλη με το Περιβάλλον, ο δομημένος χώρος με το φυσικό στοιχείο, αφορά ευθέως τη στρατηγική ανάπτυξη του πολεοδομικού ιστού της Θεσσαλονίκης.

Προχωράμε:
– Αφενός στη διενέργεια των δύο αρχιτεκτονικών διαγωνισμών για τις μελέτες για να έχουμε εικόνα τι προκρίνουμε
– Αφετέρου στα βήματα που απαιτούνται για να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση των έργων στην επόμενη προγραμματική περίοδο.


Σε ότι αφορά στην άμεση κίνηση… στους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς…
Πρόκειται για δύο αξιόλογα τεχνικά έργα που ακριβώς επειδή έχουν ευρύτερη σημασία για την πόλη, επιδιώκουμε με την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή να προκύψει η καλύτερη πρόταση από αισθητική, περιβαλλοντική, οικονομική, λειτουργική και χωροταξική πλευρά.


– Για την παραλία το αντικείμενου του έργου είναι να διαμορφωθεί πρόταση για έναν προνομιακό χώρο συνάντησης της πόλης με το νερό. Ένας «εξώστης» κοινωνικής επαφής, που θα συνδέσει την περιοχή της Νέας Παραλίας, με τον Α΄ Προβλήτα του λιμανιού.
– Για το δάσος, το αντικείμενο είναι η διαμόρφωση του Σέιχ Σου ως υπερτοπικού ελεύθερου χώρου πράσινου, άθλησης και αναψυχής, μέσα από ήπιες παρεμβάσεις.
Και βέβαια να μην ξεχνάμε τη στήριξη της Θεσσαλονίκης σε επίπεδο αστικών αναπλάσεων από το ΕΠΠΕΡΑΑ, για το οποίο έχω την ευθύνη, με πρόσφατο παράδειγμα την εξασφάλιση και άμεση απελευθέρωση άνω των 8 εκατομμυρίων ευρώ για την βιοκλιματική αναβάθμιση της περιοχής των Νεόκτιστων του Δήμου Παύλου Μελά καθώς και του χώρου γύρω από την Πλατεία Εμπορίου και Χρηματιστηρίου του Δήμου Θεσσαλονίκης.


Με δεδομένες τις οικονομικές συνθήκες έχει ιδιαίτερο νόημα να επενδύσουμε στην πρωτότυπη σκέψη, στην υψηλή αισθητική, στην φαντασία και την καλαισθησία, στη συμμετοχή και στην αλλαγή νοοτροπίας που μπορεί να κάνουν τη διαφορά και να κάνουν ακόμη και το λίγο να αποδίδει πολύ.
Πέρα από το σύνολο των έργων του ΕΠΠΕΡΑΑ, – για τα οποία αναλυτικά θα σας ενημερώσουν ο Γενικός Γραμματέας Χωροταξίας κ. Αλεξιάδης και ο Προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας του Προγράμματος κ. Μαμαλούγκας -, θα ήθελα να υπογραμμίσω δύο άξονες, δύο τομείς έργων στη Θεσσαλονίκη, που είναι ενδεικτικοί του πολιτικού και επιχειρησιακού σκεπτικού το οποίο ανέλυσα.
Πρώτον, στην εξοικονόμηση ενέργειας
Με την υλοποίηση
– στο κτίριο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου έργων αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
– στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, με την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων στο παράρτημα της Θέρμης
– και στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου με την αρχή που γίνεται με την διασύνδεση συστήματος συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού – Θερμότητας υψηλής απόδοσης.
Με ιδιαίτερη έμφαση στις παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης Σχολικών Κτιρίων. Ο προϋπολογισμός για αυτές ανέρχεται περίπου τα 10 εκατομμύρια ευρώ.


Και δεύτερον, στο ζήτημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης υγρών αποβλήτων.
Τα έργα που αφορούν στη Θεσσαλονίκη μέσω του ΕΠΠΕΡΑΑ, έχουν συνολικό προϋπολογισμό 200 εκατομμύρια ευρώ.


Κυρίες και κύριοι,


Η προετοιμασία για μια ανταγωνιστική και συνεπώς εξωστρεφή οικονομία επιβάλλει τον συντονισμό των σημαντικών φορέων και συντελεστών του τομέα της Παραγωγής, της Οικονομίας, αλλά και του Περιβάλλοντος, – οι οποίοι έχουν πάντα ευρεία συμμετοχή στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Με δυο λέξεις: συντονισμός κράτους και ιδιωτικού τομέα.
Το κράτος από την πλευρά του, με αναμόρφωση σε κομβικά σημεία ώστε να υπάρχει η σωστή βάση για αυτή την μεγάλη στροφή. Αυτή άλλωστε είναι η ουσία της κυβερνητικής πολιτικής:
– αποκατάσταση της υγείας των δημόσιων οικονομικών
– υλοποίηση αναγκαίων, καθυστερημένων για χρόνια, διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων
– έμφαση στην ενίσχυση των επιχειρηματικών σχεδίων που έχουν τις προδιαγραφές της ανταγωνιστικότητας και της αντιμετώπισης της ανεργίας
Ο ιδιωτικός τομέας από την δική του πλευρά, επενδύοντας με επιμονή στην ποιότητα, έχοντας στο μυαλό του ότι ένα πετυχημένο σχέδιο, μια πετυχημένη επιχειρηματική κίνηση, φτιάχνει υπόδειγμα που δεν αγνοείται. Με τον συντονισμό όλων των εργαλείων, όπως το ΕΠΠΕΡΑΑ και την ευθυγράμμιση των πρωτοβουλιών μας μπορούμε να φέρουμε γρήγορα αποτελέσματα.
Αυτή η συνέργεια είναι πιο ασφαλής «παρέμβαση», το πιο αποδοτικό έργο για την ανάπτυξη, το περιβάλλον και την κοινωνική συνοχή.


Ευχαριστώ πολύ.»