1. Home
  2. Νέα
  3. Εναλλακτικές προτάσεις διέλευσης του TAP
Εναλλακτικές προτάσεις διέλευσης του TAP

Εναλλακτικές προτάσεις διέλευσης του TAP

0

Μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκς στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, ο περιφερειάρχης ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Άρης Γιαννακίδης, διαβεβαίωσε ότι ο αγωγός ΤΑΡ δεν πρόκειται να περάσει από την πεδιάδα των Τεναγών Φιλίππων.


agogosΑφορμή για τη σύσκεψη στάθηκαν οι διαμαρτυρίες και τα λεκτικά επεισόδια μεταξύ ομάδας αγροτών και τεχνικών συνεργείων που τις προηγούμενες μέρες επιχείρησαν να ξεκινήσουν εργασίες για την κατασκευή του αγωγού σύμφωνα με το γενικότερο σχεδιασμό που προέβλεπε διέλευση του αγωγού μέσα από την πεδιάδα των Τεναγών Φιλίππων.


Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Γιαννακίδης τόνισε ότι η μη όδευση του αγωγού από τα Τενάγη είναι αδιαπραγμάτευτη. «Δε θα περάσουν από τα Τενάγη. Και το λέω όχι αυθαίρετα, αλλά συνομιλώντας με τεχνικούς και μετά από την πρόσφατη παρουσίαση που έκανε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας –Τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας (ΤΕΕ –ΑΜ). Η όδευση και η χάραξη πρέπει να εναρμονιστεί με σεβασμό στις απαιτήσεις και τις ανάγκες της κοινωνίας. Δεν προχωρούμε με δημαγωγίες. Είναι ένα μεγάλο εθνικό έργο και το σεβόμαστε. Αυτό που ζητώ από το ΤΕΕ -ΑΜ είναι να έχουμε ένα χρονοδιάγραμμα πότε θα είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε εναλλακτική πρόταση για την όδευση του αγωγού, σεβόμενοι τις ιδιαιτερότητες των τοπικών κοινωνιών», τόνισε ο περιφερειάρχης.


Παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος του τμήματος ανατολικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Λάζαρος Βασιλειάδης, ανέφερε ότι «δεν πρέπει ο αγωγός να περάσει από περιοχές υψηλής παραγωγικότητας, όπως η Νέα Καρβάλη και τα Τενάγη. Πιστεύω ότι μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για τη διέλευση του αγωγού. Σε συνεργασία με το Τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, θα τεκμηριώσουμε επιστημονικά το θέμα με την τύρφη, τη συνίζηση και την έλλειψη σταθερής θεμελίωσης κατά μήκος των Τεναγών, που απαιτείται για ένα τέτοιο έργο».


Από την πλευρά του ο πρόεδρος του τμήματος ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Ζαφείρης Μυστακίδης ανέφερε πως την Παρασκευή υπάρχει προγραμματισμένη σύσκεψη για το θέμα της όδευσης του ΤΑΡ, στην οποία θα εκτεθούν αναλυτικά οι λόγοι που δεν πρέπει η χάραξη να περιλαμβάνει τα Τενάγη Φιλίππων. Χαρακτήρισε προσχηματική τη διαδικασία διαβούλευσης της εταιρείας με τους κατοίκους των οικισμών των Τεναγών και της Νέας Καρβάλης, αφού εν πολλοίς φαίνεται να έχει προαποφασίσει την όδευση του αγωγού φυσικού αερίου. Πρόσθεσε, επίσης, ότι οι τοπικοί φορείς χρειάζεται να προχωρήσουν σε πιο δυναμικές ενέργειες πριν να είναι αργά.


Επίσης, στη διάρκεια της σύσκεψης τονίστηκε ότι εκτός από το θέμα του υπεδάφους, λόγω της τύρφης, που δεν επιτρέπει τη θεμελίωση ενός τέτοιου έργου, από την πεδιάδα των Τεγανών διέρχεται και ο κεντρικός αγωγός ύδρευσης της Καβάλας γεγονός που πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη από την κατασκευάστρια εταιρεία.