1. Home
  2. Ηλεκτρισμός
  3. Μειωμένη η ζήτηση της ηλεκτρικής ενέργειας
Μειωμένη η ζήτηση της ηλεκτρικής ενέργειας

Μειωμένη η ζήτηση της ηλεκτρικής ενέργειας

0

Μειώθηκε η ζήτηση της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, την ώρα που αυξάνεται η κάλυψής της από παραγωγή ακριβών ΑΠΕ που υποκαθιστούν την παραγωγή των συμβατικών μονάδων.


dei23Βασική αιτία της μείωσης της ζήτησης είναι η περιορισμένη κατανάλωση από νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η οποία υποχώρησε σε ποσοστό 4,4%, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ΑΔΜΗΕ. Άλλες αιτίες θεωρούνται οι ήπιες καιρικές συνθήκες που δεν ευνόησαν τη γενικευμένη χρήση των κλιματιστικών και, φυσικά, η οικονομική δυσπραγία των πολιτών.


Αναλυτικότερα, σύμφωνα πάντα με τα ίδια στοιχεία, τον Αύγουστο του 2013 η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας υποχώρησε σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012 κατά 3,4% και σε επίπεδο εξαμήνου σε ποσοστό 5,1%.


Τον ίδιο μήνα η παραγωγή από ΑΠΕ αυξήθηκε σε ποσοστό 83,9% έναντι του Αυγούστου του 2012, ενώ στο 8μηνο σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2012 η αύξηση ήταν της τάξης του 50% περίπου.


Σε επίπεδο οκταμήνου (Ιανουάριος – Αύγουστος) η συνολική ζήτηση μειώθηκε κατά 5,1% σε σχέση με το αντίστοιχο οκτάμηνο 2012, και η ζήτηση στο σύστημα υποχώρησε κατά 9%. Η μεγάλη πτώση παρατηρήθηκε στους καταναλωτές δικτύου, οι οποίοι περιόρισαν την κατανάλωσή τους κατά 6,1%, ενώ οι πελάτες υψηλής τάσης, δηλαδή οι μεγάλες βιομηχανίες, παρουσίασαν ελαφρά άνοδο, της τάξης του 1,8%.


Μειωμένη κατά 1% ήταν τον Αύγουστο η παραγωγή ρεύματος, με τις συμβατικές μονάδες να μειώνουν την παραγωγή τους κατά 11%, πτώση όμως που οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στον περιορισμό της παραγωγής των λιγνιτικών μονάδων κατά 20%, καθώς αντίθετα οι μονάδες φυσικού αερίου αύξησαν την παραγωγή τους κατά 10%. Μειωμένη κατά 10% ήταν τον Αύγουστο η παραγωγή από υδροηλεκτρικά.