1. Home
  2. Νέα
  3. Δημιουργία βαλκανικού δικτύου από Socar-ΔΕΣΦΑ
Δημιουργία βαλκανικού δικτύου από Socar-ΔΕΣΦΑ

Δημιουργία βαλκανικού δικτύου από Socar-ΔΕΣΦΑ

0

Η Socar φέρεται να σχεδιάζει σχέδιο ανάπτυξης δικτύου φυσικού αερίου στις χώρες των Βαλκανίων, με τις Αλβανία και Μαυροβούνιο να αποτελούν προτεραιότητα αφού εκεί δεν υπάρχει καθόλου δίκτυο.


agogosΣτους σχεδιασμούς ακολουθεί η Σερβία όπου υπάρχει μεν δίκτυο φυσικού αερίου αλλά με σημαντικές ελλείψεις. Στελέχη της αζερικής εταιρείας έχουν παρουσιάσει ήδη το σχέδιο επέκτασης στα Βαλκάνια στον υπουργό ΠΕΚΑ Μάκη Παπαγεωργίου καθώς και στη διοίκηση της εταιρείας κατά τις συναντήσεις που είχαν το τελευταίο διάστημα στην Αθήνα.


Σημαντικής σημασίας θα αποτελέσει στο σχέδιο αυτό το ελληνικό σύστημα αερίου, που θα είναι η βάση, με την απόκτηση από την αζερική εταιρεία του 66% του ΔΕΣΦΑ. Η οριστικοποίηση του σχεδίου αναμένεται να γίνει στη συνάντηση που θα γίνει τον επόμενο μήνα με την έλευση του top management της εταιρείας στην Αθήνα. Η όλη προετοιμασία πρέπει να έχει τελειώσει μέσα στο επόμενο εξάμηνο, που αναμένεται να ολοκληρωθεί και η συμφωνία μεταβίβασης του 66% του ΔΕΣΦΑ, έτσι ώστε να ξεκινήσει η υλοποίηση αμέσως μετά.


Όπως αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες, οι Αζέροι βλέπουν την Ελλάδα και τον ΔΕΣΦΑ όχι απλώς σαν πύλη για την είσοδό τους στην Ευρώπη, αλλά ως βάση ανάπτυξης μια στρατηγικής επέκτασης στην ευρωπαϊκή αγορά, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του Tap και του νέου κοιτάσματος του Σαχ Ντενίζ.